Начало
 
 

Какво видя Мая Василева в телевизионното вечерно токшоу в български формат?

11.10.2021 /13:44 | Автор : Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гл. ас. д-р Мая Василева

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

Величието на говоренето

"Заговори, че да те видя!" е  казал някога Сократ. В тази мъдрост се сумира истинското величие на говоренето, което от  дълбока  древност до наши дни е "отворена врата" към сърцето и душата на събеседника. Шеговитият  разговорен прочит на новините на деня, придава нов смисъл  и медийна  тежест на  този  много  популярен  телевизионен формат, който най-силно се развива в САЩ. Вечерното токшоу, като правило, създава  платформа за смесване на развлечението и политиката, и телевизионно представяне на политиците в ролята им на звезди. Думите на Дейвид Летерман, водещият на късното вечерно токшоу в телевизия CBS, че:  "Пътят към Белия дом минава през моето шоу" само потвърждават  неговата актуалност и необходимост за целите на голямата политика.

Научната монография на Мая Василева е първото цялостно и  задълбочено теоретично изследване на вечерното телевизионно шоу в българската медийна теория. Тя  разширява и обогатява  научните анализи и знания за появата и развитието, на един много успешен телевизионен формат в световен мащаб. В българската медийна практика неговият екранен живот се измерва едва с две десетилетия. Ето защо изборът на оригинална и  актуална тема, която цялостно не е разработвана у нас, е едно от големите достойнства на това научно изследване.  

Българският опит

В монографията се анализира развитието на вечерното токшоу в българския ТВ ефир – в контекста на неговите отделни предавания, техните  основни похвати и  медийни практики. Авторката разглежда  пет  популярни  предавания у нас в жанра на вечерното ТВ шоу – „Шоуто на Слави”, „Шоуто на Иван и Андрей”„Шоуто на Азис”, "Вечерното шоу на Слави Трифонов" и "Шоуто на Николаос Цитиридис", които се излъчват в различни ТВ програми, с различна формула и  водещи, в условията на силно конкурентна медийна среда. С  професионална компетентност, Мая Василева представя  различните медийни традиции в областта на вечерното  токшоу, анализира неговото съдържание и основна философия, неговото развитие чрез традицията на карнавалната и скечовата култура, заемките от  приказния наратив и радиоанимацията. Тя изследва и голямата роля на водещия в шоуто- умението му да прави жив и интересен разговор, неговият собствен стил и медийна харизма, развитието му като двигател на огромна  съпътстваща  индустрия на  вечерното токшоу, която го превръща  в  успешно  продаваем маркетингов продукт.

"Шоуто на Слави"

Подробно  се  анализират причините за големия успех на „Шоуто на Слави”(bTV), неговото отлично пазарно позициониране, различните стратегии, които Шоуто използва  в  отделни  периоди от своето развитие. За почти две десетилетия, шоуто  се придържа към две тенденции в  своето развитие – обновяване  чрез  допълнителни ТВ формати (или  развитие на формат във формата )  и въвеждане на нови комедийни образи на актьорите. Всъщност формулата "формат  във формата" означава , че  новият формат се интегрира в  композиционната цялост на първия. Тази формула се въвежда в шоуто  по творческа  инициатива на екипа на предаването, и тя не е харатерна  за други медийни образци на късното вечерно токшоу в световен мащаб. "Шоуто на Слави" успешно реализира 16 такива проекта, между които:"Аз пея в Ку Ку бенд"; "Бягство към победата"; "Кандидати за слава"; "Моята  голяма  телевизионна  сватба; "Танцувай с мен" и др. В първото десетилетие от  своето съществуване "Шоуто на Слави" постига и забележително  високи резултати  като телевизионен рейтинг и пазарен   дял. 

"Вечерното шоу на Азис"

„Вечерното шоу на Азис”(ТВ-2/PRO.BG) се разглежда чрез неговия   карнавално-водевилен характер. В него се представят звезди със съмнителна популярност, акцентира се върху техния интимен живот, зрителят се  захранва  с  послания, които имат подчертано сексуален подтекст. Участието на политици във „Вечерното шоу на Азис” е сведено до минимум – в неговите цели влиза представяне  предимно  на светския  характер на политиката.

"Шоуто на Иван и Андрей"

„Шоуто на Иван и Андрей” (Нова телевизия) обогатява формата на късното вечерно токшоу чрез въвеждане на двама водещи, като техният  диалог  се  превръща в  основен творчески похват. Авторката правилно отбелязва, че  "Шоуто на Иван и Андрей" се развива предимно  в таблоиден формат, в него преобладават политическите теми, които се шаржират и представят чрез анимационни колажи, скечове, пародии и сатира. Разговорите за култура тук са дефицит, а интересът към известните личности задължително минава през  техния личен живот.

"Вечерното шоу на Слави Трифонов"

"Вечерното шоу на Слави Трифонов"("Телевизия 7/8") изцяло променя концепцията за развлекателна политика и политическо развлечение на територията на  вечерното  токшоу. Водещият Слави Трифонов и неговият екип излизат от ролята на медиен посредник и коментатор на всекидневните политически събития и личности, и се превръщат в нови субекти на  политическото  действие в страната. В злободневен политически контекст, научната монография се оказва свръхактуална - за днешния политически момент  и  ролята на Слави Трифонов и неговия екип, изградил ядрото на новата политическа формация - "Има такъв народ". Мая Василева дава задълбочен, коректен и професионално аргументиран отговор на щекотливия  въпрос - има ли право едно вечерно токшоу да прекрачва границите на  установения телевизионен формат? И какви са последиците - за бъдещето на вечерното токшоу  от  смесването, в български вариант, на телевизионното  шоу  и политиката?

"Шоуто на Николаос Цитиридис"

Мая Василева отбелязва, че новото "Шоу на Николаос Цитиридис"(bTV)  "залага на различна стратегия и концепция за развлекателно предаване – насочена  към младите  хора, в нея широко са застъпени  игровите  елементи, хумористичните скечове, основани на стенд-ъп комедията, предизвикателствата към известните идоли на младото поколение.  Злободневният характер на политиката  е  умишлено избягван смислов център в журналистическата и комедийно-изпълнителската основа на новото предаване".  Такъв е и профилът на  водещия – млад   изпълнител  от столичен комедиен клуб, който е в началото  на  професионалния си  път  и  му предстои тепърва да се разгърне и наложи на ТВ екран.

Величието на мрежата

Монографията специално отбелязва, адаптирането на формата на вечерното токшоу за новите онлайн платформи, възможността за многократно усилване на телевизионното развлечение чрез дигиталните инструменти на мрежата. Шоуто има една тежест в епохата "до" появата на интернет и съвсем друга - "след" появата на социалните мрежи, големите онлайн платформи и новите форми на дигитална комуникация.

Вместо заключение

Тази научна монография е сериозна  стъпка напред в научния анализ и осмислянето  на телевизионното развлечение в неговия  български вариант – като формат на вечерно токшоу, като различни творчески подходи към неговото съдържание, и като творчески профил и харизма на неговите водещи. Но и като фактическа балканизация на самия формат, внасянето в него на коренно различни елементи, които неизбежно го отдалечават от   класическата му формула. Монографията обективно и с нужното уважение, представя българският  вариант,  при  който  вечерното токшоу  от  посредник и коментатор на политици и политически събития  се превръща  в главен агент на  нови политически действия.

Впрочем:

Тази научна монография  е  много компетентна - тя сумира знания и емпиричен опит за развитието на телевизионното токшоу по света и у нас.

Тя е много прецизна - в  научните  анализи  на  конкретни  телевизионни предавания и  водещи;

Прочетете тази монография! Авторката показва истински  научен кураж в осветляването  на  фактическото  "преобръщане" на ролите, отредени на телевизионното шоу и политиката;

Прочетете тази монография! В нея се оглежда целият ни  български свят - с нашето трудолюбие и инат, с големия талант за откривателство и съграждане, със  силните  емоции и импулсивност, с неизкоренимата ни вяра в идоли и спасители.

Прочетете тази монография! Тя ще ви респектира/ зарадва/обогати/развълнува/ разтревожи/обезпокои. Но  със сигурност  няма да ви остави равнодушни и безразлични!

Нека й пожелаем- попътен вятър!

 

Проф. д-р МАРГАРИТА ПЕШЕВА

Сподели в
 

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021/12:34

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021/16:19

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021/16:29

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021/18:25

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021/13:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки