Марина Цекова: Журналистиката трябва да е компас за справедливост

17.09.2021 /12:17 | Автор : Михайлина Павлова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дали журналистите успяха да архивират за историята жежкото политическо лято, придружено с кризи? Кой е медийният комфорт, който политиците не заслужават? Как се разказва война? В предаването „Мрежата“ по БНР гостува Марина Цекова, водещата на „Събуди се“ в телевизия НОВА.

В предаването "Мрежата" по програма "Христо Ботев" на БНР на 7 септември бе излъчен разговор на водещата Михайлина Павлова с известната телевизионна журналистка Марина Цекова. Предлагаме акцентите:

Публицистика и комуникации

Марина Цекова: „Академичното образование в Германия, което съм завършила там, учи не само как да бъдем част от медийния процес, но и как да анализираме медийния процес, т.е. това, което виждаме, трябва да го подложим на качествен и количествен анализ и да разберем къде по скала са разположени медиите. Германия ме научи, че журналистическата етика и принципите, които един журналист трябва да спазва в професията, са водещи. Всички умения, техники, това как се прави репортаж, как се говори, как се изговарят буквите– може да се изучи, но ако човек не тръгва с правилната нагласа и принципи към тази професия, по-нататък може да стане много зле.“

Как се разказва война

Марина Цекова: „Когато съм се срещала с хора, които са били потърпевши от военни конфликти, съм знаела, че няма да мога да разбера напълно това, което им се е случило. Много е важно да се подходи с уважение и много важно е да разбереш, кои са границите, които самият човек не би искал да прекрачва в личните си истории.

Разказах историята за българската учителка от Афганистан, защото почувствах необходимостта на хората да усетят Афганистан отвътре и извън статистиката на военните, които ще изпратим по границата, отвъд дупките по оградата с Турция, които мерим с метър.

Най трудният въпрос към човек, избягал от войната, е: „Как вижда живота си от тук насетне?“

Най-трудните въпроси, зададени на човек избягал от война, е когато го помолиш да си спомни за живота преди войната. Това е винаги моментът, в който хората, ако не започват да плачат, то много се разстройват. Не от това, че сега са зле, а заради това, колко хубаво им е било преди.

Колкото и да е голямо желанието на един журналист да разкаже една история, тя няма цена, ако би застрашила човешки живот. Аз знам, че понякога колегите минават границата в желанието си да разкажат добра история, и вярвам, че го правят от добри подбуди, но съм достатъчно време в тази професия, за да съм сигурна, че тази цена просто не си струва.“

Сподели в
 

Новоизбраният от Съвета за електронни медии(СЕМ) за генерален директор на Българското национално радио(БНР) Милен Митев в първото си интервю като титуляр на поста, е категоричен, че ще направи всичко по силите си, ако се появи натиск към него - икономически или политически - да го отблъсне, за да не позволи той да достигне до журналистите в обществената медия.

27.10.2021/16:18

Съветът за електронни медии избра Милен Митев за генерален директор на Българското национално радио. За него дадоха гласа си четирима от членовете на СЕМ - председателката на съвета Бетина Жотева, Галина Георгиева, Соня Момчилова и София Владимирова. Розита Еленова се въздържа.

27.10.2021/12:24

Това показва мониторингът на "Института за развитие на публичната среда", който следи какви средства влагат участниците за популяризиране на посланията си чрез медиите.

27.10.2021/10:24

Съветът за електронни медии(СЕМ) ще избере новия генерален директор на Българското национално радио(БНР). Заседанието е насрочено за 11 часа.

27.10.2021/08:28

В Съвета за електронни медии(СЕМ) приключиха изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио(БНР). Днес концепцията си за управление и развитие на общественото радио представи и третият кандидат - Иво Тодоров.

26.10.2021/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки