Начало
 
 

Проф. Минеков: Много малко медии у нас могат да се определят като свободни

05.11.2021 /19:04 | Източник: Министерство на културата/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Велислав Минеков по време на конференцията. Снимка: Министерство на културата

„Живеем в среда на потиснато медийно пространство, което беше купувано, препродавано и е основно в ръцете на олигархични кръгове,“ заяви министърът на културата на конференция за върховенството на закона, свикана в София от лявата евродепутатка Клеър Дейли. Бе представен доклад, който посочва Еврокомисията като съучастник в нарушенията на закона в целия ЕС

Конференцията „Върховенство на закона: Какво трябва да очакват българите от ЕС и какво ЕС трябва да очаква от България?“, състояла се на 5 ноември т. г. в НДК в София по инициатива на ирландската евродепутатка от левицата Клеър Дейли, стигна до обобщението, че Европейската комисия е съучастник в нарушенията на закона в целия ЕС, тъй като нито ги отчита реално чрез мониторинговия си механизъм, нито спира еврофинансирането на правителствата, които допускат тези нарушения. А конкретно в нашата страна Механизмът за наблюдение на върховенството на закона на ЕК „не отразява вкоренени, системни проблеми” в тази сфера и „следователно е фрапиращо неефективен при защита на правата на българските граждани”, посочва представен на конференцията доклад

Клеър Дейли, която стана популярна в България, когато лично пристигна в София за подкрепи миналогодишните протести срещу правителството на ГЕРБ, сега също лично отправи встъпителните си думи най-вече към българското общество, подчертавайки, че решаването на проблемите у нас е преди всичко в нашите собствени ръце. „Истинската сила, която може да се пребори с олигархическата мафия в държавата – това  е силата на обществото. Мисля, че вие сте тези, които ще дадат тази нова насока. Надяваме се, имаме голяма надежда, че това ще стане. Ние в момента сме част от примера за това, как се изгражда едно по-добро бъдеще за българските граждани“, подчерта Клеър Дейли.

Тя изтъкна още, че ситуацията с България не е изключение и че „от години има системни проблеми с върховенството на закона, има нарушаване на европейските права в целия ЕС”. Евродепутатката наблегна: „Европейската комисия не само не е действала, но също така е била като съучастник в тези нарушения, с финансирането чрез европейските средства. Считаме, че Комисията не е успяла да адресира тези предизвикателства и тези системни нарушения на върховенството на закона и не е успяла да защити правата на човека.”

Съорганизаторът на конференцията от българска страна – министърът на културата проф. Велислав Минеков, на свой ред заяви: „Моето кратко мнение е, че наистина у нас трудно може да се говори за върховенство на закона. Ние продължаваме да бъдем онази забравена балканска страна, която въпреки, че е член на Европейския съюз, остава в самотата на своето нещастие.“

Проф. Минеков благодари на Клеър Дейли за организирането на това събитие. Според него тя подема тема, по която у нас трудно някой би се осмелил да говори. „Наистина това, което ще говорим днес, е дразнещо определени уши, това, което ще видят днес, особено сред присъстващите, ще бъде дразнещо за нечии очи. Но нека имаме куража и достойнството да кажем и да покажем фактите такива, каквито са“, призова министърът.

Той отбеляза, че темата за върховенството на закона у нас е свързана и с много други сфери, затова е необходимо да се дискутира и състоянието на медиите в България, което не се е променило в последните 6 месеца. „Живеем в среда на потиснато медийно пространство, което беше купувано, препродавано и е основно в ръцете на олигархични кръгове.“, отбеляза министърът на културата. Той изрази съжаление, че днес много трудно могат да се посочат медии, определими като свободни. „Има и такива, които си позволяват малко повече смелост, но въпреки всичко щетата е видима всеки ден, особено в тази серия от избори манипулацията е различима“, категоричен бе Велислав Минеков. Той благодари на всички, които са проявили смелост да вземат участие в конференцията, чиято тема е деликатна и наистина изисква кураж дори да бъде повдигната.

Професорът изказа специални благодарности към доц. Албена Азманова – преподавател по политология в брюкселската Школа за международни отношения към университета в Кент, носител на редица награди за академични постижения, и Бетъни Хауърд, изследовател от Европарламента. Те са автори на представения на форума доклад – проучването за върховенството на закона у нас, „Това, което прочетох, е впечатляващо – фактология, от която не можем да избягаме“, каза Минеков за доклада.

Доц. Албена Азманова представи проучването, в което се изследва оценката на Европейската комисия за състоянието на върховенството на закона в България. То е било възложено от Клеър Дейли. В документа се посочва, че Механизмът за наблюдение на върховенството на закона на Европейската комисия не отразява вкоренени, системни проблеми на върховенството на закона в България и следователно е фрапиращо неефективен при защита на правата на българските граждани по чл.2 от Договора за Европейски съюз и Хартата на основните права на ЕС. Отправен е призив към Европейската комисия да засили мониторинговия механизъм по отношение на върховенството на закона у нас, за да се осигури ефективна защита на правата на българските граждани по силата на европейското законодателство.

Доц. Азманова посочи, че конкретните цели на доклада са две: да разкрие сериозността на системното неспазване на върховенството на закона в България, как това застрашава основните права на  гражданите и да обърне  внимание  на  неефективността  на  новия механизъм на ЕК за наблюдение на върховенството на закона при идентифицирането на тези проблеми и в предприемането на съответни мерки.

Според доц. Азманова идеята за върховенството на закона и за правовата държава би трябвало да успее да обедини лесно политическите сили, но в България става точно обратното. В цялата ни модерна история с малки изключения, като например настоящото правителство, общият знаменател у нас е друг – разграбването на държавата и потискането на правата на гражданите.

А отношението между държава и народ в България според доц. Азманова може да се съотнесе към определението на Волтер за видовете хора в света – измамници и измамени. Надеждата, че с приемането ни в ЕС Европа ще ни предпази от политическата ни класа, не се състоя на практика, а свързването между мафия и държава не се прекъсна, посочи доц. Азманова. И допълни, че именно във връзка с тенденцията за авторитарно управление в последните десетина години Европейската комисия е приела задачата да следи по-отблизо върховенството на закона на Стария континент.

Механизмите за това са постоянен мониторинг и издаване на Годишни доклади, като до момента има два такива публикувани – за 2020 г. и 2021 г. Доц. Азманова определи тази идея като чудесна, но зле осъществена, особено, когато се постави до изследването, изготвено от нея и Бетъни Хауърд, в което те сравняват състоянието на върховенството на закона във Франция, Испания и България.

Установява се, че Европейската комисия е добре информирана, но или премълчава, или представя пропуските в почти благоприятна светлина за управляващите елити, сподели доц. Азманова. Това не е бюрократичен пропуск, а отказ да се санкционират проблеми от тази сила, която трябва да следи за здравето на върховенството на закона, изтъкна съавторката на проучването. Тя подчерта, че по този начин ЕК става съучастник в нарушенията на правовата държава.

А в България  случаят е особено трагичен, защото включва и съучастие в завладяването на страната от олигархични интереси, посочва още изследването. „В доклада няма големи разкрития, а факти, които са общоизвестни“, допълни доц. Азманова. „В същото време липса на достатъчно ресурси е основната критика към нашата държава, когато става дума за докладите, които са изготвени за нас. Целта на изследването ни е да се постави въпросът за политическата отговорност както на българските власти, така и на Европейската комисия“, обобщи тя.

В първия панел на конференцията участваха още политологът Слави Василев и проф. д-р Евгений Дайнов – преподавател в Нов български университет, а във втория панел се включиха доц. Христо Христев – адвокат, доктор по публичноправни науки и право на ЕС от Университета на Нанси, Франция, доц. Иво Инджов, преподавател във Великотърновския университет „Св. св.Кирил и Методий“, адв. Александър Кашъмов, правен експерт в неправителствената организация „Програма „Достъп до информация“, адв. Емил Георгиев от инициативата „Правосъдие за всеки“ и адв. Юлиан Дацев.

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки