16-ата Световна среща на българските медии дискутира за пандемията

18.10.2021 /19:20 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Заразяването с коронавирус при ваксинирани лица, валидността на сертификатите, доверието в институции и медии коментираха експерти и журналисти във втория панел "Надеждата в медиите" на 16-атата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, която се провежда в Кюстендил.

Напълно естествено е ваксините да правят пробив в част от ваксинираните лица, посочи проф. Коста Костов - национален консултант по белодробни болести към НЗОК и главен редактор на списание INSPIRO. Той обясни, че ваксината води до изграждане на много добър имунитет като цяло, но нивото на антителата в лигавицата на носоглътката не е високо и това води до случаи на заболяване при някои ваксинирани. Никой не обяснява това, каза той и допълни, че имунитетът от ваксината пази сърцето, белите дробове, заболелите изкарват COVID по-леко.

Във връзка с хоспитализирането на ваксинирани срещу COVID-19 лица, проф. Костов коментира, че това е един от доводите, които използват "антиваксърите", но въпросът трябва да е: "Защо ваксинираните не боледуват тежко и не умират?". Трябва да се казват истини, че и ваксинираните хора се заразяват, но при тях проблемът няма да е така тежък, посочи проф. Костов.
Според него, сертификатът на ваксинираните трябва да важи шест месеца, защото огромната част от проучванията показват, че след шестия месец антителата падат до ниво, при което заразяването е възможно. Така че наличието на този сертификат не те прави безопасен и това не може да не се каже на обществото, посочи още проф. Костов. Според него е "парадокс" сертификатите за преболедуване да бъдат с по-кратък срок, отколкото сертификатът за ваксинация. "Аз като лекар това не мога да го приема, защото научните проучвания показват, че боледуващите имат добри антитела осем-десет месеца по-късно, а не шест. Тези неща трябва да бъдат осмислени", допълни той.

Според пулмолога проф. Коста Костов медийната комуникация в България по време на пандемията не е била достатъчно ефективна. Не успяхме да сложим акцент върху науката, заяви той.

Според медийния експерт Георги Лозанов това, което правим, за да се защитим, не бива да е резултат на усещане за принуда, а да е доброволно. Той посочи, че по време на кампанията, свързана с коронавируса, цялата ситуация в България е била "в съпротива".
"Нещата се случваха с усещането, че това е едва ли не наказание. С усещането, че си наказан, че мерките са наказанието ти, както и ваксинацията и новата подредба на социалните отношения. Това силно намали ефектът и въобще желанието да се спазват мерките", посочи доц. Георги Лозанов.
По думите му е имало чисто идеологически бъг в медийния образ на пандемията.

Камелия Илиева, главен редактор на сп. "Роден глас"- Чехия, коментира, че медиите в Чехия са успели да убедят обществото, че трябва да се ваксинира. Тя подчерта, че към настоящия момент повече от 60 процента от населението там е имунизирано. Илиева посочи, че в началото на пандемията, там също е царяла изключително голяма паника сред обществото, информира БТА.

Бранислава Бобанац, журналист от Кипър, коментира, че е голяма разликата на епидемиологичната картина и медийното отразяване в България и Кипър. Кипър е сред челните позиции в Европа с над 80 процента напълно ваксинирани граждани. Много малко са хоспитализираните, има ниска смъртност, продължава много активно поставянето и на третата доза, посочи тя.

Медиите се оказаха неподготвени за отразяване на темата "COVID", коментира Петър Галев - модератор на панела и оперативен директор на здравната платформа CredoWeb. Изпаднахме в крайности - от истеризиране по темата "COVID", до пълно неглижиране и подчиняване на всякакви конспиративни теории, посочи той. За съжаление, в България през годините не се създаде традиция за научни отдели в медиите, каза Галев.

Най-хубавото на тази пандемия, ако в нея имаше нещо хубаво за медиите е, че за първи път всички започнаха да говорят за информацията като за право на човека, а не като за пазар, каза по време на дискусията генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Огромните усилия, които досега полагаха всички информационни агенции, бяха всички да си плащат за нея. Най-сетне светът разбра, че фактите трябва да ги знаем преди мненията, допълни той.

Световната среща на българските медии се провежда в партньорство с Рилска света обител, Община Кюстендил, Национален дарителски фонд "13 века България", Държавен културен институт към Министъра на външните работи, Студентско читалище "Свети Климент Охридски", Сдружение ГЛАС - Босилеград, България Ер, Сдружение за модерна търговия, Пощенска банка, EasyPay.

 

 

м.л.

Сподели в
 

В медиите изтече писмо на журналисти от в. "Дума", адресирано до Националния съвет на БСП и внесено в деловодството на "Позитано" 20. Предлагаме текста на писмото.

03.12.2021/09:05

Евродепутатът Петър Витанов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите поиска контрол за шпионския софтуер „Пегас“ като над търговията с оръжие, по време на дебата за въздействието на софтуера върху основните човешки права в ЕП.

02.12.2021/17:53

Предаването на БНТ „Библиотеката“ гостува с изнесено студио в новата и най-модерна библиотека у нас. Центърът за съвременно изкуство и библиотека „П.К. Яворов“ се намира в Бургас и е една от най-иновативните и съвременни сгради в България.

02.12.2021/10:03

Историите трябва да бъдат разказвани отблизо. Затова 28 години след създаването на „Капитал" медиата отваря първата си изнесена редакция в Пловдив.

01.12.2021/15:16

Пенчо Ковачев, Виктор Иванов, Елица Гилтяй, Лили Клисурова, Митьо Маринов, Георги Банов и Румяна Денчева са автори на 440-страничния труд, а в него са историите на 346 българи. Точно толкова са се заклели да спазват конституцията на България като премиери, вицепремиери и министри от 1990 до септември 2021 г.

01.12.2021/10:49

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки