Турция подготвя закон за контрол на чуждестранните медии

14.10.2021 /09:30 | Източник: actualno.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: ЕПА

Турция подготвя нов законопроект за медиите. Новите правила са за чуждестранните медии. Идеята е те да имат собствен статут. Така в Турция скоро може да се появи аналог на статута „чуждестранен агент“. Страната подготвя законопроект, според който за финансирани от чужбина медии ще има допълнителни изисквания.

В документа, разработен от Партията на националистическото действие, се казва, че всички структури, които осъществяват „информационна и разследваща дейност“, подкрепяна от чужбина, трябва да имат „особен статут“ в Турция.

Лицата и организациите с такъв статут трябва да бъдат ясно разпознаваеми. Всички медийни структури, които пряко или косвено получават финансиране от чужбина, ще бъдат задължени да регистрират своя представител, който ще трябва да представя редовно отчети за дейността на медията на Министерството на вътрешните работи на Турция.

В момента около 95% от печатните издания и телевизиите са под контрола на структури, близки до управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Натискът върху останалите независими медии в Турция през последните години се увеличи. Опозиционните сили публикуват свои материали основно в алтернативни платформи като Mediascope, Mezapotamiya News или T24. Те не разполагат с големи бюджети и често получават финансова помощ от чужбина – както от частни, така и от обществени фондове. Подобна подкрепа много често идва от Европа, което предизвиква недоволството на турското правителство.

Новият законопроект може да доведе до това, тези източници на финансиране да станат недостъпни.

Чуждестранните платформи или медии, които не регистрират своите представители в Турция или откажат контакт с вътрешното министерство, може да получат присъда от 2 до 5 години лишаване от свобода или парична глоба в размер на около 1 милион лири.

Фети Йълдъз, заместник-председател на Партията на националистическото действие, заяви в интервю за „Дойче веле“, че в документа става въпрос единствено за прозрачност. „Целта ни е да разберем кой с какво се занимава. Все пак има организации и частни лица, които само получават пари и зад маската на свободата на словото пишат срещу правителството“.

Законопроектът няма да засегне големи медии, които се занимават с международно излъчване като ВВС и Дойче Веле, тъй като техният източник на финансиране е известен и прозрачен, уверяват от Партията на националистическото действие. Но има чуждестранни медии, чиято единствена задача е да разпространяват критика срещу турското ръководство. „Това се опитваме да предотвратим. Не става въпрос за ограничаване на свободата на словото в страната“, каза Йълдъз и допълни, че който прочете внимателно законопроекта, ще го разбере, информира actualno.com.

Началникът на връзките с обществеността на турския президент Фахретин Алтун също даде мнението си по повод законопроекта: „Колкото се може по-скоро ще предприемем всички необходими стъпки, за да защитим обществения ред и да осигурим правото на нашия народ на истински новини и достоверна информация.“

Междувременно журналистическите организации говорят за опасностите за свободата на печата. Турският координатор на Международния институт за пресата (IPI) Ренан Акваваз каза, че сега се опитва да събере повече информация за законопроекта от депутати: „Предложението на Партията на националистическото действие представлява реална заплаха за медиите ... Ние сме сериозно загрижени ... Тази партия иска да ограничи средствата, предназначени за независимата журналистика. Но ние ще се борим. "

Юсуф Канлъ, вицепрезидент на Асоциацията на турските журналисти, посочи, че финансираните от чужбина медийни платформи редовно предоставят финансови отчети на турските институции. „Това, което се случва в момента, е опит да бъдат заклеймени журналистите, които получават финансиране от чужбина. Това е болна тема, но тя няма нищо общо със свободата на словото. И ние, разбира се, не можем да се примирим с това.“

Есра Кочак, ръководител на журналистическо обединение в Анкара, също е обезпокоена от ситуацията. Не е тайна, че Партията на националистическото действие и Партията на справедливостта използват всяка възможност да засилят натиска върху медиите, казва тя. „Хората решават сами дали искат да получават новини от чужбина. Правителството знае това и се опитва да закрие тези канали и да плаши с глоби.“

Обединението ще се бори финансирането на независимите медии да не спира и журналистите, получаващи чуждо финансиране, да не бъдат определяни като „чуждестранни пропагандатори“, каза тя.

През последните години натискът върху независимите медии в Турция нарасна. От октомври миналата година турското правителство затегна контрола върху интернет съдържанието чрез Закон 5651. Според него, властите задължават интернет платформите, които имат повече от един милион потребители, да отворят представителства в Турция. Ако не го направят, телекомуникационните оператори имат право да намалят скоростта на достъп до тези платформи с 95%. 

м.л.

Сподели в
 

Европейската комисия отправи втора покана за представяне на предложения за съфинансираната от ЕС система за наблюдение на собствеността на медиите. Тази покана ще допълни текущия първи пилотен проект и ще осигури база данни за собствеността на медиите в останалите 12 държави членки, които не са обхванати от първото издание.

18.10.2021/17:48

Сръбската прогресивна партия в лицето на нейния председател Александър Вучич, е редактор на всички водещи таблоиди в страната. В тях не се появява критичен текст за него от идването му на власт през 2012 г., пише сръбският „Данас".

18.10.2021/08:52

Въпреки апела на СЖР да бъдат преразгледани причините за включването в регистъра на обявените за чуждестранни агенти медии от Министерство на правосъдието на Руската федерация, още две електронни издания попълниха бройката му. Това са "Москоу диджитал медиа" с издател Republic и "РС-Балт", което се явява юридическо лице на изданието "Росбалт"

16.10.2021/21:07

Социалните медии са новата „столица на модната журналистика“, а бумът е заради онлайн пространството.

16.10.2021/12:02

Да бъдат приети регламенти за прекратяването още на ранен етап на т.нар. „дела шамари“ срещу журналисти, както и налагане на санкции срещу ищците при определени случаи.

15.10.2021/16:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021 /13:44 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

В сезона на Нобеловите награда стана известно, че Нобелова награда за мир се присъжда на филипинската журналистка Мария Реса и главния редактор на руския вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов. Двамата са номинирани за престижното отличие от Норвежкия Нобелов комитет за тяхната борба за свободата на словото. Също така те представляват и всички журналисти, които чрез борбата за запазването на мира отстояват демокрацията и свободата на словото.

09.10.2021 /20:08 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки