Начало
 
 

Българската испанистика отпразнува 60 г. с конференция в СУ

23.10.2021 /11:06 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от участниците в онлайн конференцията

С международна онлайн конференция на 21 и 22 октомври в СУ „Св. Кл. Охридски” беше отбелязана 60-годишнината от създаването на университетската специалност испанска филология.

Присъстваха зам-ректорът на СУ доц Георги Вълчев, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадрен Данова, проф. Евгения Вучева и доц. Татяна Пантева от Катедрата по испанистика и португалистика.

Със специални приветствия се обърнаха посланиците на Испания и Аржентина - Техни Превъзходителства Алехандро Поланко и Алфредо Атанасоф. И двамата прпомниха юбилеите от установяването на дипломатически отношения между България и техните страни - навършилите се пред 2020 г. 110 години с Испания, и навършващите се през 2021 г. 90 години с Аржентина. Също така акцентираха върху ролята на испанистиката и испанистите за укрепването на връзките между нашите държави и култури.

Вълнуващи спомени за създаването на специалността испанска филология в СУ през 1961 г. разказа във встъпителното си слово проф. Иван Кънчев, потомък на български преселници в Аржентина, останал в България след пристигането си да учи у нас навремето и дал голям принос за развитието на българската испанистика.

Специалността е основана от проф. Тома Томов, изтъкнат специалист по романски езици. През 1921 г. с неговите усилия е създадена френска филология, през 1941 г. - италианска филология, а през 1961 г. - и испанска филология, за която допринася и младата му по онова време асистентка Емилия Ценкова, също дъщеря на български емигранти в Аржентина. Заедно с нея, важна диря в утвърждаването и развитието на специалността оставят също Мариана Димитрова и Иван Кънчев.

Връзките именно с българската общност в Аржентина са едни от основните човешки фактори, подхранили интерес към испанистиката в България. Към тях следва да се добави и ролята в нашия обществен живот на българските интербригадисти, сражавали се в подкрепа на републиканските сили по времето на Испанската гражданска война, както и испанската емиграция у нас по времето на диктатурата на генерал Франко в Испания.

Важна историческа роля играе и общността на сефарадските евреи в България, чиято някогашна родина е била Испания, преди през 1492 г. да започне преселването им към Балканите. Сефарадите запазват през вековете като свой говорения през XV век в Испания испански, известен у нас като ладино.

Но решаваща роля за откриването на специалността испанска филология в СУ все пак изиграва победата на Кубинската революция през 1959 г. и последвалото активизиране на връзките между Куба и България, включително изпращането на многобройни български специалисти за работа на Острова на свободота.

След 1989 г. се засилва и ролята на връзките между България и Испания, където се разраства голяма българска емигрантска общност, наброяваща днес около 300 000 души. Испанският се утвърждава като вторият най-изучаван език у нас.

В кръглата маса, с чието онлайн провеждане на 21 и 22 октомври бе отбелязана 60-годишнината от създаването на специалността испанска филология у нас, участваха учени, изследователи, специалисти, преводачи, писатели, представители на университети от Аржентина, Испания, САЩ.

Изказванията бяха посветени на 100-годишнинините от рожденията на големия европейски лингвист Еухенио Косериу, на изтъкнатата испанска романистка Кармен Лафорет и на гватемалския майстор на микроразказа Аугусто Монтеросо. Сред чуждестранните участници бе и един от синовете на Кармен Лафорет, който и сам е известен писател - Агустин Сересалес Лафорет.

На конференцията бе почетена и 80-годишнината на Румен Стоянов, авторитетен наш испанист, особено известен с впечатляващия си превод на романа „Сто години самота” на колумбийския нобелист Габриел Гарсия Маркес.

Сподели в
 

Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Добромир Димитров удостои със званието „Почетен професор“ доц. инж. Георги Цанев за цялостния му принос за развитието на висшето училище и за създаването на Системата за електронно и дистанционно обучение.

30.11.2021/20:23

От 6 до 10 декември в Галерия книжарница „София прес“ ще бъде представена художничката Цвета Явашева и нейните творби, които са експериментите й в областта на ръчната хартия чрез заливане на тъкани от хартиен канап, изобразяващи основни тъкачни сплитки. В тях се смесват технологията за направа на ръчна хартия с тъкачната техника. Вернисажът ще бъде на 7 декември - вторник от 17.00 до 19.00 часа.

30.11.2021/10:58

И тази година платформата Time Heroes дава възможност да номинираме своя герой. Процедурата за номинации за годишните награди за доброволчество е отворена до 15 декември. Наградите ще се връчат за пета поредна година.

30.11.2021/10:42

Най-важното литературно събитие на годината - Софийският международен литературен фестивал - ще се проведе от 7 до 12 декември онлайн.

29.11.2021/18:24

По случай 115-годишнина от рождението на изтъкнания хуманист на ХХ век и голям приятел на България акад. Дмитрий Лихачов днес мнозина посетиха и се поклониха пред неговия паметник, който се намира в Софийския квартал Обеля.

28.11.2021/19:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки