Начало
 
 

Петър Волгин: Журналистите в БНР не се променят спрямо това, кой е генерален директор

30.10.2021 /21:45 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Петър Волгин

За него казват, че не се подчинява на нищо и на никой. Наричат го „черната овца“ на радиото, а той самият откровено споделя, че колкото повече го натискат, толкова повече се инати и е на неговата. Веднага се досещате, че иде реч за топгласа на БНР Петър Волгин.

Колега, който наистина няма от какво и от кого да се притеснява, защото професионализмът му е безпогрешен и е от малцината журналисти, на които не им пука да наричат нещата с истинските имена и да задават неудобни въпроси, които мнозина страхливо си спестяват.

Петър Волгин се съгласи да гостува на сайта на СБЖ, и то във време, нажежено до червено, защото събитията не даваха глътка въздух на журналистите. Теми на разговора ни бяха решението на КС за гражданството на Кирил Петков, изборът на поредния генерален директор на БНР, журналистиката като начин на употреба и професия и още много боцкащи като трънчета в петата на всекидневието ни теми.

Ако не е тайна, би ли споделил историята на твоята фамилия. Волгин се асоциира с една от най-красивите реки в Русия - Волга.

Няма тайна, разбира се. Това е псевдоним, който моят баща си е избрал. Той беше поет и преводач от руски и също се казваше Петър Волгин. Разказвал ми е, че е избрал това име, първо, заради асоциациите с великата река и, второ, заради връзката с Волжка България. Това е държавата, основана от Котраг, единия от синовете на хан Кубрат. Просъществувала е повече от 500 години и историята й е изключително интересна.

В момента най-обсъжданата тема е тази за решението на Конституционния съд по повод гражданството на Кирил Петков. Какво мислиш за това?

За всеки непредубеден човек е ясно, че към датата на назначаването си за министър Кирил Петков е бил с двойно гражданство. Така че това беше едно от най-лесните дела за решаване от КС. Няма юридически аргументи срещу него. Няма „атака на ГЕРБ, мафията или на Путин срещу чистия и принципен лидер на „Продължаваме промяната“. Има спазване на закона. Хората, които не са съгласни с това решение, могат да кажат единствено следното: „Ама какво значение има, че Кирил Петков е бил с двойно гражданство, нали свърши много полезни неща“. Работата е там, че има значение. Законът трябва да бъде спазван от всичи. Без значение колко хубаво се усмихват. Няма никакво значение дали приличаш на Джон Траволта или на Шрек. Длъжен си да спазваш законите. И, съответно, да си понесеш последствията, когато ги нарушаваш.  

Може ли да се каже, че журналист без собствено верую е като монах без вяра, колега Волгин? И ти имаш ли си свое верую?

Има неща, в които твърдо вярвам. В това, че не бива да се лъже, например. Особено, когато имаш претенциите за сериозна политическа кариера. Как очакваш хората да ти повярват, когато самият ти нарушаваш закона, попълвайки декларация с невярно съдържание? Да, има такива, които ще махнат с ръка и ще кажат, че други неща са по-важни, т.е. ще продължат да пеят „Осанна!“. Само че те ще бъдат и първите, които ще извикат: „Разпни го!“ 

„Зона, лишена от цензура“. Такива ли са предаванията, които прави Петър Волгин? И днес цензурата в повече ли е отколкото преди промените на 10 ноември? 

Цензура винаги е имало и сигурно винаги ще има. Тя се явява в най-разнообразни премени. Дори и в бели. Преди 1989 г. цензурата се разпознаваше много по-лесно. Имаше специални отдели и специално назначени хора, които следяха за това да се пишат и говорят само правилните неща. Днес цензурата действа много по-хитро. Не я налагат отгоре. Поражда се в самите общности. Така е по цял свят. Ако професор в някой университет в Америка, например, каже нещо критично по повод хомосексуалисти или чернокожи, няма да може да си намери работа никъде. Точно както беше у нас преди 1989 г., ако човек публично дръзнеше да се изкаже срещу социализма.

Твои предаванията неведнъж са били спирани. Какви са били причините за отстраняванията ти от микрофона? И белезите, какви са белезите, които остават, или си казваш: „Всяко зло за добро”?

Различни са били конкретните причини, но всъщност предаванията ми са спирани, защото не исках да бъда послушен. Не се съобразявах нито с началниците в радиото, нито с това кой управлява в момента държавата. Винаги съм приемал отстраняванията ми от ефир като нещо логично. След като критикуваш властта, трябва да си готов тя да отвърне на удара, нали?

СЕМ избра нов генерален директор на БНР. Какво мислиш за Милен Митев?

В първото си интервю, което даде за предаването „12 плюс 3“, Милен Митев каза, че най-важното за него е да опази журналистите от всякакви видове натиск. Това е правилната позиция и аз силно се надявам, че новият генерален директор ще я отстоява. Иначе това е четвъртият шеф на БНР за три години. Проветриво се оказа мястото. Смятам, че журналистите в БНР не се променят спрямо това, кой е генерален директор. Ние си вършим работата. Тоест винаги търсим истината.

Лесно ли се работи с българските политици? И кой е стилът, който предпочиташ: на лошото или на доброто ченге? Кой стил на водене е по-продуктивният? Какво им липсва на съвременните български политици?

Противно на широко разпространеното мнение за мен, аз не обичам, а и не мога да бъда нито лош, нито агресивен. Винаги подхождам с добро. Включително и към политиците. А на тях най-много им липсва чувството за самоирония. Всеки от тях, без значение дали е от „статуквото“ или от „промяната“, се изживява като истина от последна инстанция, като „слънцето и въздуха за всяко живо същество“ 

Ирония или агресия? Кое от двете помага повече в журналистиката?

От отговора на предишния ми въпрос разбираш, че винаги съм предпочитал иронията. Не само в журналистиката. Най-малкото, защото така се живее много по-интересно.

Преди години Асен Агов твърдеше, че журналистиката върви след победителите, а Кеворкян, казва за телевизията: Тя не бива да се влачи като пиян слепец след всяка власт. Според теб, днес все още ли и двете мнения са валидни?

Много е тъжно това, че журналистиката върви след победителите. Издава слугински манталитет. Големият въпрос е дали това може да бъде променено. Мисля, че може. Като създаваш островчета на свободата. Точно към това съм се стремял винаги. Където и да съм работил – в радио, телевизия, вестници, списания. Опитвал съм се да отвоювам свободни пространства. Когато съм успявал, съм се радвал. Не само заради себе си. А защото си мисля, че и други могат да се заразят от този пример. Дано не греша.

Твърдят, че от политик трудно се става журналист, но от журналист става добър политик. За съжаление досегашните опити не са особено успешни. Защо? Ти би ли се захванали сериозно с политика?

Не съм искал да ставам политик поради една проста причина. Не умея да лъжа и да лицемеря. А без това  е невъзможно да станеш добър политик. Поне досега не съм видял политик, без значение колко успешен е, който да не е принуден да прави тежки компромиси със съвестта си.

Мнозина са на мнение, че Борисов наложи табу върху задаването на въпроси. Този стил не обезцени ли с днешна дата нашата професия? И как се отнасяш към въпроса за доверието в словото?

Мисля, че Борисов днес се превръща в универсалното оправдание. Стоварваме върху него собственото си нагаждачество, собственото си бягство от свободата. Така е много по-лесно. Казваш, че някой друг ти е виновен. Сваляш отговорността за малодушието си. Ако някой ни е пречил да задаваме въпроси или да казваме истината, това в никакъв случай не е бил Борисов. Самите ние произвеждаме собствения си страх. И ако си признаем това, увеличаваме шансовете да се освободим от страха си.

Вярваш ли днес на новините при положение, че се твърди, че голяма част от тях са фалшиви?

Единственият начин да различиш истината от лъжата е да се стараеш да бъдеш максимално добре информиран. И да мислиш. Критично при това. Препоръчвам не просто четене на много и различни източници на информация. Препоръчвам критично мислене. Никога не се доверявайте на сляпо. Не приемайте нищо за стопроцентова истина. Дори и да излиза от устата на хора, в които безусловно вярвате. А, и никога не вярвайте безусловно. Така ще си спестите разочарованията.

И в края на разговора ни, каква е твоята кауза на журналист?

Старая се да не се обезсърчавам, да не се предавам на разочарованието. Казвам си, че колкото и недобре да изглеждат нещата, това не е основание да се отказваме. Независимо колко пъти ще се наложи да бутаме камъка по нанагорнището, не бива да се отчайваме. Както пише Албер Камю, „трябва да си представяме Сизиф щастлив“.

Снимки Личен архив

Сподели в
 

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021/21:09

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021/23:34

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021/12:23

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021/20:03

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021/19:47

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки