Начало
 
 

„Родът Игнатиеви. 800 години служба на отечеството“

15.09.2021 /23:49 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Руския дом – София се състоя премиерата на документалната дилогия „Родът Игнатиеви. 800 години служба на отечеството“ по идея, сценарий и режисура на Марина Генадиевна Бутусова- Штутц и научен консултант Анатолий Шчелкунов, бивш генерален консул на Руската федерация във Варна. Да види филма, гост беше и посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Организатори на събитието са Фондация „Устойчиво развитие за България“ и Руският културно-информационен център. Специален гост за премиерата беше сценаристът и режисьор на филма Марина Генадиевна Бутусова- Штутц.

В началото председателят на фондация „Устойчиво развитие за България“ Станка Шопова благодари на всички, които са уважили събитието въпреки епидемията. Тя подчерта,че филмът се представя за първи път в България. Според нея заглавието на лентата „Родът Игнатиеви. 800 години служба на отечеството“ говори много, тъй като родът Игнатиеви няколко столетия съгражда историята на Русия.

„За нас, в България, името на граф Игнатиев е част и от нашата история – каза Станка Шопова. – Това име е свързано с подписването на Санстефанския мирен договор, с началото на освободителния процес на България, с нашия национален празник 3 март. Напомням тези факти, защото те както и много други от нашата история са подложени на изпитание, на проверката на времето, на защитата на историческата истина и точно затова толкова много ценим труда на всички,които се отнасят старателно към историческата истина и се опитват,при това много успешно, да я популяризират във външния бурен свят.“

Тя представи госта на вечерта - историкът, журналистът, режисьорът и продуцентът на филма Марина Бутусова-Штутц. Марина Штутц е известна с това, че е сериозен изследовател, организатор,дипломат и мисионер, защото не само събира истината, но и щедро я дарява на другите. Бори се за каузи и при това много успешно.

Гостенката се спря подробно на делото на граф Н. П. Игнатиев и сподели как е сниман филма. Дилогията е създадена в рамките на Международния просветителски проект „Те създаваха историята“, чиято цел е да се припомни за незаслужено забравените личности, а дори и за цели династии, които с векове са изграждали Руската държава. В него авторката показва уникални кадри и документи, свързани с дейността на граф Н. П. Игнатиев като дипломат и неговите заслуги за връзките на Русия с Китай.  

В този контекст ми се ще да припомня и думи на самия граф Н. П. Игнатиев: „Народите правят историята, а не дипломатите.“ А тези думи говорят за неговата изключителна скромност.

На премиерата гост беше и журналистката Калина Канева, която е един от малкото най-добри изследователи на делото на графа на българите и автор на монументалния труд „Рицарят на Балканите“, в който има много неизвестни факти за делото и живота на граф Н. П. Игнатиев. Калина Канева припомни за голямата заслуга на графа за Освобождението на България и за Руско-турската освободителна война. Тя не пропусна да цитира мисълта на големия български изследовател, писател и дипломат Симеон Радев, който казва, че „за руската политика през различните епохи може да се съди по различному. Но за освободителното дело на Русия трябва да се пише с преклонение и на колене.“

А за геополитческата обстановка по онова време и за дипломатическата дейност на граф Н. П. Игнатиев говори проф. Нина Дюлгерова.  

След прожекцията на документалния филм за рода Игнатиеви, видимо развълнувана сподели впечатлението си от него и Н. Пр. Елеонора Митрофанова. В непринуден диалог с авторката на филма тя изрази своето възхищение от документалната лента и сподели кои моменти са я впечатлили много, а това са тези, които показват личността на граф Н. П. Игнатиев като един забележителен човек и дори не можеш да приемеш, че на такава възраст, само 24 години, и в такава тежка и опасна експедиция да направи всичко така, както трябва, в отношенията между Русия и Китай.

Тя не пропусна да подчертае,че императорският двор не се е отнесъл с подобаващото уважение към великото дело на графа, че той огорчен е бил принуден след Берлинския конгрес да се пенсионира. Нейно превъзходителство изказа своето възхищение от работата по филма, от разказите на роднините на граф Игнатиев, които са особено важни, за да се види, че неговите завети са съхранени. Посланикът изрази надежда, че руската телевизия ще излъчи филма, за да могат хората да се запознаят и да научат повече за личността на графа, оставил сърцето си в България.

По повод това, че много големи личности са направили немалко за Русия, но са забравени или почти непознати с днешна дата, така, както граф Игнатиев, великият художник Василий Верешчагин и много други доблестни имена, искам да припомня, че преди няколко години, когато в СБЖ беше представен друг документален филм със заглавие „Руският граф на българите“, посветен на граф Н. П. Игнатиев, разговарях със сценаристката на лентата Олга Буле.

Зададох ѝ въпроса как си обяснява, защо граф Игнатиев е забравен и непознат в Русия, дори и сред дипломатите. Тя ми отговори: „Биографията на граф Игнатиев е един дебел пласт от нашия живот и история, който след приключването на дипломатическата му кариера се оказва наистина забравен. Това беше един нееднозначен подход на историците към този период, защото той е заемал постове в някои министерства. Знаете, че след смъртта на Александър ІІ, с когото той е бил близък, идва Александър ІІІ, с когото обаче отношенията им не стоят така добре, макар, че той е могъл да направи още много за Русия, защото е бил пълен с идеи. Но това вече е тема за друг филм.“

Същото подчерта и режисьорката Марина Бутусова-Штутц - че за забравените в Русия герои трябва да се напомня.

И това тя го прави перфектно и похвално, за което красноречиво говори нейният филм за рода Игнатиеви.

 

Снимки Пресцентър Руски дом  

Сподели в
 

На 25 октомври започна първата визита в чужбина на новата виетнамска вицепрезидентка г-жа Во Тхи Ан Суан и за този неин „дебют” бе избрана България. А първото ѝ събитие у нас бе срещата с ръководството на Българското дружество за приятелство с Виетнам и награждаването на председателя му Симеон Димчев.

25.10.2021/20:40

Техническият университет в Габрово бе домакин на работна среща между ректорите на трите основни висши училища в Централна Северна България и ръководителите на Центровете за компетентност към тях.

25.10.2021/20:18

С международна онлайн конференция на 21 и 22 октомври в СУ „Св. Кл. Охридски” беше отбелязана 60-годишнината от създаването на университетската специалност испанска филология.

23.10.2021/11:06

Зрителският вот на БНТ и „Любимците на България“ определи Здравка Евтимова за най-обичан български писател в категория "Литература". Публиката отреди първото място на автора на поредицата разкази, публикувани в над 30 страни по света, чиито творби са част от учебните програми в Дания и САЩ.

22.10.2021/15:59

Българският щанд бе открит официално от вицепрезидента Илияна Йотова, заместник-министъра на културата Весела Кондакова, българския посланик в Германия Елена Шекерлетова, консула ни във Франкфурт Антоанета Байчева, Георги Бърдаров – носител на Европейската награда за литература, в присъствието на български и чуждестранни гости.

22.10.2021/10:30

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки