Журналисти са атакувани по време на безредиците в Косово

14.10.2021 /12:36 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Представители и на албанско-, и на сръбскоезични медии бяха заплашвани, претърпяха посегателства от протестиращи и им бе попречено да отразяват събитията при ескалация на напрежението в Северно Косово.

Напрежението се покачи в северната част на Косово, след като полицията предприе операция по ограничаване на контрабандата в сряда, 13 октомври. Няколко журналисти, отразяващи безредиците, както и граждани и полицейски служители, бяха атакувани от протестиращите, съобщава сайтът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ). ЕФЖ се присъединява към партньорите си в Косово от Асоциацията на журналистите в Косово (АЖК), като заклеймява всякакво насилие срещу журналисти и призовава властите да гарантират тяхната защита.

По време на сблъсъците журналистите от местната сръбскоезична медия КоССев съобщиха за заплахи и атаки срещу тях, след което взимат решение да изтеглят репортерите си от мястото на събитията. В частност Иван Митич е атакуван от протестиращи няколко пъти и не му е позволено да снима случващото се на улицата със заплаха, че ще му бъде отнет телефона, а заснетото – изтрито.

Други журналисти, работещи за Т7, Клан Косова, РТВ Дукаджини, АТВ, Канал 10 и БИРН, са атакувани и възпрепятствани да изпълнят служебните си задължения. Екипът на БИРН съобщава, че са били гонени от протестиращи и по тях са хвърляни коктейли „Молотов“. Видео от предаване на живо на Канал 10 показва взривно устройство, хвърлено на метри от журналиста.

Според съобщения в медиите няколко журналистки от албански медии също са били набелязани в Северна Митровица. Съобщава се също, че журналисти са били преследвани от протестиращите с коли.

Джемайл Реджа, председател на ръководството на Асоциацията на журналистите в Косово, заяви, че „АЖК е обезпокоена от това, през което трябваше да преминат нашите колеги днес“. Той добавя, че „отразяването на безредицит и напрежението в Северно Косово винаги е трудно, но днес журналистите и операторите, както от албанско-, така и от сръбскоезични медии, бяха атакувани и подложени на натиск от местни протестиращи. АЖК поддържа постоянен контакт с властите, за да се гарантира безопасна среда за работа на журналистите“.

Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес каза: „Журналистите трябва да могат да предоставят информация от мястото на събитието на гражданите, за да може тя да е надеждна и точна. Обезпокоително е да научим, че някои журналисти е трябвало да се изтеглят, тъй като са били заплашвани и безопасността им е била застрашена. Приканваме властите да направят всичко възможно, така че работещите в медии да могат да отразяват събитията колкото се може по-отблизо в безопасност."

Сподели в
 

Европейската комисия отправи втора покана за представяне на предложения за съфинансираната от ЕС система за наблюдение на собствеността на медиите. Тази покана ще допълни текущия първи пилотен проект и ще осигури база данни за собствеността на медиите в останалите 12 държави членки, които не са обхванати от първото издание.

18.10.2021/17:48

Сръбската прогресивна партия в лицето на нейния председател Александър Вучич, е редактор на всички водещи таблоиди в страната. В тях не се появява критичен текст за него от идването му на власт през 2012 г., пише сръбският „Данас".

18.10.2021/08:52

Въпреки апела на СЖР да бъдат преразгледани причините за включването в регистъра на обявените за чуждестранни агенти медии от Министерство на правосъдието на Руската федерация, още две електронни издания попълниха бройката му. Това са "Москоу диджитал медиа" с издател Republic и "РС-Балт", което се явява юридическо лице на изданието "Росбалт"

16.10.2021/21:07

Социалните медии са новата „столица на модната журналистика“, а бумът е заради онлайн пространството.

16.10.2021/12:02

Да бъдат приети регламенти за прекратяването още на ранен етап на т.нар. „дела шамари“ срещу журналисти, както и налагане на санкции срещу ищците при определени случаи.

15.10.2021/16:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021 /13:44 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

В сезона на Нобеловите награда стана известно, че Нобелова награда за мир се присъжда на филипинската журналистка Мария Реса и главния редактор на руския вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов. Двамата са номинирани за престижното отличие от Норвежкия Нобелов комитет за тяхната борба за свободата на словото. Също така те представляват и всички журналисти, които чрез борбата за запазването на мира отстояват демокрацията и свободата на словото.

09.10.2021 /20:08 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки