ЕФЖ се застъпва за хърватска медия, заглушавана от съда

27.09.2021 /12:05 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Европейската федерация на журналистите настоява за отмяна на съдебна заповед за спиране на публикациите на хърватската медия H-alter, свързани с предизвикало голям отзвук журналистическо разследване около загребска клиника за защита на деца и юноши в риск.

Общински граждански съд в Загреб, Хърватия, наложи временна заповед за забрана да осъществява публикации спрямо издателя на новинарския уебсайт H-alter след поредица от статии, разкриващи нередностите в работата на местен центъра за закрила на деца и юноши. Европейската федерация на журналистите (EФЖ) обяви, че се присъединява към своите филиали - Асоциацията на журналистите на Хърватия (CJA) и Синдикалния съюз на хърватските журналисти (TUCJ), заклеймявайки това решение като пряка форма на цензура.

На 21 септември 2021 г. съдебната власт на Хърватия разпореди да спре публикуването на статиите и забрани на H-alter по-нататъшно разследване на дейността на Здравната поликлиника за защита на децата и юношите в Загреб (единствения орган за социално подпомагане в Хърватия, предоставящ помощ на непълнолетни, които са обект на насилие или са лишени от грижи), както и на нейния директор Гордана Булян Фландер.

Съдът се произнесе, без да изслуша авторката на публикациите - журналистката Йелена Джиндра, нейния редактор или издателя. Два дни по-късно Фландер обяви оставката си на живо по телевизията.

Временната съдебна мярка за забрана е издадена въз основа на закон, който обикновено се използва срещу нарушаващо поверителността съдържание в медийния сектор. Това е първата временна мярка, която забранява и всички потенциални бъдещи публикации за човек и институция.

Мярката е предприета след публикуването на серия от пет части, озаглавена „Система за закрила или за насилие над деца?“, публикувана на H-Alter през юли 2021 г. от Йелена Джиндра. Авторката Джиндра изнася данни, разкриващи нередностти в дейността на директорката на здравния център Гордана Булян Фландер и нейните сътрудници.

Джиндра е интервюирала много майки, които разказват своите истории и коментират, че според тях са налице злоупотреби с подхода да се изолират децата от родителите след развод или раздяла и ролята, която клиниката играе в системата. Журналистката многократно е отправя искания за коментар и към клиниката, които остават без отговор.

В свое съвместно съобщение за пресата CJA и TUCJ изразяват голяма загриженост относно това, което те считат за опасен и безпрецедентен опит за заглушаване на медиите. Те призовават другите медии да публикуват статиите на Джиндра в знак на солидарност.

Двете организации подчертават: „След като от години сме свидетели на съдебни дела по SLAPP (стратегчески съдебни дела срещу обществени участници - б.р.) срещу журналисти, този път съдебната система отиде още по -далеч и директно реши да заглуши медиите. Трябва да се отбележи, че директорката на поликлиниката Булян Фландер и нейните сътрудници според свидетелствата на колеги многократно са пропускали възможността да представят пред обществеността своето виждане за противоречивата доктрина за отнемането на децата, при която според някои експерти често се злоупотребява с жени, жертви на насилие."

Рикардо Гутиерес, генерален секретар на EФЖ, посочва: „Тази пряка форма на цензура на критическата журналистика е дълбоко обезпокоителна и трябва да бъде отменена незабавно. Липсата на прозрачност зад това решение - независимо дали е временно или не - е неприемлива и създава опасен прецедент. "

Сподели в
 

Служителите на американската компания Фейсбук са били наясно с проблема с разпространението на дезинформация и злонамерено съдържание в социалната мрежа и са създавали фиктивни акаунти, за да проучат как се разпространява такава информация, съобщи Блумбърг, позовавайки се на вътрешни документи на социалната мрежа, предава БГНЕС.

26.10.2021/09:06

Виктория Сюмар, депутатка в украинската Върховна рада от партията на бившия президент Петро Порошенко "Европейска солидарност", обвини настоящия държавен глава Володимир Зеленски, че чрез направената с парите на данъкоплатците нова телевизия "Дом" преследва собствени вътрешнополитически цели.

25.10.2021/13:26

Предаването "Мрежата" по програма "Христо Ботев" на БНР представя интервюта с чуждестранни журналисти и общественици, свързани с казуса около убийството на Дафне Каруана Галициа, за да потърси отговори около състоянието на сигурността на журналистите днес.

24.10.2021/17:12

В свой собствен анализ Twitter призна, че алгоритъмът ѝ показва повече публикации от десни политици и новинарски издания, отколкото съдържание от леви източници.

24.10.2021/13:03

Според турския президент, който се изказа пред провеждащия се в Истанбул Медиен форум на Тюркския съвет, социалните медии заплашвали обществения мир, демокрацията и националната сигурност.

24.10.2021/10:18

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки