Общините с безплатни новини в БТА

21.09.2021 /18:42 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Председателят на УС на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ Даниел Панов(в дясно) и генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Снимка: БТА

От март 2022 г. общините ще могат да разпространяват безплатно свои съобщения в платформата на Българската телеграфна агенция. Тази възможност обяви на годишната среща на местните власти в Албена генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Той сложи подписа си под договор за партньорство и сътрудничество с председателя на УС на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) - Даниел Панов.

Договорът предвижда две неща – БТА да разпространява информация, предоставена от Сдружението на общините, и да обучава членовете на НСОРБ как да представят дейността си в медиите. Лектори на семинарите ще бъдат журналисти от Агенцията.

Вълчев обяви и че най-значимите новини на общините ще бъдат превеждани и в международната емисия. Поради тази причина генералният директор на БТА предупреди кметовете, че ще трябва да се подготвят, за да се възползват от възможността да разпространяват интересна и значима информация чрез Агенцията.

Вълчев обяви и че един от приоритетите на БТА е разширяването на кореспондентската мрежа в страната. Предстои във всички областни градове да бъдат отворени национални пресклубове на Агенцията. До края на тази година такива ще има в Добрич, Русе и Бургас, а през следващата 2022 г. – и в Благоевград, Габрово, Силистра, Ямбол.

Целта е до края на 2023 г. в 15-те града с над 25 хиляди жители БТА да има щатни кореспонденти. Обмисля се идея в тези 15 града да бъдат назначени и специални кореспонденти за бизнес, които да следят икономиката в 6-те района за планиране.

Междувременно стана ясно, че през 2022 г. БТА ще поеме председателството на 30-тата Генерална асамблея на Асоциацията на балканските информационни агенции в Югоизточна Европа. Срещата ще се проведе в България, като генералният директор Кирил Вълчев е предложил темата да бъде "Заедно за истината" (Together for TRUTH). По време на форума в страната ни ще да бъдат обсъдени правилата за Balkan News Room – своеобразен информационен „хъб“, представляващ общо място за новини от балканските държави.

Вълчев е предложил информационните агенции от 12-те балкански страни - членки на Асамблеята, всеки ден да си обменят топ новини, които да бъдат разпространявани от всички останали агенции.

Проектът за правилата ще бъде подготвен от Косово, Албания и България заедно с новия генерален секретар на асоциацията Бранка-Габриела Войводич, генерален директор на информационната агенция на Хърватия - ХИНА. А защо Косово, Албания и България ли? Косово е страната, която до скоро председателстваше Асамблеята, Албания е държавата, която ще застане начело на организацията, поемайки щафетата от България, която ще председателства 30-ата Асамблея.

Юбилейното събиране на балканските агенции ще се проведе в навечерието на 125-ата годишнина от създаването на БТА и ще бъде посветена на паметта на предишния генерален директор Максим Минчев. На негово име е учредена награда за журналистика, посветена на приятелството между балканските народи, която ще бъде връчена за първи път на предстоящия форум в България.

м.л.

Сподели в
 

Съветът за електронни меди(СЕМ)и продължава изслушването на допуснатите кандидати за генерален директор на Българското национално радио(БНР).

26.10.2021/10:07

Повече от 10 години студентите на Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, участват в престижно състезание между колежите от цял свят. Състезанието е организирано от Азиатско-американската асоциация за журналистика и включва много въпроси към студентите от различни области.

26.10.2021/08:43

Съветът за електронни медии(СЕМ) започна изслушването на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио(БНР). Днес своите концепции за управлението и развитието на общественото радио представиха Милен Митев и Митко Димитров. Във вторник от 10 часа ще бъде изслушването на третия участник в надпреварата - Иво Тодоров.

25.10.2021/20:17

В Съвета за електронни медии (СЕМ) днес и утре започват изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио (БНР).

25.10.2021/10:08

Тази нощ е починал бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев, съобщават от обществената медия.

24.10.2021/20:21

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки