Обявиха победителите в общоруския конкурс „СМИротворец 2021“

30.11.2021 /12:29 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/СЖР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На тържествена церемония в Москва обявиха победителите в ХІІІ-то издание на общоруския конкурс „СМИротворец 2021“. 37 медии и блогове са финалистите в състезанието, което събра 1350 участници от всички федерални окръзи на Русия.

В конкурса "СМИротворец" бе представен целият спектър от съвременни медии - печатни и интернет издания, блогове, телевизионни и радио канали, съобщи сайта ruj.ru .

В категорията "Федерални и регионални медии" 14 медии са победители, а в категорията "Печат" първото място е за вестник "Наш Красноярски край", Красноярск. Втората позиция е за в. „Московски комсомолец в Крим“, Симферопол, а третото място зае сп. "Бурятия многолика", Улан-Уде.

В раздел "Телевизия"първото място е за Първи канал, Москва,следван .на втора позиция от московския тв канал HDL,  а Астраханската тв компания „Астрахан 24“ зае третото място. В категория "Интернет" първото място  е за интернет вестника "Ридус", Москва, следван от ИА Новини. Крим, Симферопол, а трета позиция си поделят интернет изданията Transsibinfo.com (Хабаровск) и информационната агенция „Спутник“ - МИА "Русия днес" (Москва).

Специалната номинация за 2021 г. за етнотуризъм и местни издания беше предвидена за 12 медии с регионално значение. В конкурса беше определена и специална категория „Блогове“, в която първото място беше за YouTube канала „Таня Мотаня“, второто за YouTube канала на Хайнрих Немчинов, блога "Филологически маниак", а Yandex Zen Анна Черкасова от Липецк бе отличена със специалната номинация „Генерация мултимедия“.

Тазгодишната церемонията по награждаването на Общоруския конкурс "СМИротворец" се проведе нетрадиционно,, защото в крак с новите реалност в нея наравно с водещите се включи и изкуственият интелект. Използвайки примерите на творбите на медийните създатели, роботът Настя се опита да вникне в човешката същност. А между наградите победителите бяха поздравени от темпераментни фолклорни групи, популярни несамо в русия, но и зад граница, каквито са  „Намгар“ от Бурятия, мордовската  OYME, татарската кънтри група „АКБУЗАТ“, чукчийски танцов ансамбъл „Номад“ и кавказки EGRISI, „Любава“ от Нижни Новгород и др.

Заедно с членовете на ръководството на СЖР на церемонията присъства и делегация от представители на италиански медии, гост на журналистическия съюз.

 

Сподели в
 

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща, че известна телевизионна журналистка няма да остане "ненаказана", след като беше арестувана за предполагаема обида срещу него. Това предаде „Гардиън".

28.01.2022/10:35

В Пекин бе открит Първи световен конгрес за медийни нововъведения под мотото „ Да споделим научно-технологична зимна олимпиада “, който е проведен взаимно от Китайската медийна група (КМГ) и Китайския олимпийски комитет, с финансовата поддръжка на Министерството на науката и технологиите. В него вземат участие ръководители на 145 медии от разнообразни страни и интернационалните организации.

28.01.2022/07:17

Πoлoжeниeтo нa жypнaлиcтитe в Typция cтaвa вce пo-тeжĸo. Ocвeн, чe ca изпpaвeни пpeд oпити зa cмaзвaщa цeнзypa oт cтpaнa нa дъpжaвaтa, пoвeчeтo oт ĸoитo ycпeшни, ceгa и зaплaщaнeтo им ce пoнижaвa знaчитeлнo, зapaди нapacтвaщaтa инфлaция.

27.01.2022/18:27

Журналистите в Германия вече могат да разберат дали техните работодатели или клиенти са се присъединили към Кодекса за по-добра защита на журналистите чрез уебсайта Schutzkodex, пише на сайта си Европейската федераця на журналистите (ЕФЖ).

27.01.2022/10:47

Институтът за изучаване на журналистиката Reuters ще проведе онлайн семинари, посветени на състоянието на журналистиката в Турция и Казахстан.

27.01.2022/08:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки