Марк Зукърбърг е знаел за проблема на Фейсбук с дезинформацията

26.10.2021 /09:06 | Източник: segabg.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Служителите на американската компания Фейсбук са били наясно с проблема с разпространението на дезинформация и злонамерено съдържание в социалната мрежа и са създавали фиктивни акаунти, за да проучат как се разпространява такава информация, съобщи Блумбърг, позовавайки се на вътрешни документи на социалната мрежа, предава БГНЕС.

Агенцията привежда няколко примера за създаването на такива акаунти. През 2019 г. служителите създават фалшив акаунт на 41-годишна жена от Северна Каролина на име Карол. Според създателите на акаунта тя е била поддръжник на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и на републиканския канал Fox News. В рамките на един ден механизмите на социалните мрежи започнали да ѝ предлагат съдържание, което поляризирало обществото, а след седмица - и преобладаващи конспиративни теории в САЩ. "Съдържанието в този акаунт станало обезпокоително и поляризиращо за изключително кратък период от време", цитира Блумбърг вътрешни документи на Фейсбук. За това разказва в своя публикация segabg.com.

Подобен експеримент е проведен и в Индия. Служителите създали профил на 21-годишна жена. След кратък период от време алгоритмите на социалната мрежа започнали да ѝ предлагат снимки на сцени на насилие и измислени кадри на индийски въздушни удари в Пакистан.

В публикуването на ''Досиетата Фейсбук'' са участвали 17 американски медии. Журналистите работили заедно, като проучили хиляди страници вътрешни документи на американската компания, които са били предоставени бившия служител на компанията Франсис Хоугън. Днес тя дава показания пред депутатите от Обединеното кралство, които разглеждат законопроект за онлайн безопасността - част от законодателството, налагащо отговорност на компаниите за социални медии да предпазват потребителите от дезинформация и злонамерено съдържание, предава в. ''Гардиън''.

"Предвид сериозните обвинения на г-жа Хоугън за Фейсбук, ние я поканихме да говори пред борда през следващите седмици", се отбелязва в изявление на компанията. ''Тя прие поканата. Членовете на съвета ще се радват да обсъдят с г-жа Хоугън нейния опит и да получат информация, която ще помогне за по-голяма прозрачност и отчетност от страна на Фейсбук чрез нашите препоръки и решения по случаите".

Надзорният съвет също така заяви, че продължава да проучва как Фейсбук е използвал кръстосана проверка на акаунтите на политици и известни личности по начини, които са ги оставили без или с малък контрол върху социалната платформа. Темата беше повдигната по-рано от американските медии въз основа на документите, предадени на пресата от Хоугън. Съветът не уточни кога ще бъдат публикувани резултатите от тази проверка. "Като представители на съвета ще продължим да напътстваме компанията по пътя към по-голяма прозрачност, отговорност и честност. В крайна сметка само така потребителите могат да бъдат сигурни в справедливото отношение", допълва съветът.

Акциите на Фейсбук поевтиняха при отварянето на Нюйоркската фондова борса на фона на новите разследвания на проблемите на компанията. През първите минути цената на акциите на Фейсбук се понижиха с 1,18% (3,84 долара). Цената се колебаеше през първите десет минути. Спадът периодично се коригира между 0,3% и 1,2%, като все още не се е очертала единна тенденция.

Сподели в
 

Репортерът Оджора Бабантуде порица Клоп, че нарекъл Купата на Африка "малък турнир".

27.11.2021/13:22

Европейската комисия предложи нови правила за прозрачност и насочване на политическата онлайн реклама.

25.11.2021/15:33

Двама норвежки журналисти, които разследвали условията за работниците мигранти в Катар преди Световното първенство по футбол през 2022 г., са били арестувани и задържани за 36 часа при опит да напуснат страната. Това информират норвежки медии, цитирани от „Гардиън".

24.11.2021/19:07

Започна 19-ият кръг от Програмата за обучение по военна журналистика, организирана от Aнадолската агенция (AA) и Турската полицейска академия. Говорейки на церемонията по откриването на програмата, проведена в Анкара, Уфук Айхан, заместник-началник на Турската полицейска академия, каза, че 399 репортери, включително 251 чужденци и 148 турски граждани, са завършили програмата за обучение.

24.11.2021/16:48

Редакцията на най-големя вестник в Аржентина – „Кларин”, разраснал се днес и до мултимедийна компания, бе замерена късно вечерта в понеделник, 22 ноември, с няколко бутилки със запалителна смес, хвърлени от деветима маскирани нападатели. Атаката и участниците в нея са заснети от охранителните камери.

24.11.2021/14:06

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки