Начало
 
 

Европейски монитирониг по български

23.09.2021 /16:39 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къдринка Къдринова

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

В какъв прекрасен нов свят живеем! Ето, идва у нас делегация на комисията по граждански свободи на Европарламента да проучва как се спазва в България върховенството на закона, включително и свободата на медиите. Ще се срещне тази делегация с всичките ни официални дейци - президент, вицепрезидент, служебен премиер, един куп вицепремиери и министри, депутати от последния парламент и т. н.

Щели да се срещат и с представители на журналистическите среди, представете си. Добре, информацията ми не е официална, но си е сериозна - разбрах, че тези журналистически среди ще се сведат до Емил Кошлуков, шеф на БНТ, Петьо Блъсков, издател на в. "Труд", разследващите журналисти Генка Шикерова и Николай Стайков... Толкоз. Това журналисти извън София, това малки, независими медии, смачквани от безумни съдебни дела по класическата схема на Lawfare - забравете!

Към над 125-годишния и обединяващ около 4000 колеги Съюз на българските журналисти, който е творческо-синдикална организация, отстояваща правата на журналистите и членуваща в Международната федерация на журналистите и Европейската федерация на журналистите, уважемата евроделегация също не се е обръщала.

А сега идва най-интересното. Утре, 24 септември, от 15.15 ч. в Дома на Европа в София е предвидена пресконференция на делегацията, която да разкаже там какво е свършила у нас. Поради противоепидемичните мерки всички присъстващи на пресконференцията не трябва да са повече от 30 души, съобщи пресслужбата на Бюрото на ЕП у нас - като в тази бройка се включват и членовете на гостуващата делегация. А те са общо 23-ма. Интересно, нали?

Идват да проверяват и свободата на медиите, между другото. А за пряко присъствие в залата на пресконференцията се предполага при идеалния случай (ако не броим и техническия персонал) една такава аритметика: 30 присъстващи минус 23-ма от делегацията равно на 7 журналисти (?!).

Е, да, за акредитиралите се е предвидена и онлайн връзка, разбира се. Който е участвал в онлайн събития, вече знае колко "лесно" се получава думата за въпроси на тях.... Ами какво да кажа - слушайте "Одата на радостта" и просто не мислете, колеги!... По-здравословно е...

Допълнение (обновено на 23.09.2021, в 18.30 ч.):

...В късен следобеден час днес организаторите на утрешната пресконференция уточниха, че в нея ще участват само седмината евродепутати, влизащи в 23-членната делегация. Значи все пак има шанс съотношението между присъстващите да е в полза на журналистите. Които очевидно ще са само миманс, защото за цялата пресконференция са предвидени само 45 минути и времето за въпроси ще е символично, като се има предвид и превода. А пък на онези, на които се предлага да се включат онлайн, им се дава възможност да си поставят въпросите писмено в чата... Е, никой не е обещал отговори - кое по-напред за 45 минути...

Сподели в
 

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022/15:08

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022/20:09

Свободата роди „Дума“, а свободата е състояние на духа и словото се ражда от сърцето. „Ако то спре да тупти, ако Духът залинее, никакви байпаси не могат да спасят и левия вестник, и самата БСП“. Казал го е Стефан Продев.

06.04.2022/12:55

Кой ли не нахлу къде ли не, а ненавистта и омразата нахлуха трайно в личните ни съкровени пространства.

17.03.2022/18:15

Всички, които поднасят новини, които пишат, които правят филми и коментират събитията, трябва да мислят и за близките си, за майките и бащите си, за децата си и да ги предпазват, да ги опазват, защото може би това са техните последните мигове на този бял свят, който политиците и държавниците не успяха да съхранят за мирно и спокойто съжителстване!

15.03.2022/17:58

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки