Начало
 
 

„Чингу“ значи „приятел”, а приятел се помни за цял живот

16.12.2021 /13:28 | Автор : Мария Нецова Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Безгрижно детство" е озаглавил този фотос от изложбата си авторът Валентин Колев

В Клуб „Журналист“ на СБЖ бе открита изложбата „България – Корея: Така далечни, толкова близки” на журналиста Валентин Колев.

Откриването на фотоизложбата на журналиста Валентин Колев „България – Корея: Така далечни, толкова близки” в Клуб „Журналист” на СБЖ се превърна в празник на българо-корейското приятелство, наситен с емоции, с топли думи и жестове на уважение на двуезичната аудитория – български и корейски журналисти, представители на посолството на Република Корея  и дори на делови люде, управители на представителствата на световноизвестните корейски фирми у нас „Хюндай“, „Самсунг“ и др.

Двигател на събитието бе зареденият с добросърдечна и безкористна енергия д-р Джеймс Канг, председател на Асоциацията на корейската общност у нас и журналист, когото многобройните му български колеги и приятели наричат просто Джими. Той бе асистиран от дъщеря си, която обявяваше програмата и порази със своя перфектен български език.

Изложбата на Валентин Колев, уловил и запечатал с впечатлителния си поглед  мигове от ежедневието на вселената Корея и превърнал ги в истински фототворби, е още един израз на установените творчески връзки между журналистическите съюзи на двете страни.

Кадрите се заснети по време на гостуването на втората делегация на СБЖ в Република Корея, ръководена от  Валентин Колев, по покана на Асоциацията на корейските журналисти.

Темелите на творческото сътрудничество между двата журналистически съюза от българска страна са поставени от председателката на СБЖ Снежана Тодорова. За приноса й в това благородно начинание по време на вечерта тя бе удостоена с почетна грамота от Асоциацията на корейската общност у нас, връчена й от Джеймс Канг.

Приветствия към присъстващите поднесе от видеостената в клуба председателят на Асоциацията на корейските журналисти Ким Донг Хун, а на живо –  консулът на Република Корея у нас – чаровната г-жа ДжонгДжин Джу. 

В развълнуваното си слово Валентин Колев сподели:

„Облагодетелстван съм да говоря кратко, защото изложените фотоси сами разказват своите истории. Най-хубавото е, че фотографията не се нуждае от превод, нито от пояснения. Всеки кадър е уловен от окото и останал в сърцето.

Искам да разкажа защо кръстих експозицията „България – Корея: Така далечни, толкова близки“.  Двете ни страни имат много общи черти – държави, родени в далечното минало, сходни по територия и сезони, с трудолюбиво население, със своя писменост, която всяка година почитат съответно на 24 май и на 9 октомври.  

И двете държави дълги векове са поробвани от чужди завоеватели, но са запазили своята идентичност, обичаи, език. Това са народи, преживели раздели с гранични бразди, но съхранили безценни паметници на материалното и нематериалното световно културно наследство. Не се почувствах нито за миг чужденец – напротив! Една от първите думи на корейски, която запомних, бе „чингу“ - „приятел“.”

След деловата част публиката се наслади на програма с поетични, песенни и музикални изпълнения, с която българи, свързани с Корея, и живеещи в България корейци пожелаха весели празници на сънародниците ни в навечерието на Коледа.

Изложбата в Клуб „Журналист“ на СБЖ,  ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 1, ще продължи до 19 декември.

 

Сподели в
 

Призивът е в отговор на уволнения и натиск върхуа известни журналисти от вестник "Дума" като Велислава Дърева, Велиана Христова, Георги Георгиев.

15.01.2022/09:45

Вицепрезидентката Илияна Йотова изрази на своя Фейсбук-профил категорична подкрепа на известната журналистка Велиана Христова, която бе прогонена от в. "Дума" задето като синдикален лидер е дала гласност на колективно писмо на 30 от 34-ата работещи в "Дума" журналисти.

13.01.2022/20:32

На 8 януари на 96-годишна възраст си отиде от нас големият журналист Кирил Янев. Доайенът на българската журналистика и носител на голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ беше верен на принципа, че ако не си дал всичко в журналистиката, все едно нищо не си дал.

10.01.2022/00:55

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) обяви резултатите от Деветото издание на своя ежегоден журналистически конкурс „Светове и цветове” – 2021.

28.12.2021/15:35

В Клуб „Журналист“ на СБЖ бе открита изложбата „България – Корея: Така далечни, толкова близки” на журналиста Валентин Колев.

16.12.2021/13:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки