Начало
 
 

Как е представена литературата ни на Панаира на книгата във Франкфурт

22.10.2021 /10:30 | Източник: abk.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Илияна Йотова откри българския щанд на Панаира на книгата във Франкфурт

Българският щанд бе открит официално от вицепрезидента Илияна Йотова, заместник-министъра на културата Весела Кондакова, българския посланик в Германия Елена Шекерлетова, консула ни във Франкфурт Антоанета Байчева, Георги Бърдаров – носител на Европейската награда за литература, в присъствието на български и чуждестранни гости.

Класическата и съвременната българска литература отново са представени на най-голямото книжно изложение - Международният панаир на книгата във Франкфурт. Събитието започна на 20 октомври и ще продължи до 24 октомври. Участието на България се реализира от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерството на културата.

В словото си при откриването на българския щанд вицепрезидентът Илияна Йотова акцентира върху важността на книгата като основа на всяка нация, цивилизация и народ. Тя изрази желание държавата да подпомага още повече българската книга, както и готовност за работа за превръщане на намалената на 9% ставка на ДДС върху книгата в постоянна мярка в подкрепа на книгоиздаването.

Зам.-министърът на културата Весела Кондакова обърна внимание, че Международният панаир на книгата във Франкфурт е най-голямото културно събитие в Европа за месец октомври и е от изключителна важност, че България е участник в него.

Георги Бърдаров изрази мнение, че българската литература в момента навлиза в своя нов „Златен век“ и поздрави Георги Господинов за получаването на най-голямата литературна награда на Италия „Стрега“.

На българския щанд е представена информация за български книги, автори, издателства, преводачи, илюстратори. Той ще даде възможност и за изграждане на връзки и взаимодействие между български и чуждестранни професионалисти от областта на книгоиздаването и литературата.

За целта на 22 октомври ще бъдат представени програмите за превод на българска литература на чужди езици. Богатата програма на щанда ни този ден предвижда още среща от 17 ч с Георги Бърдаров, представяне на предстоящото девето издание на Софийския международен литературен фестивал, организиран от АБК през декември, както и на каталози с откъси от съвременна българска литература, издавани от Националния център за книгата към Националния дворец на културата.

На 24 октомври от 12 часа на щанда предстои среща с българската диаспора и ученици от българските училища във Франкфурт „Буквар“ и „Васил Левски“. За децата ще бъдат организирани литературно четене и игра.

По време на панаира ще бъдат проведени срещи с представители на FEP – Европейската асоциация на книгоиздателите. Ще бъдат обсъдени наболели за издателския бранш теми, свързани с авторското право в интернет, репрографските права, работата с библиотеки и читатели, законодателни инициативи на ЕС и др.

С Европейската и международна асоциация на книгоразпространителите (EIBF) ще бъдат проведени разговори за защита дейността на книжарите онлайн и след пандемията, законодателни иницативи на местно и европейско равнище и др.

Франкфуртският панаир на книгата е най-голямото книжно изложение в света - както по брой посетители, така и по брой участници. Традиционно той е насочен към индустрията и към продажбата на права върху книги между издателства от различни точки на света. От 2019 г. е отворен и за външни посетители. Форумът се отразява от над 9300 акредитирани журналисти от цял свят. Той има специален фокус върху съвременните дигитални технологии и обединява на едно място издатели и представители на информационните технологии, творческите индустрии, киното и разработчиците на игри.

Асоциация „Българска книга" е единствената организация на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в България. Тя е сдружение с нестопанска цел в частна полза, основана през 1994 г. В Асоциацията членуват книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти, които произвеждат над 90% от книжната продукция в България. Дейността ѝ е насочена към запазване и развитие на националното книгоиздаване, насърчаване развитието на българската книга като уникален продукт на националната култура в общоевропейската съкровищница и стимулиране на четенето като основен фактор за духовното развитие на личността.

Асоциация „Българска книга" организира Софийски международен литературен фестивал и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи; национална кампния за насърчаване на четенето „Походът на книгите”; представя България с национален щанд на престижни международни книжни изложения в Европа; пеисъжда наградите „Златен лъв” и „Рицар на книгата”; организира пътуващото книжно изложение „Алея на книгата” в различни градове в България; работи с държавните институции за хармонизиране на българското законодателство съобразно европейските стандарти; организира Пролетен базар на книгата и Софийски международен панаир на книгата; участва в международни проекти за развитие на книгоиздаването в Европа.

 

Сподели в
 

Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Добромир Димитров удостои със званието „Почетен професор“ доц. инж. Георги Цанев за цялостния му принос за развитието на висшето училище и за създаването на Системата за електронно и дистанционно обучение.

30.11.2021/20:23

От 6 до 10 декември в Галерия книжарница „София прес“ ще бъде представена художничката Цвета Явашева и нейните творби, които са експериментите й в областта на ръчната хартия чрез заливане на тъкани от хартиен канап, изобразяващи основни тъкачни сплитки. В тях се смесват технологията за направа на ръчна хартия с тъкачната техника. Вернисажът ще бъде на 7 декември - вторник от 17.00 до 19.00 часа.

30.11.2021/10:58

И тази година платформата Time Heroes дава възможност да номинираме своя герой. Процедурата за номинации за годишните награди за доброволчество е отворена до 15 декември. Наградите ще се връчат за пета поредна година.

30.11.2021/10:42

Най-важното литературно събитие на годината - Софийският международен литературен фестивал - ще се проведе от 7 до 12 декември онлайн.

29.11.2021/18:24

По случай 115-годишнина от рождението на изтъкнания хуманист на ХХ век и голям приятел на България акад. Дмитрий Лихачов днес мнозина посетиха и се поклониха пред неговия паметник, който се намира в Софийския квартал Обеля.

28.11.2021/19:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки