Начало
 
 

Здравка Евтимова е любимият български писател на зрителите на БНТ

22.10.2021 /15:59 | Източник: offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Здравка Евтимова

Зрителският вот на БНТ и „Любимците на България“ определи Здравка Евтимова за най-обичан български писател в категория "Литература". Публиката отреди първото място на автора на поредицата разкази, публикувани в над 30 страни по света, чиито творби са част от учебните програми в Дания и САЩ.

В класацията бяха номинирани още Георги Господинов, Стефан Цанев, Недялко Йорданов, Галина Златарева, Михаил Вешим и Алек Попов, съобщава offnews.bg.

„Любимците на България“ продължава с гласуването в категория "Медицина", в която водещият Миро представи личностите, събрали най-много зрителски предложения. Гости и коментатори в студиото бяха журналистът Георги Милков, проф. Мая Аргирова (началник на клиника по изгаряния и пластична хирургия в Пирогов), проф. Каролина Любомирова (заместник ректор на медицинския университет в София) и водещата Мира Добрева.

Кои са номинираните лекари:

Д-р Георги Стаменов е акушер-гинеколог и специалист по репродуктивно здраве. Той е сред водещите специалисти в областта на репродуктивната медицина у нас, помогнал на много двойки да сбъднат мечтата си за дете.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн, мзм е председател на Българска асоциация на микробиолозите и дългогодишен ръководител на Национален център по заразни и паразитни болести. Той е сред популярните лица в публичното пространство, като главен вирусолог на Националния оперативен щаб в тежките дни на епидемията от коронавирус.

Лекарската фамилия на д-р Радка Масларска и д-р Пламен Масларски се превръща в емблема за българската неонатология и педиатрия.

Д-р Александър Оскар е уважаван офталмолог, с особен принос в диагностиката на очни заболявания при деца. През 2020 г. е отличен за работата си от Българският лекарски съюз за „Лекар на годината“ - най-престижното медицинско отличие у нас.

Доц. Д-р Теофил Седлов е специалист в областта на диагностиката и хирургичното лечение на заболяванията на млечната жлеза. През 2015 г., заедно с ръководения от него екип, за първи път в България успешно извършва органосъхраняваща операция с едновременно лъчелечение при пациентка с ранен карцином на гърдата, а методът е въведен в рутинната практика на международно признатия „Breast Unit” към Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“

Д-р Николай Тивчев е тесен специалист по травматология, гръбначна хирургия и ендопротезиране на големи стави.

Известният диетолог д-р Людмила Емилова е признат експерт в областта на лечебното гладуване с плодове и чай с мед. Д-р Емилова е член на Лекарската асоциация към Американското Общество по Натурална Хигиена, а през 2007 г. получава орден „Михаил Ломоносов“ за заслуги и личен принос в развитието на дружеските отношения между народите на Русия и България и за високи постижения в опазването на човешкото здраве.

Златният медал в категория "Спорт" зрителите връчиха на ансамбъла по художествена гимнастика, най-много гласове в категория Кино и театър получи Мариус Куркински, а в категория Популярни двойки – Дует Ритон.

Видеата на номинираните в категория Медицина на „Любимците на България“ може да гледате на bnt.bg/lubimcite. Гласуването за тях продължава до неделя, 24 октомври.

Сподели в
 

Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Добромир Димитров удостои със званието „Почетен професор“ доц. инж. Георги Цанев за цялостния му принос за развитието на висшето училище и за създаването на Системата за електронно и дистанционно обучение.

30.11.2021/20:23

От 6 до 10 декември в Галерия книжарница „София прес“ ще бъде представена художничката Цвета Явашева и нейните творби, които са експериментите й в областта на ръчната хартия чрез заливане на тъкани от хартиен канап, изобразяващи основни тъкачни сплитки. В тях се смесват технологията за направа на ръчна хартия с тъкачната техника. Вернисажът ще бъде на 7 декември - вторник от 17.00 до 19.00 часа.

30.11.2021/10:58

И тази година платформата Time Heroes дава възможност да номинираме своя герой. Процедурата за номинации за годишните награди за доброволчество е отворена до 15 декември. Наградите ще се връчат за пета поредна година.

30.11.2021/10:42

Най-важното литературно събитие на годината - Софийският международен литературен фестивал - ще се проведе от 7 до 12 декември онлайн.

29.11.2021/18:24

По случай 115-годишнина от рождението на изтъкнания хуманист на ХХ век и голям приятел на България акад. Дмитрий Лихачов днес мнозина посетиха и се поклониха пред неговия паметник, който се намира в Софийския квартал Обеля.

28.11.2021/19:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки