Начало
 
 

МФЖ и ЕФЖ остро осъждат решението за екстрадирането на Асанж

10.12.2021 /19:20 | Източник: Туитър/ifj.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: ЕПА

Международната федерация на журналистите (МФЖ) „решително възразява” срещу решението на Апелативния съд на Англия и Уелс, който подкрепи апелацията на Министерството на правосъдието на САЩ по делото за екстрадиция в Съединените щати на основателя на „Уикилийкс" Джулиан Асанж.

Изявлението на МФЖ е публикувано днес на страницата ѝ в Туитър в няколко последователни туита, а след това е представено в разширен вариант и на официалния ѝ сайт.

„Международната федерация на журналистите решително възразява срещу това решение и ще подкрепи всички усилия, които екипът на юристите на Асанж могат да положат за обжалване на решението”, се казва в изявлението.

МФЖ и нейните филиали по целия свят, сред които е и СБЖ, многократно са призовавали президента на САЩ Джо Байдън да прекрати продължаващотогодини наред политически мотивирано съдебно преследване на Джулиан Асандж, като оттегли обвиненията срещу него.

Генералният секретар на МФЖ Антони Беланже заяви: „Днешното решение е сериозен удар върху нашите надежди да видим Асандж на свобода. Ясно е и е широко доказано, че екстрадирането на Асандж в Съединените щати би поставило живота му в изключителна опасност. Ето защо ние се противопоставяме на това решение и ще подкрепим обжалването от страна на правния екип на Асандж. Асанж трябва да бъде освободен незабавно“.

Председателят на работната група за наблюдение на МФЖ Тим Доусън посочи: „Направо е изключително как двама от най-старшите съдии в Англия могат да вземат за чиста монета уверенията от правителството на САЩ (че Асандж няма да пострада при екстрадилане - б. р.). Само преди няколко месеца научихме, че САЩ са планирали да отвлекат или дори да убият Джулиан Асандж. Ако Асандж в крайна сметка бъде изправен пред съд в САЩ, това ще хвърли сянка върху журналистите по целия свят. Кой от тук нататък - и това се пише на сметката ва правителството на САЩ, няма да се страхува, че те ще бъдат следващият?"

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) също осъди решението на британския съд за екстрадирането на Асанж в САЩ. На своята страница в Туитър тя ретуитна позицията на МФЖ, чието европйско поделение е ЕФЖ - че тази присъда „може да стане тревожен прецедент за свободата на медиите в цял свят”.

Апелативният съд на Англия и Уелс разреши днес екстрадицията на Асанж в САЩ, а защитата на основателя на „Уикилийкс“ има право да обжалва присъдата.

Вашингтон иска да изправи 50-годишния австралийски гражданин пред съда за публикуването на секретни военни документи, свързани с войните на САЩ в Афганистан и Ирак.

През януари съд блокира екстрадицията с мотива, че Асанж е изложен на риск от самоубийство при дело според американската съдебна система. Адвокатите на американското правителство заявиха през октомври, че съдията не е отдал достатъчно значение на други експертни показания за психическото състояние на Асанж. Те се опитаха да уверят съда, че той няма да бъде държан в наказателна изолация във федерален затвор от най-висок клас и ще получи подходящо лечение.

Делото се превърна в кауза за свободата на словото, като поддръжниците на Асанж твърдят, че „Уикилийкс“ има същите права като другите медии да публикува секретни материали в интерес на обществото. Правителството на САЩ повдигна на Асанж 18 обвинения, свързани с публикуването през 2010 г. от „Уикилийкс“ на 500 000 секретни файла за конфликтите в Афганистан и Ирак.

Ако бъде екстрадиран, съден и осъден, той може да получи до 175 години затвор, въпреки че е трудно да се определи точната присъда и тя може да бъде и по-кратка. Самият Асанж е в ареста от 2019 г. Днешното решение вероятно няма да бъде краят на сагата. Сега делото може да бъде върнато на по-долна инстанция, за да бъде разгледано отново. Защитата на Аснаж може да поиска разрешение за ново, окончателно обжалване пред Върховния съд на Великобритания.

 

 

м.л.

Сподели в
 

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022/16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022/15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022/08:57

Здраве и мир, ведрост и оптимизъм, пожелава на колегията председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

23.12.2021/08:40

На тържествена церемония в клуб „Журналист“ Съюзът на българските журналисти връчи годишните си награди.

17.12.2021/21:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки