Начало
 
 

Престижни руски отличия за български журналисти и общественици

09.12.2021 /18:37 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В СБЖ се състоя връчване на руски отличия на изявени български журналисти и интелектуалци

В навечерието на светлите празници гост на СБЖ беше поетът, журналистът, кореспондент на ТАСС и председател на Съюза на писателите в Мурманск Иля Виноградов, който изпълни приятното задължение да връчи едни от престижните награди на Мурманска област на изявени български журналисти и дейци на българската култура.

Отличията бяха връчени за активното съдействие за възраждане на отбелязването на Деня на славянската писменост и култура в Русия и "за голям личен принос по запазване на традициите на славянската писменост и култура и развитие на сътрудничеството в сферата на културата и народната дипломация между славянските страни и Мурманска област".

Церемонията се състоя в клуб „Журналист“ на СБЖ.  На нея освен гостите и отличените с наградите, присъстваха и представители на посолството на Русия у нас.

Отличията връчи Иля Виноградов, а заедно с тях и благодарствени писма от името на министъра на културата на Мурманска област Олга Обухова и председателя на Мурманската областна Дума Сергей Дубов до участниците в телевизионния мост София-Мурманск, който се състоя на 24 май тази година и беше посветен на Деня на славянската писменост и култура - Георги Йорданов, Снежана Тодорова, Калина Канева, Илия Пехливанов, Васил Попов, Елена Алекова, Розалина Евдокимова, Олга Гурска.

Във връзка с даряването на паметника на Равноапостолните братя на Мурманск и за изключителния принос за отбелязването на 24 май в перлата на Северния ледовит океан, паметни грамоти от РОСАТОМ  бяха връчени на Георги Йорданов, Калина Канева, Илия Пехливанов, Васил Попов и Митрополит Гавриил.

По време на събитието мениджърът Наталия Ерьомина запозна присъстващите с образователния проект „Русский уголок“ и резултатите от посещенията на български училища в много български градове. Участниците в срещата бяха поздравени с музикални изпълнения на български изпълнители-виртуози.

По повод състоялата се церемония в клуб „Журналист“ ще си позволя да припомня и един колкото любопитен, толкова и вълнуващ, и нямащ равен на себе си факт, свързан с една от големите български светини, която има и свое голямо значение към приятелските връзки с най-далечния северен руски град.

Преди три години за първи път в историята на Северния полюс на него беше развято копие на една от светините на България - Самарското знаме, за което единствен сайтът на СБЖ съобщи, защото имаше пряка връзка по време на събитието. На най-северната точка на планетата знамето бе развято от капитана на атомния ледоразбивач "50 години победа" Олег Шчапин, на борда на който светинята достигна дотам, и от отговорния секретар на Мурманската областна обществена организация на Съюза на писателите на Русия Марина Чистоногова.

"За първи път в историята на Северния полюс се случва подобно събитие - да достигне до него копие на свята реликва, каквато е Самарското знаме, изработено в Мурманск" (иде реч за реплика на оригинала, който мурманчани изработиха, като то бе носено по време на похода „Мурманск-Балкани“ - бел. автора), съобщиха за сайта на СБЖ от компанията ФГУП "Атомфлот". А свидетели на церемонията на полюса станаха 120 туристи от различни страни, пристигнали с кораба на ледения връх на планетата. „Радостни сме, че хора от Китай, Америка, Белгия, Германия вече знаят какво е Самарското знаме, какво е Освобождението на Балканите“ - сподели тогава Чистогонова.

Снимки Мая Константинова, посолството на Русия у нас и на Мари Къналян

Сподели в
 

Призивът е в отговор на уволнения и натиск върхуа известни журналисти от вестник "Дума" като Велислава Дърева, Велиана Христова, Георги Георгиев.

15.01.2022/09:45

Вицепрезидентката Илияна Йотова изрази на своя Фейсбук-профил категорична подкрепа на известната журналистка Велиана Христова, която бе прогонена от в. "Дума" задето като синдикален лидер е дала гласност на колективно писмо на 30 от 34-ата работещи в "Дума" журналисти.

13.01.2022/20:32

На 8 януари на 96-годишна възраст си отиде от нас големият журналист Кирил Янев. Доайенът на българската журналистика и носител на голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ беше верен на принципа, че ако не си дал всичко в журналистиката, все едно нищо не си дал.

10.01.2022/00:55

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) обяви резултатите от Деветото издание на своя ежегоден журналистически конкурс „Светове и цветове” – 2021.

28.12.2021/15:35

В Клуб „Журналист“ на СБЖ бе открита изложбата „България – Корея: Така далечни, толкова близки” на журналиста Валентин Колев.

16.12.2021/13:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки