Начало
 
 

„Чингу“ значи „приятел”, а приятел се помни за цял живот

16.12.2021 /13:28 | Автор : Мария Нецова Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Безгрижно детство" е озаглавил този фотос от изложбата си авторът Валентин Колев

В Клуб „Журналист“ на СБЖ бе открита изложбата „България – Корея: Така далечни, толкова близки” на журналиста Валентин Колев.

Откриването на фотоизложбата на журналиста Валентин Колев „България – Корея: Така далечни, толкова близки” в Клуб „Журналист” на СБЖ се превърна в празник на българо-корейското приятелство, наситен с емоции, с топли думи и жестове на уважение на двуезичната аудитория – български и корейски журналисти, представители на посолството на Република Корея  и дори на делови люде, управители на представителствата на световноизвестните корейски фирми у нас „Хюндай“, „Самсунг“ и др.

Двигател на събитието бе зареденият с добросърдечна и безкористна енергия д-р Джеймс Канг, председател на Асоциацията на корейската общност у нас и журналист, когото многобройните му български колеги и приятели наричат просто Джими. Той бе асистиран от дъщеря си, която обявяваше програмата и порази със своя перфектен български език.

Изложбата на Валентин Колев, уловил и запечатал с впечатлителния си поглед  мигове от ежедневието на вселената Корея и превърнал ги в истински фототворби, е още един израз на установените творчески връзки между журналистическите съюзи на двете страни.

Кадрите се заснети по време на гостуването на втората делегация на СБЖ в Република Корея, ръководена от  Валентин Колев, по покана на Асоциацията на корейските журналисти.

Темелите на творческото сътрудничество между двата журналистически съюза от българска страна са поставени от председателката на СБЖ Снежана Тодорова. За приноса й в това благородно начинание по време на вечерта тя бе удостоена с почетна грамота от Асоциацията на корейската общност у нас, връчена й от Джеймс Канг.

Приветствия към присъстващите поднесе от видеостената в клуба председателят на Асоциацията на корейските журналисти Ким Донг Хун, а на живо –  консулът на Република Корея у нас – чаровната г-жа ДжонгДжин Джу. 

В развълнуваното си слово Валентин Колев сподели:

„Облагодетелстван съм да говоря кратко, защото изложените фотоси сами разказват своите истории. Най-хубавото е, че фотографията не се нуждае от превод, нито от пояснения. Всеки кадър е уловен от окото и останал в сърцето.

Искам да разкажа защо кръстих експозицията „България – Корея: Така далечни, толкова близки“.  Двете ни страни имат много общи черти – държави, родени в далечното минало, сходни по територия и сезони, с трудолюбиво население, със своя писменост, която всяка година почитат съответно на 24 май и на 9 октомври.  

И двете държави дълги векове са поробвани от чужди завоеватели, но са запазили своята идентичност, обичаи, език. Това са народи, преживели раздели с гранични бразди, но съхранили безценни паметници на материалното и нематериалното световно културно наследство. Не се почувствах нито за миг чужденец – напротив! Една от първите думи на корейски, която запомних, бе „чингу“ - „приятел“.”

След деловата част публиката се наслади на програма с поетични, песенни и музикални изпълнения, с която българи, свързани с Корея, и живеещи в България корейци пожелаха весели празници на сънародниците ни в навечерието на Коледа.

Изложбата в Клуб „Журналист“ на СБЖ,  ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 1, ще продължи до 19 декември.

 

Сподели в
 

Тези дни основният въпрос, който вълнува плевенската общественост (или поне мъжката част от нея) е завръщането на футболния „Спартак” в т. нар. професионален спорт. И точно затова ми се отвори голяма празнота в мислите за бате Слави - Светослав Обретенов. Къде ще играе мачовете си „Спартак”, какви точно футболисти да се вземат и откъде? Кой ще им плаща? Днес, когато се рестартира плевенският футбол, бате Слави липсва страшно. Той е преминал целия си жизнен и творчески път във вестник „Народен спорт”.

28.06.2022/15:26

Тя бе избрана за тригодишен мандат на Общото събрание на ЕФЖ, състояло се в Измир, Турция.

24.06.2022/19:32

Инициативна група от журналисти и общественици организира видеовръзка с украинския политик, която ще се осъществи на 29 юни, сряда, от 11:15 ч. в Клуб „Журналст” на СБЖ, София, ул. „Граф Игнатиев” 4, ет. 1.

24.06.2022/10:30

Днес, на 15 юни, се навършват 10 години, откакто угасна лъчезарната усмивка на Светлана Плашокова-Митева - испанистка, журналистка и преводачка, зам.-председателка на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, кореспондентка на испанската агенция ЕФЕ у нас. Тя ни напусна след тежко боледуване през 2012 г., само три дни преди да навърши 49 години...

15.06.2022/16:16

Решенията в обществените телевизии в Европа се взимат колективно, прозрачно, под активния надзор на органи с широко обществено участие, а у нас самият закон дава твърде големи лични пълномощия на генералния директор на БНТ и не осигурява надзор. За това говори по телевизия „Евроком” доц. Светлана Божилова, която е сред кандидатите в конкурса за нов ръководител на БНТ.

15.06.2022/15:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки