Начало
 
 

Предстоят Дни на руската диаспора в България 2021

25.11.2021 /11:00 | Източник: Руски академичен съюз в България Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


България е гостоприемен дом за бялата емиграция

От 2 до 8 декември Руският дом в София за първи път ще бъде домакин на Дните на руската диаспора в България 2021, които ще са под патронажа на посолството на РФ у нас.

В събитието ще участват сътрудници от Московския дом на руската диаспора „А.И.Солженицин“ Марина Сорокина, старши научен сътрудник, ръководител на отдел „История на руската диаспора” и Виктор Леонидов, историк по въпроси на руската емиграция, автор и изпълнител на песни.

Програмата включва кръгла маса „Руският некропол в България”, концертна програма с песни на руската емиграция „Руски бряг” и връчване на книги на Руския център в Стара Загора.

Дните на руската диаспора в България ще бъдат открити с изложбата на архивни материали и документи „Ваше благородие, госпожо Чужбина…”, посветена на бялата емиграция в България. Изложбата е подготвена от служители на българската държавна агенция „Архиви“ със съдействието на д-р Дмитрий Иванов. Да припомним, че във връзка със стогодишнината от „Руския изход“ изложбата бе експонирана през пролетта на 2021 г. в изложбената зала на Национална агенция „Архиви“ и привлече огромно внимание на български и чуждестранни медии.

В рамките на Дните на руската диаспора ще се проведе и творческа вечер на руската поетеса Любов Столица. Нейни стихове ще бъдат рецитирани от артисти на Руския камерен театър. Освен това по време на форума ще се състои и премиера на новите руски документални филми, лауреати на ХV юбилеен Международен филмов фестивал „Руска диаспора”, който се проведе през 2021 г. в Москва, „Теория на хаоса” и „София Федорченко, милосърдна сестра, или как Демян си отмъсти."

Дните на руската диаспора в България ще завършат с представянето на романа "Успешно бягство" на руския писател, историк балканист Сергей Галани. Това е първата художествена книга на руски език, посветена на следвоенна България и съдбата на руските емигранти. Тя се основава на реални събития от живота на княз Н. Д. Лобанов-Ростовски, П. В. Чумаченко и други руски младежи, израснали в България.

Дните на руската диаспора в България са организирани от Руския академичен съюз в България „Проф. д-р Александър Федотов“, който от много време успешно изучава и представя тази тема в общественото пространство. Съюзът успешно проведе редица изложби, конференции, издаде библиографски сборници и издания, включително уникалния албум „Руската диаспора в България: история и съвременност”.

На 02.12.21 в Руския дом в София в 16.00 ще се проведе пресконференция за журналисти.

Във всички прояви ще участват фотохудожници от ателието „Братя Трейман“ - потомци на руски емигранти.

Сподели в
 

Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Добромир Димитров удостои със званието „Почетен професор“ доц. инж. Георги Цанев за цялостния му принос за развитието на висшето училище и за създаването на Системата за електронно и дистанционно обучение.

30.11.2021/20:23

От 6 до 10 декември в Галерия книжарница „София прес“ ще бъде представена художничката Цвета Явашева и нейните творби, които са експериментите й в областта на ръчната хартия чрез заливане на тъкани от хартиен канап, изобразяващи основни тъкачни сплитки. В тях се смесват технологията за направа на ръчна хартия с тъкачната техника. Вернисажът ще бъде на 7 декември - вторник от 17.00 до 19.00 часа.

30.11.2021/10:58

И тази година платформата Time Heroes дава възможност да номинираме своя герой. Процедурата за номинации за годишните награди за доброволчество е отворена до 15 декември. Наградите ще се връчат за пета поредна година.

30.11.2021/10:42

Най-важното литературно събитие на годината - Софийският международен литературен фестивал - ще се проведе от 7 до 12 декември онлайн.

29.11.2021/18:24

По случай 115-годишнина от рождението на изтъкнания хуманист на ХХ век и голям приятел на България акад. Дмитрий Лихачов днес мнозина посетиха и се поклониха пред неговия паметник, който се намира в Софийския квартал Обеля.

28.11.2021/19:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки