Начало
 
 

„Завесата падна. В очакване на новия спектакъл“

14.10.2021 /19:20 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Както традицията повелява, в клуб „Журналист“ беше представена новата книга на журналиста и писателя Калин Тодоров „Завесата падна“. Освен автора, за книгата, събитията и героите, описани в нея, и за днешната ни действителност свои мисли сподели и директорът на издателство „Изток – Запад“, дало живота на книгите на Калин, Любен Козарев.

Към гостите, дошли да уважат събитието, се обърна домакинът на клуба - поетът и бард Ивайло Диманов, който остроумно  подчерта, че, пренебрегвайки поне двайсетина културни събития в столицата, дошлите в клуб „Журналист“ са предпочели премиерата на новата книга на нашия колега Калин Тодоров, свързана с настоящото и близкото ни минало.

„Винаги съм харесвал перото на Калин и умението да казва истината, каквото и да му струва това“ – каза Ивайло Диманов. Той подчерта, че авторът винаги е бил максимално честен и искрен, какъвто според него трябва да бъде истинският журналист. По този повод Ивайло Диманов припомни и словата на Захарий Стоянов: „Журналистът трябва да е вечен коректив на всякоя власт независимо кой е на власт.“

За това, че живеем в интересно време, сподели шефът на издателство „Изток-Запад“ Любен Козарев. Той подчерта, че ще се опитат да посетят повече градове, където да представят „Завесата падна“, тъй като всичко, което се случва у нас, няма да има никакви последствия, а може би ще започне да се възприема като нещо нормално.

Козарев направи разрез на събитията, като не пропусна да подчертае и последиците от пандемията, които вероятно най-много се отразяват на образованието у нас с нововъдения стил на онлайн обучение, което не е за предпочитане. Той също отдели място на пандемията и мерките срещу нея и пагубното влияние не само върху децата, но и върху възрастните.

В експозето на шефа на „Изток-Запад“ намериха място и размисли за това, кой и как управлява държавата ни, за случващото се в България. Според него ние сме жертва на собствените ни управляващи, защото известно време няма държавници, които да мислят за народа. Любен Козарев сподели, че с Калин Тодоров работят отдавна и че вече е дошло време да се направи равносметка за това, какво се случи у нас.

„Ако мен ме питате – каза Козарев, - ще кажа, че всъщност нещата са много прости и много тъжни. България се приемаше в целия свят като сериозен партньор, беше страна, която се опитва да бъде в крак с тенденциите и времето. Но това, което се случва от толкова години, може да се оприличи на летене, но летене в пропастта. Вече май всички осъзнаваме, че това, което ни чака, ще бъде безрадостно, защото не ми е известно да има държава, която да няма производство, а в момента тук не се произвежда абсолютно нищо.“

Въпреки всичко, смята Козарев, все пак трябва да продължим напред, защото ако има изход от тази мрачна ситуация у нас, то той би бил в реалното познаване на реалната ситуация и то да не се слагат розови очила. В този контекст Любен Козарев подчерта, че книгите на Калин Тодоров, които издателството е издало, са много важни, защото българите много обичат да заемат позицията на щрауса, и малцина са само тези, които дръзват да говорят за нещата такива, каквито са.

А според героя на срещата – авторът на „Завесата падна“, самият факт, че толкова хора са уважили представянето на неговата книга показва, че книгите му си заслужава да бъдат писани.

„Поредицата тръгна със „Зад завесата на соца“ почти на шега – каза Калин Тодоров. – Бях крайно ядосан от опита да се преиначава времето, в което ние бяхме млади, и в което аз поне се чувствах щастлив. След това видях, че интереса към този тип писане, с който говориш за нещата така, както ти ги виждаш извън всякакви други съображения, е голям. Разбира се, това е само една гледна точка - моята. А тя далеч не претендира да е главната истина. Просто аз така съм виждал нещата и затова ги разказвам така.

Когато пишех тази последна книга, смятах, че интересът към темата започва да се изчерпва и затова първоначалното заглавие беше „Зад завесата на завесите“. В един момент започна един странен процес. Някакви хора нахлуха в президентството, след което започнаха протести, след това държавата на Бойкоборисовците започна бавно да се срива и издателят ми предложи, и то основателно, да сменим заглавието на „Завесата падна“. Тълкуванията за това бяха, че завесата падна и прикри нещата, или завесата падна изобщо.

Идеята ни беше, че ако останем на терена на метафорите, върху които е изградена книгата, те са за царя, пъдаря и шута. И още нещо, хората в театъра вече са разбрали, че 20 години ги баламосват и затова са скочили на сцената, свалили са завесата и даже са потрошили кулисите, а зад тях започна да става ясно кои са кукловодите. Основният въпрос, който винаги ми задават при моите участия в медиите, е кои са кукловодите. Обикновено отговарям, че те затова са кукловоди, защото не ги знаем кои са.“

Калин Тодоров подробно се спря на различните митични образувания, които влияят на управлението у нас, и които издигат и свалят управляващите. За такъв дълго време смятат кръгът „Монтерей“. И подчерта, че тази теза вече започна да не издържа. Той сподели за свои срещи и разговори с хора, които са добре запознати с влиянието на отделни политически личности върху ситуацията у нас и тяхното значение.

Оказва се, че и у нас добилото вече по света гражданственост понятие дълбока държава също е актуално. Но разликата от тази у нас и примерно американската  или пък руската е, че там дълбоката държава е паралелна и се развива паралелно с официалната държава. „Ние сме може би единствената държава в света, в която паралелната държава се е сляла с истинската – казва Калин Тодоров. – За мен най-простото обяснение за това е защо Бойко Борисов е на власт цели 12 години.“

Според приятел на Калин, добре запознат с някои процеси, които не са видими за обществото, фигури като Бойко Борисов, Пеевски, Доган, Домусчиев са символни фигури и върхът на айсберга. А отдолу седят мрежи от хора, които са свикнали да живеят на гърба на всички останали и владеят основните позиции.

Много от присъстващите споделиха не само своето мнение за книгите на Калин Тодоров, а и за ситуацията, в която в момента се намира нашата страна. На въпрос на сайта на СБЖ, дали някои от индивидите, той така ги определя, в книгите му са потърсили обяснение защо той пише за тях, Калин Тодоров отговори: „Мисля, че те са страхливи хора. Много ме плашеха, че Черепа ще ме подгони, нищо не направи. Не съм имал никакви заплахи. Получих няколко завоалирани предупреждения от хора, близки до Черепа и Доган, че не е ли по-добре да се разберем со кротце, со благо, да намерим допирни точки. Но аз установих нещо много важно, че няма защо ние да се страхуваме, тъй като спазваме законите. Те са тези, които следва да се страхуват, защото са в нарушение както на закона, така и на морала. Така че защо ние трябва да се страхуваме?! Фактът, че никой не посмя директно да говори с мен, значи, че те се страхуват от истината, да се разшуми повече. Разчитат нещата да останат недоизказани.“                                     

Макар премиерата да беше на петата книга от поредицата на Калин Тодоров, на срещата не бяха пропуснати и останалите четири книги. Защото петте тома представляват цялостната картина на случващото се у нас не само през годините на соца, но и през годините на т. нар. демокрация.

Сподели в
 

Българският писател Георги Господинов спечели най-престижната литературна награда на Италия “Стрега Еуропео”, съобщиха италианските медии. Церемонията се проведе в Торино в рамките на Международния панаир на книгата.

18.10.2021/15:40

Почина художникът Михалис Гарудис, потвърди за БТА неговият приятел журналистът Иван Гарелов. На 5 октомври 2021 г. галерия "Арте" в София представи юбилейна изложба живопис на Михалис Гарудис.

17.10.2021/22:30

След две седмици снимки в Космоса днес в 7,35 часа първият филмов екипаж, изпратен на МКС от Русия, се приземи в степите на Казахстан. Цялата операция беше предавана на живо от Роскосмос и НАСА.

17.10.2021/15:36

Зад псевдонима Кармен Мола, под чието име бе издаден „Звярът” - романът победител в най-престижния литературен конкурс след Нобелите, всъщност се крият трима известни телевизионни сценаристи и писатели.

17.10.2021/09:02

Избраницата на 78-годишния рокаджия е 43-годишната Камила Чавис, с която живеят като двойка от пет години. Запознали се, докато тя му е била шофьор.

16.10.2021/20:08

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021 /13:44 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

В сезона на Нобеловите награда стана известно, че Нобелова награда за мир се присъжда на филипинската журналистка Мария Реса и главния редактор на руския вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов. Двамата са номинирани за престижното отличие от Норвежкия Нобелов комитет за тяхната борба за свободата на словото. Също така те представляват и всички журналисти, които чрез борбата за запазването на мира отстояват демокрацията и свободата на словото.

09.10.2021 /20:08 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки