Начало
 
 

Иван Бакалов: Големите медии са злонамерени, те са си под контрола на Борисов

08.12.2021 /12:16 | Източник: fakti.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Бакалов и Лили Маринкова

"Борисов разбра, че трябва да овладее медиите и го постигна с помощта на Пеевски, който купи една част официално, една част неофициално. Някой ще повярва ли, че Блъсков с лични пари е купил вестник "Труд"?" , коментира журналистът Иван Бакалов, интервюиран от Лили Маринкова.

"Големите медии са злонамерени, те са си под контрола на Борисов. Цялата тръпка кой ще стане министър изобщо не е толкова голяма - те още не са се договорили, а вече се вадят имена на министри. Това е по-скоро интрига и опит да се повлияе на избора и преговорите". Това каза пред Лили Маринкова в студиото на Факти.бг журналистът Иван Бакалов.

"Измислят и хвърлят. Много от тези хвърлени работи в ефира си остават в съзнанието - някаква глупост, а пък тя не е направена", добави журналистът относно подхода на някои медии.

След това той коментира част от опозицията в 47-мото Народно събрание:

"ГЕРБ е една деструктивна опозиция, която работи с подли номера чрез медии. Гостите, които се подбират, коментаторите - това са все клакьори на ГЕРБ. Отдавна известни. Това е основното присъствие в телевизионните студиа, където се коментира какво се случва. Хората си мислеха, че като минат изборите и ГЕРБ ги загубят, ще има някаква промяна. Оказва се обаче, че те са се вкопали дълбоко навсякъде и терминът изчегъртване, който употреби Слави Трифонов, е много основателен. Действително трябва да има изчегъртване на фасадната демокрация, създадена от Борисов. Уж има независими медии, а виждаме къде сме класирани по свобода на словото. Имаме уж независим главен прокурор, който всъщност е чадър на цялото мафиотско управление на Борисов. Имаме уж независими агенции, в които хората са лично избирани и назначени от Борисов и се отчитат пред него. Това е фасадната демокрация и тя си съществува и в момента. Трябва изчегъртване".

Според журналиста Бойко Борисов не е лидер на партия, а "главатар на банда".

Бакалов смята, че ненамаляващата престъпност в България е заслуга на главния прокурор Иван Гешев, който от своя страна нееднократно обяви за свой приоритет боренето на битовата престъпност - нещо, което изобщо не е негова работа, а касае в доста по-голяма степен МВР.

Иван Бакалов коментира и цялостно недъзите на съдебната система в частта на държавното обвинение - прокуратурата:

"Защо го подгониха Божков... Той призна, че дал подкуп 60 и няколко милиона. Той сам си каза, че накрая са го натиснали да си прехвърли печелившата лотария на някаква друга фирма. Мислеха си, че той ще я сдаде и всичко ще мине тихо, той обаче се разписка и започнаха обвинения. 18 ги направиха. Не казвам, че Божков е някакво цвете, той призна тежко престъпление, дал е 63 милиона подкупи и е за затвор също".

Журналистът обърна внимание и на главната задача пред бъдещото управляващо мнозинство - премахването на Иван Гешев от поста главен прокурор:

"Главният прокурор е основният гвоздей, на който висят Борисов и ГЕРБ. Махнат ли главния прокурор, което е възможно, не е толкова чак до промяна на Конституцията, ще тръгне наистина промяната. Това е в основата на всичко. Борисов за това толкова години се е окопавал с Висш съдебен съвет - половината заплашени, другата половина купени, за да изберат удобния човек. Смяната на главния прокурор ще е тест за тази коалиция. Има начини, трябва да използват всички. Достатъчно нахален е (б.р. визира Иван Гешев) да си седи и да не си подава оставката. Той е там като последния рубеж на Борисов".

"Съдебната власт в лицето на прокуратурата на Гешев е зависима и трябва да се възстанови нейната независимост. Това е основна грижа на новите", добави Бакалов.

Той смята, че до последно ще има опити да се минира възможността за редовно правителство.

Журналистът също така прогнозира, че на следващи избори БСП може да има едва 20 депутата заради броженията вътре в партията.

Лили Маринкова и Иван Бакалов не подминаха и актуалния казус с изгонването на в-к "Труд" на Петьо Блъсков от помещения на Министерството на културата заради огромни задължения към държавата.

"Ние като журналисти при всяко посегателство над издание, над журналист, трябва да заставаме на негова страна. Но тук виждаме един човек, който използва държавата, използва някакви ресурси, не си плаща и вика: "Бият ме, фашизъм, сменят ключалките". Съдът ти е казал, че нямаш основание. Получаваш първо, второ, трето, четвърто предупреждение - не си платил. Има писма и от предишни министри, че дължат еди-какво си, дори от Вежди, който им е дал евтино тези помещения, 2-3 пъти по-евтино от пазарните цени", каза Иван Бакалов по казуса с в-к "Труд"

Той даде своето обяснение и за това какво е наложило вестниците "24 часа" и "Труд" да се превърнат рупори на бившите властници от ГЕРБ, както и как точно е станало това.

"Това дойде с управлението на Борисов. Той разбра, че трябва да овладее медиите и го постигна с помощта на Пеевски, който купи една част официално, една част неофициално. Някой ще повярва ли, че Блъсков с лични пари е купил вестник "Труд"? Имаше 6-7 милиона от КТБ кредити на негови фирми. Около Блъсков винаги е една въртележка от фирми, една на друга и никой не може да му хване края. Той ме е съдил веднъж за имотите на СБЖ, имаше публикации, когато взе да ги управлява и пак беше някаква въртележка от фирми. Няма как да му съчувстваш. Съчувстват му герберите, защото той е един партиен партизанин, герберски. Вестник в услуга на ГЕРБ", обясни Бакалов.

Журналистът сподели също, че е успял да осъди някои медии, работили активно за предишната власт и били собственост на Делян Пеевски, за клеветнически публикации по негов адрес.

Сподели в
 

Никоя власт, както и да се самовеличае, не понася, не търпи Свободното Слово на Свободния Човек. Истината е драматична. За журналистиката. За журналистите, където и да са. Във времето и в пространството.

15.01.2022/20:06

Решението на английския Върховен съд, което проправя пътя за екстрадицията на разобличителя от "Уикилийкс", ще затрудни още повече журналистите да търсят отговорност от мощни държави като САЩ, пише известният анализатор Джонатан Кук в изданието "Middle East Eye".

12.12.2021/09:11

"Борисов разбра, че трябва да овладее медиите и го постигна с помощта на Пеевски, който купи една част официално, една част неофициално. Някой ще повярва ли, че Блъсков с лични пари е купил вестник "Труд"?" , коментира журналистът Иван Бакалов, интервюиран от Лили Маринкова.

08.12.2021/12:16

По повод Деня на народните будители и Деня на българската журналистика публикуваме статията на Христо Ботев "Наместо програма", излязла в брой 1 на в. "Дума на българските емигранти" на 10 юни 1871 г. Вече 150 години огнените му думи звучат все актуално...

01.11.2021/08:58

Известният журналист Иван Бакалов разказа във Фейсбук за изумила го реакция на наши студенти отпреди години към предложение да изпробват методите на работилия "под прикритие" германски журналист разобличител Гюнтер Валраф.

03.10.2021/20:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки