Журналистите в Пакистан протестират срещу закон за регулаторен орган

15.09.2021 /10:03 | Източник: ifj.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По време на седящия протест на пакистанските журналисти

Двудневен журналистически протест в Карачи изрази възмущението на колегията от придаването на правомощия за регулиране на всички медии на Пакистанския орган за развитие на медиите (PMDA), като 12-те му членове ще бъдат назначавани пряко от правителството.

Стотици пакистански журналисти участваха в седяща демонстрация на 12 и 13 септември т. г. пред и в парламента в Карачи, съобщава сайтът на Международната федерация на журналистите (МФЖ). Така те протестираха срещу предложения спорен законопроект за Пакистански орган за развитие на медиите (PMDA), на който се придават пълномощия за регулиране на всички медии, а 12-те му членове ще бъдат назначавани директно от правителството.

МФЖ и нейният филиал в Пакистан - Федералният съюз на журналистите в Пакистан (PFUJ) - заявиха, че правителството трябва да се вслуша в призивите на медиите и да задвижи прозрачен и отворен към колегията и целия медиен сектор процес на преглед на съществуващата регулаторна рамка, преди да удари по медиите с грубата сила на един-единствен регулаторен орган под контрола на управляващите. На темата е посветена специална публикация на сайта на МФЖ.

Протестиращите журналисти започнаха да се събират пред Националния пресклуб на 12 септември, преди да се отправят към парламента на Пакистан, където призоваха правителството да оттегли предложения спорен законопроект за PMDA. Протестът продължи до следващия ден, когато парламентарната сесия започна дебати за одобряване на законопроекта.

Законопроектът предвижда да бъдат отменени всички съществуващи медийни закони в Пакистан, като ги замени с единна наредба за PMDA. Ако бъде приет, законът ще даде на PMDA изключителни правомощия да регулира всички аудиовизуални, електронни, печатни и цифрови медии.

Противопоставянето срещу така предложения PMDA идва от редица медийни работници и журналистически органи, включително Обществото на вестникарите на Пакистан, Асоциацията на пакистанските излъчващи оператори, Съвета на редакторите на вестниците в Пакистан, Федералния съюз на журналистите в Пакистан, Асоциацията на редакторите на електронни медии и директорите на новини, Комисията по правата на човека в Пакистан, Пакистанския адвокатски съвет, Адвокатската колегия към Върховния съд Пакистан, политически партии и международни медии и наблюдатели на правата на човека.

Освен протестиращи медийни работници от целия спектър на медийната сфера, към протеста се присъединиха и ключови лидери и сенатори от ръководствата на Пакистанската мюсюлманска лига Наваз (PML-N), Пакистанската народна партия (PPP), Националната партия и PML-N, който бойкотира въпросната сесия.

Пакистанското министерство на информацията отстоява законопроекта, аргументирайки се с фалшивите новини в социалните медии, които трябвало да бъдат регулирани на всяка цена, а PMDA бил отчасти отговор на въпросната належаща нужда.

Но МФЖ е сериозно обезпокоена, че не е следван ясен и прозрачен процес на консултации с медийната сфера, нито пълният проект на предложения законопроект е бил публично достъпен за консултация и информация на медийния бранш. В своя годишен доклад за свободата на печата в Южна Азия МФЖ очертава склонността на пакистанското правителство към прекомерно ограничаване и контрол на независимите медии в страната. Същевременно то е сочено като едно от най-репресивните в региона. Медийните му критици твърдят, че то прилага още по-лош контрол, отколкото по времето на военния режим в страната.

Законопроектът за PMDA е критикуван за неговите разпоредби, които упълномощават правителството пряко да номинира 12 членове на органа, включително негов председател. Предложеното законодателство също така позволява на правителството да издава директиви пряко за PMDA. Друга критика към законопроекта е концентрацията на всички правомощия в рамките на една агенция, кавато е PDMA. Тя ще има правомощията да предоставя, отменя или разширява лицензи за всички видове медии в Пакистан, което би отворило възможността за директно влияние върху критични към правителството медии.

През юни т. г. беше проведено съвместно заседание на представителните медии на Пакистан с участието на Пакистанското дружество за вестници (APNS), Пакистанската асоциация на радиоразпространителите (PBA), Съвета на пакистанските редактори на вестници (CPNE), две фракции на Пакистанския федерален съюз на журналистите (PFUJ) и Асоциацията на редакторите на електронни медии и директорите на новини (AEMEND). Всички те отхвърлиха концепцията за PMDA.

PFUJ заяви, че всяко преразглеждане или нов медиен регламент трябва да гарантира сигурността на работните места и редовното изплащане на заплатите на работещите журналисти. PFUJ изтъква, че ще де противопостави на PMDA, ако : неговите разпоредби се окажат в противоречие със свободата на словото и изразяването. PFUJ също се противопоставя на всякакви неблагоприятни ограничения за медийните издателства."

МФЖ заявява: „Изключително тревожен факт е, че медийната индустрия и журналистите са изключени от взимането на решения и от провеждането на прозрачен процес с разнообразни предложения за реформа или укрепване на медийната сфера в Пакистан.“

МФЖ посочва, че е необходим изцяло прозрачен процес с поставяне на масата на пълното предложение за надлежно обсъждане и ангажиране. Федерацията отбелязва: „Не е учудващо, че медиите се борят да защитят мейдийните закони, които толкова трудно бяха наложени. Във времена, когато Пакистан е изправен пред намаляваща свобода на медиите пред очите на света, налагането на този регламент само ще подкопае репутацията на страната по отношение на непрекъснато засилващия се медиен контрол. МФЖ настоятелно призовава правителството на Пакистан да се вслуша в медийната индустрия и да направи крачка назад в този процес, за да се консултира и да ангажира с медиите реалната необходима реформа, за да подкрепи устойчиви и силни медии в бъдеще."

Сподели в
 

Европейската комисия даде днес началото на финансирания от ЕС проект „Наблюдение на собствеността на европейските медии“ (Euromedia Ownership Monitor). Той ще бъде координиран от университета „Парис Лодрон“ в Залцбург, Австрия.

27.09.2021/17:25

Европейската федерация на журналистите настоява за отмяна на съдебна заповед за спиране на публикациите на хърватската медия H-alter, свързани с предизвикало голям отзвук журналистическо разследване около загребска клиника за защита на деца и юноши в риск.

27.09.2021/12:05

Пиер Состиен Камбиди, който е кореспондент на АФП, първоначално е бил задържан като свидетел на убийството на експертите на ООН Майкъл Шарп и Сайда Каталан през 2017 г., а после му отправено обвинение в тероризъм, принадлежност към престъпна организация и бунт.

26.09.2021/15:16

Палестинският фоторепортер Насър Ищайех е ранен в главата в резултат на огън, открит от израелските сили в село Дейр ал-Хатаб в Наблус на окупирания Западан бряг на р. Йордан. Журналист е уцелен от куршум с гумено покритие, изстрелян от израелски войник. МФЖ подкрепя своя филиал - Синдиката на палестинските журналисти - в острото осъждане на тази поредна атака.

25.09.2021/12:01

Мисията на ООН по правата на човека е загрижена заради санкциите на Украйна срещу опозиционните медии, които не са приети от независими органи, заяви ръководителят на мисията Матилда Богнер.

25.09.2021/09:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки