Подписка брани журналисти и общественици, дадени под съд от Корнелия Нинова

14.10.2021 /18:11 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Корнелия Нинова

Лидерката на БСП е завела дела „за невярна и клеветническа информация и за обидни коментари” във Фейсбук и из медиите срещу варненската социалистка Албена Шавел, главния редактор на pogled-info Румен Петков, журналистката Калина Андролова и политоложката Татята Буруджиева. Сметките и на четиримата са запорирани, а общата сума на исканите от Нинова обезщетения е над 200 000 лв. Като „покушение срещу свободата на словото” и „хуманитарна репресия” определя тези действия отворена подписка.

Предлагаме текста на подписката, чиято автор е известната журналистка Велислава Дърева:

 

КОЛКО СТРУВА СПОКОЙНИЯТ СЪН НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА?

На 15 октомври т.г.  предстои да бъде даден ход на гражданско дело № 15855/2020 г. на Варненския районен съд, Гражданско отделение, ХLІІ състав. Корнелия Нинова съди Албена Шавел. За „невярна и клеветническа информация и обидни коментари” във Фейсбук. Като „обезщетение за претърпените неимуществени вреди”, Нинова предявява иск в размер на 50 000 лв. Сметките на Албена Шавел са запорирани. 

Защо Корнелия Нинова - председател на БСП, съди Албена Шавел – председател на ОПО на БСП в район „Одесос”-Варна?

Защото Албена е един от най-ярките и непримирими критици на едноличната политика на Нинова, която узурпира БСП, доведе БСП до пълен разпад, подмени БСП като идеи, идеология, принципи и същност, унищожи демократичното начало и колективното ръководство в БСП, наложи сталинистки авторитаризъм и диктат, обгради се с безличия, обяви всяко несъгласие за престъпление, всяка критика за предателство, всеки инакомислещ за враг с партиен билет. И за 5 години „постигна” 5 изборни провала, а БСП загуби над 650 000 гласа…

 Нинова съди Албена Шавел за нейното свободомислие, за нейната честност, почтеност, доблест и храброст. За нейната искреност и безкористност. За нейната вярност към социалистическия идеал. Защото Албена не мълчи, не поддаква и не аплодира пагубната политика на Нинова.

Нинова съди Албена заради свободата на словото!

Конституцията прогласява: „Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин” (чл.32, ал.1)

Уставът на БСП постановява: участие на членовете на БСП в изработването, провеждането, защитата и оценката на политиката на БСП; демократично участие при вземане на решенията; възможно най-широко участие на членовете и симпатизантите; равнопоставеност при достъпа до всички процедури, в т.ч. при издигане на кандидатури за ръководни длъжности в партията, както и по отношение на информираността и знанието; откритост и публичност в дейността и отговорност за решенията и действията; свобода при изразяване на мненията и многовариантност при обсъждане и решаване на проблемите; равенство в правата и задълженията на социалистите (чл. 5).

Албена Шавел е поредният „враг”. Нинова заведе идентични съдебни дела срещу Румен Петков (главен редактор на pogled.info, член на БСП, делегат на 50-я конгрес), Калина Андролова (журналист, анализатор), Татяна Буруджиева (политолог, бивш депутат от БСП).

 И четирите искови молби са като извадени изпод индиго:

 „След всяка статия у мен се натрупва напрежение, тревога, гняв и възмущение, предизвикани от разпространените неверни факти и обидни квалификации по повод на моята личност и моята работа като председател на БСП…Процесните статии предизвикаха стрес и притеснения да не би хората да им повярват. Не мога да спя спокойно... Поради безсънието, през деня се чувствам отпаднала и ми е трудно да се съсредоточа върху работа си.... Загубих и концентрация.... Постоянно съм в лошо настроение, затворих се с в себе си, нямам желание да се срещам с приятели и познати, защото се чувствам потисната.... Една част от колегите ми в БСП се отдръпнаха от мен... избягват да общуват с мен, не ме канят на извънпартийни събирания... Станах нервна, избухлива и притеснена... като лидер на социалистите съм длъжна да ги сплотявам и обединявам, да бъда пример за подражание и да пазя и развивам доверието, което са ми дали…Преди публикуването на компрометиращите ме статии се ползвах с добро име и авторитет в обществото, които съм градила с много усилия през целия си живот...” И.т.н., и прочее…

И към четиримата Нинова предявява колосални за всеки обикновен български гражданин финансови обезщетения.  Общата сума надхвърля 200 000 лв.! Двеста хиляди! Толкова струва спокойния сън на Корнелия Нинова.

Нинова не съди Албена, Калина, Румен и Татяна, за да възстанови своето „добро име и авторитет в обществото”. Не!

Съди ги, за да ги сплаши, да ги накара да замълчат, да ги остави без никакви средства за живот, защото сметките и на четиримата са запорирани, и то – в условие на жестока икономическа и здравна криза! Съди ги не поради наличие на каквото и да е престъпление, а защото не са съгласни с нейната политика. Съди ги, за да блокира всяка критична оценка за собствената си личност. Съди ги за всеобщо назидание и лична парична облага.

Това е покушение срещу свободата на словото.

Това е политическа репресия.

Това е съдебна репресия.

Това е хуманитарна репресия.

 

***

До 14.00 ч. на 14 октомври към протеста се присъединиха:

Aна Пиринска,

Анжел Вагенщайн,

Анка Георгиева,

Анко Иванов д-р,

Антоний Тодоров проф.,

Арто Артинян д-р - Ню Йорк,

Атанас Баташки - Пловдив,

Атанас Дочев - Исперих,

Атанас Мерджанов,

Божин Трайков д-р,

Боян Балев д-р,

Боян Дуранкев проф.,

Валери Жаблянов д-р,

Валичка Георгиева,

Ваня Добрева проф.,

Велислава Дърева (автор на писмото),

Венцислав Василев - Бяла Слатина,

Виригиния Вакарелова,

Владимир Гюров,

Георги Божинов,

Георги Пирински,

Георги Търновалийски - Пловдив,

Данаил Йорданов - Исперих,

Делян Дамяновски - Мездра,

Димитрина Вакрилова - Пловдив,

Димитър Генчев доц.,

Добромира Тошева - Пловдив,

Дора Чичкова,

Елеонора Ангелова,

Емил Бехар,

Емил Илиев,

Емил Костадинов - Благоевград,

Захари Захариев проф.,

Иво Инджов доц.,

Иво Стамболийски доц. - Варна, 

Калина Дренска,

Кольо Колев полк.,

Костадин Паскалев,

Кристина Сидорова - Габрово,

Къдринка Къдринова,

Лало Кирилов,  

Любен Попов,

Любомир Паунов - Пловдив,

Маргарита Василева - Роман,

Мариана Лазова,

Марин Маринов - Монтана,

Мария Пиргова доц.,

Мая Буковска,

Михаил Миков,

Ненко Темелков - Перник,

Никола Ванков - Пловдив,

Никола Николов - Варна,

Николай Джагаров проф. - Варна,

Николай Казаков доц.д-р.,

Николай Радев - Пловдив,

Нина Чавдарова - Пловдив,

Нишан Джингозян - Лондон,

Петър Апостолов,

Петър Волгин,

Петър-Емил Митев проф.,

Петя Пейчева,

Пламен Младенов – Монтана,

Пламен Стоянов - Девня,

Полина Манолова д-р -Тюбинген,

Радка Димова,

Радослав Стойков - Хайредин,

Радостин Каракерезов,

Снежана Тодорова,

Станимир Стефанов - Казанлък,

Страхил Делийски д-р,

Таня Николова - Пловдив,

Теодра Халачева - Пловдив,

Тодор Стоилов - Пловдив,

Уляна Пачева,

Цветелина Дочева ,

Чавдар Велинов - Плевен,

Чавдар Георгиев,

Юлиян Веселинов,

Юлиян Гошев - Благоевград,

Юрий Асланов д-р,

Яница Станчева -Казанлък,

Януарий Вичев – Варна.

           

Подписката в подкрепа на Албена Шавел, Румен Петков, Калина Андролова и Татяна Буруджиева е отворена за присъединяване.

 

Свързани:

Безсъние или политическа агресия?

Дата: 16.02.2021

 

 

Сподели в
 

Заразяването с коронавирус при ваксинирани лица, валидността на сертификатите, доверието в институции и медии коментираха експерти и журналисти във втория панел "Надеждата в медиите" на Шестнадесетата световната среща на българските медии, организирана от БТА, която се провежда в Кюстендил.

18.10.2021/19:20

На 45-годишна възраст ненадейно си отиде Иван Карчев - журналист и създател на популярния български сайт за българите в Австрия - BGMedia.at.

18.10.2021/15:32

Заличават ли се границите между трите професии? Кои са техните нови характеристики и проявления, които открояват специфични професионални методи и подходи? Какви нови професионални роли и компетенции се утвърждават в журналистическата професия? На такива въпроси търсят отговори авторите на новото теоретично изследване Стела Ангова, Мария Николова и Иван Вълчанов

18.10.2021/14:36

Насроченото за днес съдебно заседание срещу Кристиан Николов - подсъдимият за смъртта на журналиста Милен Цветков, е отложено, съобщи Нова телевизия. Причината - съдебен заседател е под карантина.

18.10.2021/13:12

Известният телевизионен оператор Антон Евлогиев е починал, съобщиха негови колеги във фейсбук. Той дълги години работи в БНТ, а в последно време бе в БСТВ.

18.10.2021/10:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021 /13:44 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

В сезона на Нобеловите награда стана известно, че Нобелова награда за мир се присъжда на филипинската журналистка Мария Реса и главния редактор на руския вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов. Двамата са номинирани за престижното отличие от Норвежкия Нобелов комитет за тяхната борба за свободата на словото. Също така те представляват и всички журналисти, които чрез борбата за запазването на мира отстояват демокрацията и свободата на словото.

09.10.2021 /20:08 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки