Начало
 
 

Вицепрезидентката на Виетнам отличи председателя на дружеството за българо-виетнамско приятелство

25.10.2021 /20:40 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Г-жа Во Тхи Ан Суан връчи на Симеон Димчев и специален керамичен сувенир. Снимка: Къдринка Къдринова

На 25 октомври започна първата визита в чужбина на новата виетнамска вицепрезидентка г-жа Во Тхи Ан Суан и за този неин „дебют” бе избрана България. А първото ѝ събитие у нас бе срещата с ръководството на Българското дружество за приятелство с Виетнам и награждаването на председателя му Симеон Димчев.

Първта среща на българска земя, която проведе започналата на 25 октомври т. г. официалното си посещение у нас вицепрезидентка на Виетнам г-жа Во Тхи Ан Суан, бе с Българското дружество за приятелство с Виетнам.

Срещата се състоя в топла и непринудена обстановка във виетнамското посолство в София със сърдечното домакинство на Н. Пр. Доан Туан Лин.

На председателя на дружеството Симеон Димчев бе връчена почетна грамота за дългогодишната му и всеотдайна дейност за укрепване и разширяване на българо-виетнамското приятелство. Той получи от г-жа Во Тхи Ан Суан и художествено изработен керамичен сувенир.

Димчев благодари развълнувано и подчерта, че приема отличието като висока оценка за цялото дружество и за всички негови членове, всеки от които дава своя принос за общата кауза. Припомняйки дългата история на тесните връзки между България и Виетнам и отбелязаната миналата година 70-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни, той разказа и за най-новите инициативи на дружеството, включително подписания наскоро договор за сътрудничество между още две детски градини у нас и във Виетнам.

Симеон Димчев пожела успешна и ползотворна визита в България на г-жа Во Тхи Ан Суан, която утре започва официалните си разговори с българската вицепрезидентка Илияна Йотова.

В отговор г-жа Во Тхи Ан Суан изтъкна колко високо Виетнам цени приятелските отношения и сътрудничеството с България и колко държи техният голям потенциал да се изпълни с още взаимноизгодни и ефективни дейности. Тя благодари на българската страна за реализирането на настоящото посещение, въпреки сложните условия на пандемията.

Влизащата във виетнамската делегация г-жа Фъонг Нга, председателка на Виетнамския съюз на асоциациите за приятелство, отправи приветствени думи към Симеон Димчев и към Българското дружество за приятелство с Виетнам. Тя предаде и поздравите на партньорските виетнамски организации за приятелство с България, ядрото на които са многобройните български възпитаници в родината на Хо Ши Мин. Г-жа Фъонг Нга връчи на Симеон Димчев паметен плакет на Виетнамския съюз на асоциациите за приятелство.

Българската журналистка Къдринка Къдринова, отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”, която също е член на Българското дружество за приятелство с Виетнам, подари на вицепрезидентката г-жа Во Тхи Ан Суан своята нова книга „Магиата Виетнам”. Книгата е посветена на 70-годишнината от установяването на българо-виетнамски дипломатически отношения и отразява впечатленията на авторката от петте ѝ пътувания из Виетнам.

Също така Къдринова подари на гостенката 4 снимки, увековечили подписването на българо-виетнамска спогодба за широко търговско-икономическо сътрудничество по време на посещение на българска делегация в Ханой през октомври 1964 г. Делегацията е била водена от бащата на Къдринка - Величко Къдринов, по онова време зам.-министър на външната търговия на България. „Така, както Виетнам винаги живо е присъствал в моето семейство, той е в сърцата и семейните истории и на още много българи. Тази дълбока човешка връзка между народите ни е най-силният „заряд” и за съвместния напредък към бъдещето на Виетнам и България,” каза Къдринова.

Виетнамските гости начело с г-жа Во Тхи Ан Суан, Н. Пр. Доан Туан Лин и българските приятели на Виетнам си направиха обща снимка пред входа на посолството.

Официалното посещение на г-жа Во Тхи Ан Суан в България е първата ѝ визита в чужбина, откакто Националното събрание в Ханой я избра на този висок пост на 6 април т. г.

Междувременно, през август т. г., г-жа Во Тхи Ан Суан бе домакин на вицепрезидентката на САЩ Камала Харис по време на нейното официално посещение във Виетнам.

В навечерието на визитата си г-жа Во Тхи Ан Суан даде специално интервю на Къдринка Къдринова за „Барикада”, в което изтъкна важното значение, отдавано от виетнамската страна на факта, че именно България бе избрана за това първо чуждестранно пътуване на виетнамската вицепрезидентка.

Ето и малко подробности за високата гостенка. Во Тхи Ан Суан е родена на 8 януари 1970 г. в провинция Ан Зан. Професионалната си кариера започва като гимназиална учителка в Лонг Сюен в родната си провинция Ан Зан от 1992 до 1996 г. По-късно - до 2001 г. - тя е част от изследователскя екип на Комитета на Виетнамската комунистическа партия в провинция Ан Зан. От 2001 до 2010 г. развива активна дейност в Съюза на жените на Ан Зан - последователно е член на неговото ръководство, зам.-председател и председател. Съкевременно е член на Комитета на ВКП в Ан Зан (2005-2010 г.), а от 2010 до 2013 г. е член на постоянното ръководство на партийния комитет в същата провинция, къкто и секретар на гардскя комитет на ВКП  в Тан Чау, Ан Зан. От януяри 2011 г. е кандидат-член на ЦК на ВКП. ПРз 2013-та е член на Постоянния съвет в партийния комитет на провинция Ан Зан и зам.-председател на Народня комитет на същата провинция.

През 2013-2015 г. е зам.-секретар на партияна комитет в Ан Зан, а през октомври 2015-та става секретар на същата структура. В началото на 2016 г. е избрана за член на ЦК на ВКП в 12-ия му мандат.

При изборите за XIV състав на Националното събрани ена Виетнам през 2021 г. Во Тхи Ан Суан става ръководител на делегацията на НС в Ан Зан.

На 6 април т. г. НС избира Во Тхи Ан Суан за вицепрезидент на Социалистическа република Виетнам. „За” гласуват 447 от присъстващите 449 народни представители. Така Во Тхи Ан Суан става най-младият вицепрезидент в историята на Виетнам от обявяването на независимостта на страната през 1945 г. насам. Интересно е да се знае, че личното ѝ име Ан Суан означава „пролетен блясък”.

Предлагаме тук специалното ѝ интервю за „Барикада”:

 

– Уважаема г-жо вицепрезидент, моля Ви да разкажете за най-важните моменти от Вашето посещение в България, започващо на 25 октомври. В какви срещи и събития ще участвате у нас?

– Много съм развълнувана от това мое първо гостуване в красивата и гостоприемна България. То е и първото ми пътуване в чужбина в качеството ми  на вицепрезидент на Социалистическа република Виетнам. Провежда с в контекста на наскоро отбелязаната от двете страни 70-годишнина от установяването на дипломатически отношения.

През годините е имало много посещения и работни срещи на висши ръководители на двете страни, демонстриращи все по-близките и стабилни двустранни отношения. Изборът на България за първа страна, която да посетим официално през новия ни мандат, потвърждава уважението и желанието на Виетнам за по-нататъшно развитие на доброто традиционно приятелство между двете страни.

В рамките на посещението заедно с вицепрезидента Илияна Йотова и с българските ръководители ще обсъдим и оценим ефективността на дейностите по досегашното ни сътрудничество. Ще бъде направен включително и преглед по изпълнение и прилагане на споразуменията на високо равнище, по сътрудничеството в превенцията и контрола на  епидемия Covid-19; ще разговаряме за обмен на конкретни насоки и мерки за насърчаване на сътрудничеството между двете страни във всички аспекти от политиката до икономиката – търговия, инвестиции, образование, култура, местно сътрудничество и други области; за обмен по международни и регионални въпроси от взаимен интерес, за положението на виетнамската общност в България и засилване на обменните дейности между двата народа. Планирам да се срещна и с представители на българския бизнес свят, на Дружеството за българо-виетнамско приятелство, както и да посетя редица стопански и културни обекти в София и областта.

– Нашите две страни вече над 70 години поддържат активни взаимоотношения и дипломатически връзки. Какви нови измерения трябва да им се придадат в съвременните условия? Доколко спомага за развитието на търговско-икономическото ни сътрудничество сключеното между Виетнам и ЕС споразумение за свободна търговия EVFTA? Как можем да засилим сътрудничеството си в областта на образованието, науката, здравеопазването – особено важна сфера в условията на пандемията от COVID-19?

– България е една от първите 10 държави в света, които признават и установяват дипломатически отношения с Виетнам. Официалното приятелско посещение в България през август 1957 г. на президента Хо Ши Мин – великият лидер на виетнамския народ, положи солидна основа за дългогодишното приятелство и сътрудничество между двете страни. Може да се каже, че през последните 70 години отношенията между двете страни непрекъснато се развиват. Нашата държава и народът на Виетнам високо ценят и винаги помнят ценната подкрепа и помощ, както духовна, така и материална, която българският народ оказа на Виетнам в борбата за национално освобождение  и за изграждане на страната.

През изминалото време нашите две държави имаха благоприятни условия за укрепване на политическите контакти на високо ниво и за обмен на делегации между министерствата и институциите ни, създавайки движеща сила за двустранно сътрудничество през новия период. Икономическото сътрудничество – търговията и някои други сфери обаче, са все още скромни, несъизмерими с богатото на отношенията, потенциала и желанието на двете страни.

Споразумението EVFTA влезе в сила от август 2020 г.. Мисля, че двете страни трябва да се възползват от това споразумение, за да увеличат износа на стоки, услуги и инвестиции. Всъщност двустранният търговски оборот между Виетнам и България нарасна силно, достигайки 124 милиона щатски долара през първите осем месеца на 2021 г., което е с над 55% повече спрямо същия период на миналата година. Виетнам би желал България да се превърне във врата за навлизане на виетнамски стоки в региона на Централна и Източна Европа в частност и в ЕС като цяло. На свой ред Виетнам също ще бъде такъв мост за България, насърчавайки нейните икономически, търговски и инвестиционни отношения със страните от Югоизточна Азия и АСЕАН.

Науката, образованието и обучението, както и здравеопазването, са области с голям потенциал и широко поле за сътрудничество между двете страни. Особено образованието и обучението са традиционна сфера на сътрудничество между двете страни. През предходните години България е обучила десетки хиляди служители, експерти и квалифицирани работници за Виетнам. Това е изключително ценен актив в отношенията между двете страни, както и мост за насърчаване на сътрудничеството в тези области. Двете страни трябва да обсъдят и предложат специфични програми за сътрудничество, подходящи за ресурсите, пазарните нужди и нивото на развитие на всяка страна; трябва да се засилват срещите и консултациите между министерства, отрасли и предприятия, особено в рамките на Междуправителствената комисия за икономическо и търговско сътрудничество между Виетнам и България, за да се преразгледа изпълнението на споразуменията, за да се премахнат препятствията и да се разгърне сътрудничество във всички области.

Освен това високо оценявам и положителния принос на Дружеството за българо-виетнамско приятелство за укрепване и задълбочаване на приятелството между двата народа. Народната дипломация заедно с други канали за сътрудничество постигнаха доста динамично развитие в отношенията на сътрудничество между Виетнам и България днес. Дружеството за българо-виетнамско приятелство работи тясно със Съюза на виетнамските организации за приятелство и с двете посолства в много дипломатически дейности и междуличностни отношения. В ситуацията на сложното развитие на епидемията Covid-19 двете страни успешно се координираха за организирането на много значими възпоменателни събития по повод 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни през 2020 г.

Вярвам, че Виетнам и България ще преодолеят пандемията заедно. С усилията и решимостта на двете страни традиционното приятелство между Виетнам и България ще продължи да се развива и задълбочава, да става все по-взаимоизгодно и по-ефективно.

 

 

Сподели в
 

Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Добромир Димитров удостои със званието „Почетен професор“ доц. инж. Георги Цанев за цялостния му принос за развитието на висшето училище и за създаването на Системата за електронно и дистанционно обучение.

30.11.2021/20:23

От 6 до 10 декември в Галерия книжарница „София прес“ ще бъде представена художничката Цвета Явашева и нейните творби, които са експериментите й в областта на ръчната хартия чрез заливане на тъкани от хартиен канап, изобразяващи основни тъкачни сплитки. В тях се смесват технологията за направа на ръчна хартия с тъкачната техника. Вернисажът ще бъде на 7 декември - вторник от 17.00 до 19.00 часа.

30.11.2021/10:58

И тази година платформата Time Heroes дава възможност да номинираме своя герой. Процедурата за номинации за годишните награди за доброволчество е отворена до 15 декември. Наградите ще се връчат за пета поредна година.

30.11.2021/10:42

Най-важното литературно събитие на годината - Софийският международен литературен фестивал - ще се проведе от 7 до 12 декември онлайн.

29.11.2021/18:24

По случай 115-годишнина от рождението на изтъкнания хуманист на ХХ век и голям приятел на България акад. Дмитрий Лихачов днес мнозина посетиха и се поклониха пред неговия паметник, който се намира в Софийския квартал Обеля.

28.11.2021/19:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки