Начало
 
 

Какво видя Мая Василева в телевизионното вечерно токшоу в български формат?

11.10.2021 /13:44 | Автор : Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гл. ас. д-р Мая Василева

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

Величието на говоренето

"Заговори, че да те видя!" е  казал някога Сократ. В тази мъдрост се сумира истинското величие на говоренето, което от  дълбока  древност до наши дни е "отворена врата" към сърцето и душата на събеседника. Шеговитият  разговорен прочит на новините на деня, придава нов смисъл  и медийна  тежест на  този  много  популярен  телевизионен формат, който най-силно се развива в САЩ. Вечерното токшоу, като правило, създава  платформа за смесване на развлечението и политиката, и телевизионно представяне на политиците в ролята им на звезди. Думите на Дейвид Летерман, водещият на късното вечерно токшоу в телевизия CBS, че:  "Пътят към Белия дом минава през моето шоу" само потвърждават  неговата актуалност и необходимост за целите на голямата политика.

Научната монография на Мая Василева е първото цялостно и  задълбочено теоретично изследване на вечерното телевизионно шоу в българската медийна теория. Тя  разширява и обогатява  научните анализи и знания за появата и развитието, на един много успешен телевизионен формат в световен мащаб. В българската медийна практика неговият екранен живот се измерва едва с две десетилетия. Ето защо изборът на оригинална и  актуална тема, която цялостно не е разработвана у нас, е едно от големите достойнства на това научно изследване.  

Българският опит

В монографията се анализира развитието на вечерното токшоу в българския ТВ ефир – в контекста на неговите отделни предавания, техните  основни похвати и  медийни практики. Авторката разглежда  пет  популярни  предавания у нас в жанра на вечерното ТВ шоу – „Шоуто на Слави”, „Шоуто на Иван и Андрей”„Шоуто на Азис”, "Вечерното шоу на Слави Трифонов" и "Шоуто на Николаос Цитиридис", които се излъчват в различни ТВ програми, с различна формула и  водещи, в условията на силно конкурентна медийна среда. С  професионална компетентност, Мая Василева представя  различните медийни традиции в областта на вечерното  токшоу, анализира неговото съдържание и основна философия, неговото развитие чрез традицията на карнавалната и скечовата култура, заемките от  приказния наратив и радиоанимацията. Тя изследва и голямата роля на водещия в шоуто- умението му да прави жив и интересен разговор, неговият собствен стил и медийна харизма, развитието му като двигател на огромна  съпътстваща  индустрия на  вечерното токшоу, която го превръща  в  успешно  продаваем маркетингов продукт.

"Шоуто на Слави"

Подробно  се  анализират причините за големия успех на „Шоуто на Слави”(bTV), неговото отлично пазарно позициониране, различните стратегии, които Шоуто използва  в  отделни  периоди от своето развитие. За почти две десетилетия, шоуто  се придържа към две тенденции в  своето развитие – обновяване  чрез  допълнителни ТВ формати (или  развитие на формат във формата )  и въвеждане на нови комедийни образи на актьорите. Всъщност формулата "формат  във формата" означава , че  новият формат се интегрира в  композиционната цялост на първия. Тази формула се въвежда в шоуто  по творческа  инициатива на екипа на предаването, и тя не е харатерна  за други медийни образци на късното вечерно токшоу в световен мащаб. "Шоуто на Слави" успешно реализира 16 такива проекта, между които:"Аз пея в Ку Ку бенд"; "Бягство към победата"; "Кандидати за слава"; "Моята  голяма  телевизионна  сватба; "Танцувай с мен" и др. В първото десетилетие от  своето съществуване "Шоуто на Слави" постига и забележително  високи резултати  като телевизионен рейтинг и пазарен   дял. 

"Вечерното шоу на Азис"

„Вечерното шоу на Азис”(ТВ-2/PRO.BG) се разглежда чрез неговия   карнавално-водевилен характер. В него се представят звезди със съмнителна популярност, акцентира се върху техния интимен живот, зрителят се  захранва  с  послания, които имат подчертано сексуален подтекст. Участието на политици във „Вечерното шоу на Азис” е сведено до минимум – в неговите цели влиза представяне  предимно  на светския  характер на политиката.

"Шоуто на Иван и Андрей"

„Шоуто на Иван и Андрей” (Нова телевизия) обогатява формата на късното вечерно токшоу чрез въвеждане на двама водещи, като техният  диалог  се  превръща в  основен творчески похват. Авторката правилно отбелязва, че  "Шоуто на Иван и Андрей" се развива предимно  в таблоиден формат, в него преобладават политическите теми, които се шаржират и представят чрез анимационни колажи, скечове, пародии и сатира. Разговорите за култура тук са дефицит, а интересът към известните личности задължително минава през  техния личен живот.

"Вечерното шоу на Слави Трифонов"

"Вечерното шоу на Слави Трифонов"("Телевизия 7/8") изцяло променя концепцията за развлекателна политика и политическо развлечение на територията на  вечерното  токшоу. Водещият Слави Трифонов и неговият екип излизат от ролята на медиен посредник и коментатор на всекидневните политически събития и личности, и се превръщат в нови субекти на  политическото  действие в страната. В злободневен политически контекст, научната монография се оказва свръхактуална - за днешния политически момент  и  ролята на Слави Трифонов и неговия екип, изградил ядрото на новата политическа формация - "Има такъв народ". Мая Василева дава задълбочен, коректен и професионално аргументиран отговор на щекотливия  въпрос - има ли право едно вечерно токшоу да прекрачва границите на  установения телевизионен формат? И какви са последиците - за бъдещето на вечерното токшоу  от  смесването, в български вариант, на телевизионното  шоу  и политиката?

"Шоуто на Николаос Цитиридис"

Мая Василева отбелязва, че новото "Шоу на Николаос Цитиридис"(bTV)  "залага на различна стратегия и концепция за развлекателно предаване – насочена  към младите  хора, в нея широко са застъпени  игровите  елементи, хумористичните скечове, основани на стенд-ъп комедията, предизвикателствата към известните идоли на младото поколение.  Злободневният характер на политиката  е  умишлено избягван смислов център в журналистическата и комедийно-изпълнителската основа на новото предаване".  Такъв е и профилът на  водещия – млад   изпълнител  от столичен комедиен клуб, който е в началото  на  професионалния си  път  и  му предстои тепърва да се разгърне и наложи на ТВ екран.

Величието на мрежата

Монографията специално отбелязва, адаптирането на формата на вечерното токшоу за новите онлайн платформи, възможността за многократно усилване на телевизионното развлечение чрез дигиталните инструменти на мрежата. Шоуто има една тежест в епохата "до" появата на интернет и съвсем друга - "след" появата на социалните мрежи, големите онлайн платформи и новите форми на дигитална комуникация.

Вместо заключение

Тази научна монография е сериозна  стъпка напред в научния анализ и осмислянето  на телевизионното развлечение в неговия  български вариант – като формат на вечерно токшоу, като различни творчески подходи към неговото съдържание, и като творчески профил и харизма на неговите водещи. Но и като фактическа балканизация на самия формат, внасянето в него на коренно различни елементи, които неизбежно го отдалечават от   класическата му формула. Монографията обективно и с нужното уважение, представя българският  вариант,  при  който  вечерното токшоу  от  посредник и коментатор на политици и политически събития  се превръща  в главен агент на  нови политически действия.

Впрочем:

Тази научна монография  е  много компетентна - тя сумира знания и емпиричен опит за развитието на телевизионното токшоу по света и у нас.

Тя е много прецизна - в  научните  анализи  на  конкретни  телевизионни предавания и  водещи;

Прочетете тази монография! Авторката показва истински  научен кураж в осветляването  на  фактическото  "преобръщане" на ролите, отредени на телевизионното шоу и политиката;

Прочетете тази монография! В нея се оглежда целият ни  български свят - с нашето трудолюбие и инат, с големия талант за откривателство и съграждане, със  силните  емоции и импулсивност, с неизкоренимата ни вяра в идоли и спасители.

Прочетете тази монография! Тя ще ви респектира/ зарадва/обогати/развълнува/ разтревожи/обезпокои. Но  със сигурност  няма да ви остави равнодушни и безразлични!

Нека й пожелаем- попътен вятър!

 

Проф. д-р МАРГАРИТА ПЕШЕВА

Сподели в
 

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022/20:20

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021/19:07

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021/16:13

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021/09:39

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021/21:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки