Симеон Идакиев получи от Румен Радев Почетния знак на президента

30.11.2021 /09:08 | Автор : Асен Бояджиев, Анелия Цветкова | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Румен Радев връчва на Симеон Идакиев отличието

Държавният глава връчи на известния журналист високото отличие на тържество в БТА по случай 80-годишнината на Идакиев.

Президентът Румен Радев удостои журналиста и пътешественик Симеон Идакиев с Почетния знак на държавния глава за приноса му към развитието на българската журналистика и за популяризирането на българското и световното културно и природно наследство, и по случай неговата 80-а годишнина, съобщава БТА.

Симеон Идакиев събра на 29 ноември вечерта в зала "МаксиМ" в Българската телеграфна агенция (БТА) колеги, близки и приятели, за да отбележи рождения си ден.

Един невероятен българин, който може да бъде пример на всеки един от нас, обиколил цялото земно кълбо, но винаги носеше дълбоко в сърцето си Родината ни. Така президентът Радев определи Симеон Идакиев в приветствието си, след като му връчи отличието. За Симеон Идакиев България си остава най-хубавото кътче на планетата, изтъкна президентът.

Държавният глава каза, че отличието на Симеон Идакиев е израз на дълбоката признателност на обществото ни за неговата целеустременост, всеотдайност и откритост. За това, че в продължение на дълги години цели поколения българи, когато границите още не бяха отворени, когато не разполагахме с мобилни устройства, заливащи ни отвсякъде с информация, научаваха за света от прекрасните, популярни, наситени със знания и емоция разкази на Симеон Идакиев.

Пътешествайки с вас навън, вие ни водихте обратно към самите себе си, към нашите корени, към българската духовност, се обърна президентът към изтъкнатия журналист. Той посочи също, че с филмите си Симеон Идакиев ни показва и невероятната красота на България - това да се чувстваш горд, че си българин, да преоткриваш нашата Родина и все повече да се влюбваш в нея.

Президентът Радев и Идакиев разказаха и лични спомени за познанството си. То е на близо 30 години, каза Радев, като отбеляза присъствието на авиатори в залата. Това не е случайно, защото ни свързват много общи неща - силата на мечтата, полетът на въображението, свободата на свободната мисъл, неукротимият копнеж към неизвестното и към предела на човешките възможности, каза президентът Радев и пожела на Идакиев да запази младежкия си устрем.

Симеон Идакиев разказа за запознанството си с Радев като пилот от Военновъздушните сили (ВВС), който разказвал за авиацията. После поизгубили контакт, а преди няколко години Идакиев подарил на президента Радев една от книгите си. Този човек, който сега е начело на държавата, остана същият човек, колко е важно това, каза Симеон Идакиев. Той разказа също и за своя филм "Крилете на България" - част от трилогия, посветена на пилотите от ВВС на България.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев връчи на Симеон Идакиев почетния знак - сертификат "Бетеанец завинаги". По принцип не го даваме на "небетеанци", но ще ви кажа аргументите да го дадем на Симеон Идакиев за неговата 80-а годишнина. Той прави това, което прави БТА. Максим Минчев, чието име носи тази зала, казваше, че най-ценното на пътуването е, че ти позволява да се сравняваш. Симеон Идакиев през всички тези години позволяваше да се сравняваме. И той, и БТА позволяват на света да вижда България, каза Вълчев.

Неговото име от иврит означава "Бог чува" и всъщност той си е обречен да прави това, което е правил през всички тези години - от една страна него да го чуват за България, а и той да продължи да чува целия свят и да ни разказва за него, каза Вълчев. Той подари на Идакиев и книгата "Символите на България".

Сред уважилите Симеон Идакиев тази вечер бяха също Кръстю Лафазанов и Елена Лафазанова, директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, който му подари книгата "Антарктическа кухня", генерал от запаса Михо Михов, генерал-майор от запаса Иван Парапунов, много приятели и колеги.

В началото на честването тази вечер беше показан филм за живота и професионалния път на Симеон Идакиев - "80 години не стигат". Симеон Идакиев е роден на 27 ноември 1941 г. в Радомир. Той е продуцент и водещ на популярното географско предаване "Атлас" на Българската национална телевизия. Създава над 400 филма, обединени от заглавията "Един мъж, един автомобил, една камера", "Един мъж, една камера" и "Непознатата България". Автор е и на многобройни публикации в печата, водещ на радиопредавания, както и на няколко книги.

Сподели в
 

Делото за смъртта на журналиста Милен Цветков в трагичната катастрофа през 2020 г. е към своя край на първа инстанция.

21.01.2022/16:01

Преди дни известният фотограф откри изложбата си Big Jazz Photos в столичния Dada Bar.

20.01.2022/18:16

Журито е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова - доктор по български език, доц. Георги Лозанов - философ и медиен експерт, Веселина Седларска - журналист и писател, Константин Вълков - програмен директор на "Дарик радио", и Доротея Николова - учител по български език и литература, и журналист.

20.01.2022/11:03

Изработване на нов Закон за радио и телевизия и проверка на процедурата, по която е назначен шефът на БНТ Емил Кошлуков. Такива заявки направи в сряда парламентарната комисия по култура.

19.01.2022/20:06

Известният български готвач и водещ на телевизионно предаване Андре Токев влиза в затвора след одобрено от съда споразумение с прокуратурата за шофиране в нетрезво състояние.

19.01.2022/18:12

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки