В. „Данас" алармира, че водещите медии в Сърбия са проправителствени

18.10.2021 /08:52 | Източник: actualno.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Александър Вучич. Снимка: ЕПА

Сръбската прогресивна партия в лицето на нейния председател Александър Вучич, е редактор на всички водещи таблоиди в страната. В тях не се появява критичен текст за него от идването му на власт през 2012 г., пише сръбският „Данас".

„Informer", „Телеграф", „Курир" и „Ало" са най-влиятелните прорежимни таблоиди, които възхваляват образа и дейността на Александър Вучич, атакувайки всеки, който критикува политиката му. Понякога атаките срещу инакомислещите се превръщат в кампания и стават толкова силни, че застрашават сигурността и дори живота им. Опозиционните лидери са етикетирани като ковачи на „адски планове" за убийството на президента, подготвящи атентати, а журналистите - като чуждестранни наемници и предатели.

Весна Радойевич, журналист от КРИК, казва: „Правителството финансира тези таблоиди чрез реклами на държавни компании, обществени поръчки, конкурси за съфинансиране на проекти, така че е трудно да се очаква, че те ще атакуват този, който им плаща“.

Редакторът на „Cenzolovka", Перица Гунджич, каза за „Данас", че таблоидите никога не са писали политически текст без споразумение с Вучич или неговите хора, отговарящи за редактирането на статиите. „Те са под пълен контрол, всичките им политически текстове са поръчани от редактори от обкръжението на Вучич или от него лично в лични срещи. Вонята, която се разпространява от тях, е непоносима. Медиите, които буквално замърсяват тази страна, я върнаха назад и я направиха невъзможна за живот за толкова много хора, бягащи оттук. Дори и да публикуват известна критика към Вучич, това е в съгласие с него. Трагично е, че хората тук са толкова дезориентирани и неграмотни, че таблоидите имат значителна аудитория", заключава Гунджич.

„Курир", таблоидът с най-дълъг стаж в Сърбия, за кратко е бил в разногласие с Вучич. В началото на ноември 2015 г. медията публикува статия, която предизвика голям обществен отзвук, защото заглавието на цялата първа страница гласеше: „Сърбия, съжалявам“. Това продължи за кратко, след което Вучич и „Курир" отново бяха „влюбени" и това продължава и днес, пише actualno.com.

През 2015 г. тогавашният собственик на "Курир" Александър Родич  публикува писмо до обществеността, озаглавено „Сърбия, съжалявам“, в което, наред с други неща, той каза следното: „Искам да кажа истината пред цялата общественост: медиите в Сърбия не са свободни и са изложени на голям натиск. Казвам открито - аз самият съм участник в проекта за разкрасяване на реалността, заедно с 80% други собственици на медии, между които Желко Митрович и Драган Вучичевич. Признавам, че през всичките тези години бях подложен на натиск и изнудване да отхвърлям всякаква сериозна критика към правителството и министър-председателя. Всеки от вас е запознат със ситуация, в която пристига „искане“ това или онова да не се пуска на обществеността или да се пише за точно конкретно нещо“, заяви тогава Родич.

Този курс на „Курир" продължи за кратко и вече не се повтори след идването на новия собственик Игор Жежел.
 

 

м.л.

Сподели в
 

Изкуственият интелект присъства все повече в редакциите на медиите, но остават редица опасения, че въвеждането на машинно обучение може да задълбочи все по-ерозиращото доверие в медиите.

08.12.2021/09:24

Мъж от Саудитска Арабия, заподозрян за участие в убийството на журналиста Джамал Хашоги, е арестуван във Франция, съобщи полицията, предава Би Би Си. Халед Аед Алотаиби е бил заловен на летище ´´Шарл дьо Гол´´ в Париж. Той е един от 26-ата издирвани от Турция заради убийството на саудитския журналист.

07.12.2021/21:07

Съд във Филипините разреши на журналистката Мария Реса да замине за Норвегия, за да получи на 10 декември лично Нобеловата си награда за мир, предаде Ройтерс.

06.12.2021/16:21

Следственият комитет на Беларус официално повдигна обвинение за "разпалване на омраза" срещу руската гражданка София Сапега, задържана през май т. г. заедно с беларуския блогър Роман Протасевич при нашумелия случай с отклонения за Минск полет на Ryanair.

06.12.2021/09:00

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) заедно с Платформата „Бърза реакция за медийна свобода” (MFRR) и с още редица международни медийни организации приветстват потвърждаването от съд в Белград на присъдите на четирима бивши служители в сръбските служби за Държавна сигурност за убийството през 1999 г. на водещия сръбски журналист Славко Чурувия.

05.12.2021/14:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки