Начало
 
 

Антонио Сория свири днес в Камерната зала "България"

11.10.2021 /14:16 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Антонио Сория

Известният испански пианист представя творби на прочути свои сънародници композитори в навечерието на националния празник на Кралство Испания.

Антонио Сория е един от изявените испански пианисти. Той ще свири на 11 октомври 2021 г. в Камерна зала „България“ от 19.30 ч. В навечерието на националния празник на Испания ще прозвучат творби от А. Солер, Х. Турина, М. де Файя, Х. Монсалвадже, А. Мойа. Концертът е част от 7-то издание на фестивала „Пиано екстраваганца“ и се реализира със съдействието на Посолството на Кралство Испания.

Антонио Сория е завършил музикалното си образование в Барселона и Бордо, като студент по пиано на проф. Рамон Кол и по орган на Франсис Шапле. За неговото формиране като пианист са помогнали и личности като Владо Перлмютер, Жермен Муние и Мария Жоао Пиреш. Срещите му с Алексис Вайсенберг и преди всичко Алисия де Лароча са важни импулси в неговата кариера. Лароча определя като “исторически” интеграла на творбите за пиано от Хоакин Турина, койтo се състои от 16 компактдиска, записани от Сориа през 1995 година. Този внушителен звукозаписен проект получава и наградата за най-добра музикална продукция в Испания през 1995 г. от специализираното списание “Ритмо”, както и наградата “CD Compact 1997”.

Антонио Сория изнася концерти в над 20 държави по света и е бил солист на оркестри като московския  Kremlin Chamber Orchestra, камерния оркестър на Тулуза, оркестъра Л. Яначек в Моравия, Софийски солисти,  Оркестър на Класик ФМ радио, Държавния оркестър на Мексико, оркестрите Landesjugendphilarmonie Brandenburg, Magna Grecia, Nordharzer Staedtebuehne Theater, филхармониите в Крайова, Бакау и други градове в Румъния. Изнасял е концерти заедно с артисти от ранга на Елена Образцова, Пол Майер и Паул Бадура-Скода.

Пианистът е победител в международния конкурс “Paper de Música de Capellades” (Барселона), а по-късно става магистър и доктор на Университета във Валенсия и магистър по музикология в Университета в Ла Риоха. Понастоящем е професор в музикалната академия в Мурсия и канен за член на жури на голям брой международни конкурси.  

 

Сподели в
 

Българският писател Георги Господинов спечели най-престижната литературна награда на Италия “Стрега Еуропео”, съобщиха италианските медии. Церемонията се проведе в Торино в рамките на Международния панаир на книгата.

18.10.2021/15:40

Почина художникът Михалис Гарудис, потвърди за БТА неговият приятел журналистът Иван Гарелов. На 5 октомври 2021 г. галерия "Арте" в София представи юбилейна изложба живопис на Михалис Гарудис.

17.10.2021/22:30

След две седмици снимки в Космоса днес в 7,35 часа първият филмов екипаж, изпратен на МКС от Русия, се приземи в степите на Казахстан. Цялата операция беше предавана на живо от Роскосмос и НАСА.

17.10.2021/15:36

Зад псевдонима Кармен Мола, под чието име бе издаден „Звярът” - романът победител в най-престижния литературен конкурс след Нобелите, всъщност се крият трима известни телевизионни сценаристи и писатели.

17.10.2021/09:02

Избраницата на 78-годишния рокаджия е 43-годишната Камила Чавис, с която живеят като двойка от пет години. Запознали се, докато тя му е била шофьор.

16.10.2021/20:08

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021 /13:44 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

В сезона на Нобеловите награда стана известно, че Нобелова награда за мир се присъжда на филипинската журналистка Мария Реса и главния редактор на руския вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов. Двамата са номинирани за престижното отличие от Норвежкия Нобелов комитет за тяхната борба за свободата на словото. Също така те представляват и всички журналисти, които чрез борбата за запазването на мира отстояват демокрацията и свободата на словото.

09.10.2021 /20:08 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки