Кампанията 2 в 1 - най-малко разходи за медии от 2014 г. насам

27.10.2021 /10:24 | Източник: mediapool.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Това показва мониторингът на "Института за развитие на публичната среда", който следи какви средства влагат участниците за популяризиране на посланията си чрез медиите.

Десет дни след началото на предизборната кампания за президент и Народно събрание политическите сили са похарчили най-малко средства за реклама през медиите от 2014 г. насам. Това показва мониторингът на "Института за развитие на публичната среда", който следи какви средства влагат участниците за популяризиране на посланията си чрез медиите.

Това е третата предизборна кампания за парламентарни избори през тази година, припомня mediapool.bg.

Засега големите частни национални телевизии - бТВ и Нова, не са публикували информация за договори за политическа реклама. Така начело с най-много приходи е телевизия "Евроком", както беше и по време на предишната кампания 10 дни след началото ѝ.

Разходите, декларирани от политическите субекти в отчетите им пред Сметната палата за изборите от април и юли, възлизаха общо на 18 млн. лв. Близо 70 % от тях бяха насочени за медийно отразяване на участниците тогава.

Сега в надпреварата за президент участват 23 двойки кандидати, а в кампанията за народни представители - 27 партии и коалиции. Мониторингът и този път обхваща официалните страници на 40 национални и регионални медии - 10 телевизии, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 информационни сайта и агенции.

Според Изборния кодекс договорите между партии и медии следва да се публикуват в тридневен срок от тяхното сключване и могат да бъдат свалени едва след обявяването резултатите от вота.

Подписаните към 24 октомври договори са за 1 039 234 лв. без ДДС. От тях 733 421 лв. без ДДС са похарчени за кампанията за парламент, а 305 813 лв. без ДДС са вложени от кандидатите за президент и вицепрезидент.

Кой колко е похарчил до момента?

Общо 20 от регистрираните 27 партии и коалиции за парламентарните избори са сключили договори за медийно отразяване.

От тях към момента най-много средства са отделили така наречените "традиционни" формации.

Начело е ГЕРБ със 186 225 лв. (без ДДС), следвана от БСП – 113 338 лв. (без ДДС) и ДПС – 89 550 лв. (без ДДС).

В някаква степен това е обяснимо, тъй като от една страна тези формации са имали възможност през годините да акумулират средства, предимно от държавната субсидия, която при ГЕРБ и ДПС е водещ източник на финансиране на кампаниите, посочват от "Института за развитие на публичната среда). Освен това тези формации силно залагат на реклама в електронни и печатни медии.

Засега 17 от кандидат-президентските двойки са сключили договори за отразяване. Най-много средства за медийни изяви са инвестирали от инициативния комитет на Атанас Герджиков и Невяна Матеева – 37 945 лв. (без ДДС).

С почти същата сума след тях се нареждат Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова (издигнати от ДПС) – 36 350 лв. (без ДДС). Действащият президент Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова са чак на седма позиция с 22 580 лв. похарчени досега.

На четвърта позиция е вечният протестиращ Йоло Денев с кандидат за вицепрезидент Марио Филев. Двамата са инвестирали 33 279 лв. Това не е изненада, защото Денев и Филев, както и голяма част пот другите кандидати за президент, имат право на предоставен от държавата медиен пакет в размер на 40 000 лева. На такъв пакет имат право и Радев, и Герджиков, и Лозан Панов.

Кои от медиите са най-предпочитани?

На първо място сред доставчиците на медийни услуги се нарежда телевизия "Евроком" с 343 470 лв. (без ДДС). На следващо място е БНТ със 165 569 лв. (без ДДС).

И двете телевизии предлагат на участниците и безплатни форми на отразяване. Докато при обществената БНТ те са съгласно предварителните изисквания на Изборния кодекс, то при "Евроком" са под формата на безвъзмездни договори. Няма изискване те да се публикуват от медиите и така не става ясно нито какви услуги точно включват, нито пък каква е стойността на отразяването, която участниците получават "про боно".

Към 24 октомври безплатна медийна реклама в "Евроком" са използвали кандидат-президентските двойки Лозан Панов и Мария Касимова, както и Волен Сидеров и Магдалена Ташева. Договори имат и следните участници в парламентарната надпревара - "Българска прогресивна линия", БСП, "Изправи се БГ! Ние идваме", "Русофили за възраждане на отечеството", "Български национален съюз - НД", "Благоденствие - обединение - градивност" (БОГ).

Мониторингът на средствата за медии на кандидатите за народни представители сочи, че разходите за реклама на участниците във вота 2 в 1 - 733 421 лв. (без ДДС) са чувствително занижени в сравнение с предишни избори.

Така например, те са три пъти по-малко от рекордните почти 2.2 млн. лв., които партиите и коалициите похарчиха на този етап от кампанията за парламент през април тази година.

Вложените до момента суми значително отстъпват и на тези, засечени за същия период за изборите от юли – почти 1.15 млн. лв.

Отделените ресурси за отразяване на кандидатите за президентската институция за първите 10 дни от кампанията от 2016 г. са били малко над 1 млн. лв., а сега са едва 305 813 лв.

Очевидно третата парламентарна кампания за годината, съчетана с президенската, страда от намалелите средства в бюджетите на партиите.

 

Сподели в
 

В медиите изтече писмо на журналисти от в. "Дума", адресирано до Националния съвет на БСП и внесено в деловодството на "Позитано" 20. Предлагаме текста на писмото.

03.12.2021/09:05

Евродепутатът Петър Витанов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите поиска контрол за шпионския софтуер „Пегас“ като над търговията с оръжие, по време на дебата за въздействието на софтуера върху основните човешки права в ЕП.

02.12.2021/17:53

Предаването на БНТ „Библиотеката“ гостува с изнесено студио в новата и най-модерна библиотека у нас. Центърът за съвременно изкуство и библиотека „П.К. Яворов“ се намира в Бургас и е една от най-иновативните и съвременни сгради в България.

02.12.2021/10:03

Историите трябва да бъдат разказвани отблизо. Затова 28 години след създаването на „Капитал" медиата отваря първата си изнесена редакция в Пловдив.

01.12.2021/15:16

Пенчо Ковачев, Виктор Иванов, Елица Гилтяй, Лили Клисурова, Митьо Маринов, Георги Банов и Румяна Денчева са автори на 440-страничния труд, а в него са историите на 346 българи. Точно толкова са се заклели да спазват конституцията на България като премиери, вицепремиери и министри от 1990 до септември 2021 г.

01.12.2021/10:49

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки