Начало
 
 

100 г. след отлитането на Иван Вазов - емблематични откъси от "Вестникар ли?"

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кадър от спектакъла на Телевизионния театър от 1970 г. "Вестникар ли?" с участието на Виолета Бахчеванова, Георги Калоянчев и Георги Парцалев

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

По повод 100-годишнината от смъртта на патриарха на българската литература Иван Вазов припомняме два откъса от емблематичната му комедия "Вестникар ли?". Пълният ѝ текст може да се види тук, а тук може да се гледа запис от спектакъла "Вестникар ли?" на Телевизионния театър от 1970 г. с участието на Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Виолета Бахчеванова, Георги Мамалев, Антон Радичев и други големи български актьори.

А ето и откъсите:

Павел. Не мога да гледам нашите вестници. Кал, лъжи и глупости само в тях. А тоя "Българобран" всяка заран пощата ми го носи.
Иванчо. На Дерковича вестника?
Павел. На Дерковича. Кюлхане. Пращаше ми го, аз му го връщах — веднъж, дваж, триж. Четвъртия път го накъсах на парчета и му го повърнах в плик. Тогава ме изпсува, писа, че съм бил «глупав като сто свини», и всеки ден ми го носи пощата. Иска да ме умори без време.
Иванчо. Голям чапкънин е. (Вади "Българобран" и го чете.)
Павел. Едно време и аз ги четях, ама се заклех, и вече става две години, вестник не попипвам.
Иванчо. И не са за пипане. А защо се закле? (Чете вестника.)
Павел. Лъжи и псувни само... едни на други партизаните си казват... Тоя бил разбойник, оня — шарлатанин, други — безчестен, други предател и продажен; четвърти — келеш и глупец... Подлец е най-мекото... А лъжите как измислюват пък! От сламката планина! Нейде се спречкали партиите, някому одраскали края на ухото — като писнат ония гайди: Салхана! Батак! Реки кръв протекли по улиците! Нали по-лани писаха, че в ряховския митинг убили и заровили вече шурея наш, Беломустакова? Развайка се жената, окахърихме се. .. Накарвам Божанка да удари телеграф на домашните му за съжаление и утешение. Знайш ли какво ми отговори погребаният? «Гюве, аз съм убит и погребан във вестниците; а инак съм здрав и читав и пия сега за вашето здраве!...»
Иванчо (смее се). Маскари из маскари! (Гледа пак във вестника.)
Павел. Видиш ли вестникар, знай — долен човек е. Почтен челяк вестник не пише. Речеш ли вестникар — речеш чапкънин. Друг път и мене ме нарекоха разбойник. (Плюе.)

*    *   *

Драган. Лазаров! Българията наша обича пиперливото. Аз те съветвам и ти да туряш пиперец на твоите статии: много са целомудрени.
Лазаров. От това правило не отстъпям.
Драган. Ако искаш да ръководиш обществото, длъжен си да му говориш на език понятен.
Лазаров. Тоест на език уличен?
Драган. Не, но да се приближиш до масата.
Лазаров. По-добре е да се стараем нея да я приближим до нас.
Божанка. Аз съм съгласна с господин Лазарова.
Драган (усмихнат). О, съюзница още отсега.
Лазаров. "Зора" трябва да отговаря на името си, а не да съдържа кал.
Драган. Затова има и ограничена разпространеност. В България или трябва да бъдеш вестникар, или да не си. Ето Деркович е разбрал това и затова вестникът му е четен и популярен. Туряй, братко, пипер, пипер, пипер! Раздухвай фактите, усиляй краските, избирай живописни епитетите; тури епохални лъжи и колосални низости, а главно введи скандална хроника. Нашето българско общество, огромната му маса, иска пиперец, горчица, ама английска горчица за манджата, за да я глътне вкусно, па била и от диневи кори...

Бележка от редактора на сайта anapest.org, откъдето препечатваме двата откъса от комедията на Иван Вазов „Вестникар ли?”

Вазовата комедия е едноактна шега с фейлетонни, водевилни, фарсови, Характерологични и пр. похвати. Сюжетната ситуация с едно изречение: Главният герой от две години не чете вестници, намразил ги е заради продажността и низостта им, ала около него всичко е вестници и вестникари: приятелят му е маниак на вестници, чете ги по цял ден; синът му тайно издава вестник; дъщеря му тайно се води с вестникар, а друг вестникар го изнудва и всичко дружно се влияят от неговата страст по новините от актуалната през 1900 година война на бурите с колониалните британски войски.

Какво прави впечатление?

(1) Всички герои до един се проявяват двулично:
- бащата мрази вестникарите, но се оставя да го изнудват, а накрая кандисва на зет и син вестникар;
- жена му дебне какво ще му е настроението и според него решава какво, как и доколко да говори и разкрие или да премълчи;
- приятелят му държи противната страна в бурската война, ала като е за келепира и успеха на имотна сделка, обръща приказката си, за да се докопа до подпис;
- синът му гони и бие продажния си колега вестникар, а сам съветва да се пише по неговия начин;
- дъщерята и кандидат-зетят вестникар са за чисто и честно слово, ала склоняват да представят пред ядосания баща зетя като друг човек и той се оплита в лъжи;
- героят на продажния тип вестникар пък си е с основна характеристика двуличие - той изнудва.

(2) Това всъщност решава и превеса на фейлетонния подход пред комедиографския: в общество, в което няма изцяло положителен герой, няма и как да бъде застъпен назидателно-разобличителен елемент. Оттам следва необосновият, скоротечен и изкуствен финал-развръзка - героят се преобръща наопаки, а санкцията на победилата правда не съществува и във финала зейва дупка.

Това е например основна персонажна разлика, ако сравним с "Криворазбраната цивилизация" на Войников. Ако Вазов беше развил борбата идеали-продажност, щеше да се наложи и второ действие, и още един поне възлов герой.

(3) Сравненията и влиянията.
"Чичовци" е първото голямо влияние. Двойката Хаджи Смион - Иванчо Йотата виждаме и тук с не по-малък комичен заряд. Дори приятелят е назован по същия начин: Иванчо.

"Криворазбраната цивилизация" влияе със семейната схема (баща доминант, майка роб, син и дъщеря със свои нови представи и мераци; елементи на сблъсък на поколенията, цивилизационни проблеми). Липсва чужденец -отрицателен герой (като Маргариди), както и изцяло положителен такъв (като даскал Митю). (Затова казахме най-горе, че това е по-скоро едноактна шега, нежели пълноводна комедия.)

20 години по-рано румънецът Караджале пише "Господин Леонида и реакцията". Интересното е, че става дума за камерна битова пиеса, в която комичното се изгражда чрез обикновения човек, поставен на шумен политически фон. При Вазов имаме подобна ситуация - доколкото настроението на главния герой, а оттам и поведението на околните, е
поставено в зависимост от политиканството му.

(4) Най-развито е комичното по отношение на всичко,
що е вестникарско.

Първо, друго в света на пиесата освен вестникарство (новини, морал, съдбовност, действия и т.н.) не съществува.

Второ, Вазов пародира своята тема от разни страни, като най-запомнящи се са напътствията за правене на журналистика (отлично актуални за българската жълта, а и нормална преса), които могат да се съберат в мининаръчник; запомнят се и многото пародирани имена на вестници, в които пък се крие вестникарският нагон на българина.
 

Сподели в
 

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021/12:34

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021/16:19

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021/16:29

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021/18:25

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021/13:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки