Начало
 
 

Европейски монитирониг по български

23.09.2021 /16:39 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къдринка Къдринова

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

В какъв прекрасен нов свят живеем! Ето, идва у нас делегация на комисията по граждански свободи на Европарламента да проучва как се спазва в България върховенството на закона, включително и свободата на медиите. Ще се срещне тази делегация с всичките ни официални дейци - президент, вицепрезидент, служебен премиер, един куп вицепремиери и министри, депутати от последния парламент и т. н.

Щели да се срещат и с представители на журналистическите среди, представете си. Добре, информацията ми не е официална, но си е сериозна - разбрах, че тези журналистически среди ще се сведат до Емил Кошлуков, шеф на БНТ, Петьо Блъсков, издател на в. "Труд", разследващите журналисти Генка Шикерова и Николай Стайков... Толкоз. Това журналисти извън София, това малки, независими медии, смачквани от безумни съдебни дела по класическата схема на Lawfare - забравете!

Към над 125-годишния и обединяващ около 4000 колеги Съюз на българските журналисти, който е творческо-синдикална организация, отстояваща правата на журналистите и членуваща в Международната федерация на журналистите и Европейската федерация на журналистите, уважемата евроделегация също не се е обръщала.

А сега идва най-интересното. Утре, 24 септември, от 15.15 ч. в Дома на Европа в София е предвидена пресконференция на делегацията, която да разкаже там какво е свършила у нас. Поради противоепидемичните мерки всички присъстващи на пресконференцията не трябва да са повече от 30 души, съобщи пресслужбата на Бюрото на ЕП у нас - като в тази бройка се включват и членовете на гостуващата делегация. А те са общо 23-ма. Интересно, нали?

Идват да проверяват и свободата на медиите, между другото. А за пряко присъствие в залата на пресконференцията се предполага при идеалния случай (ако не броим и техническия персонал) една такава аритметика: 30 присъстващи минус 23-ма от делегацията равно на 7 журналисти (?!).

Е, да, за акредитиралите се е предвидена и онлайн връзка, разбира се. Който е участвал в онлайн събития, вече знае колко "лесно" се получава думата за въпроси на тях.... Ами какво да кажа - слушайте "Одата на радостта" и просто не мислете, колеги!... По-здравословно е...

Допълнение (обновено на 23.09.2021, в 18.30 ч.):

...В късен следобеден час днес организаторите на утрешната пресконференция уточниха, че в нея ще участват само седмината евродепутати, влизащи в 23-членната делегация. Значи все пак има шанс съотношението между присъстващите да е в полза на журналистите. Които очевидно ще са само миманс, защото за цялата пресконференция са предвидени само 45 минути и времето за въпроси ще е символично, като се има предвид и превода. А пък на онези, на които се предлага да се включат онлайн, им се дава възможност да си поставят въпросите писмено в чата... Е, никой не е обещал отговори - кое по-напред за 45 минути...

Сподели в
 

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021/15:01

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021/16:39

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021/07:45

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021/14:18

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021/10:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки