Начало
 
 

Сбогуване с поетесата Жива Кюлджиева, създала 1500 песни

03.01.2022 /13:10 | Източник: segabg.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Поклон пред паметта на Жива Кюлджиева

"Изпратихме “майката вдъхновителка” на моята неувяхваща Тъмно-червена роза", сподели Йорданка Христова вчера, когато представители на поп гилдията, близки и приятели изпратиха поетесата Жива Кюлджиева. Поетесата, създала текстовете на над 1500 български песни, си отиде навръх Нова година на 89 години.

Кюлджиева написа текстове за Емил Димитров, Лили Иванова, Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Богдана Карадочева, Панайот Панайотов, групите "Щурците" и "Диана експрес" и много други, припомня segabg.com.

"Отиде си моята невероятна и любима Жива Кюлджиева! Страхотен, невероятно фин и обаятелен човек, изключително витален и талантлив творец!!! Толкова хубави неща сме направили заедно!", сподели във Фейсбук Мая Нешкова.

"Отиде си един човек с голямо сърце и богата душа. Един от най-светлите хора, които съм познавала - винаги усмихната, вечен оптимист, влюбена в морето, уникална гостоприемна кулинарка... Благодаря ти, Живче, че претвори в стихове много мои чувства и състояния, че направихме толкова хубави песни, че ме посрещаше винаги така радушно в дома си. Благодаря ти за разговорите и стиховете!", написа и Румяна Коцева.

Родената през 1932 г. в Бургас поетеса е откривател на редица млади таланти и бъдещи звезди на родната поп музика. В онези години младите изпълнители често прибягват към кавър версии на чужди хитове, но с български текстове, за да се утвърдят. Благодарение на текстовее на Жива Кюлджиева десетки популярни на Запад шлагери успяват да пробият соц-цензурата и да прескочат Желязната завеса, за да стигнат до родната публика. През 1975 г. дори легендарната July Morning на "Юрая Хийп" заживява в българско изпълнение на Маргарита Хранова.

Кюлджиева твори стихове не само за кавъри. Тя работи с най-известните български композитори. Приживе разказва, че нещата ѝ хрумват насън. "Виждал съм нейни ръкописи, в които ясно личи, че не задрасква и не поправя нищо, а просто сяда и излива целия текст наведнъж" - разказва авторът на документален филм за нея Петър Гайтанджиев. 

Жива Кюлджиева е обявена за почетен гражданин на родния си град през 2016 г. Произхожда от род, е свързан с Христо Ботев. Баща ѝ бил интелектуалец, владеел 6 езика, имал огромна библиотека и фонотека. 

Публикуваме стихотворение, споделено във Фейсбук профила й през 2021 г.

ЗАВЕСАТА

Завесата скоро ще падне

над моя продънен театър.

През декорите стари и гадни

ще просъска вечерният вятър.

И реплики с минала дата

ще се блъскат безкрили в стените.

Има капчица смисъл, когато

е останало ехо в душите.

Не обичах предвзетите пози.

Все пак исках да бъда различна.

Получавах и тръни, и рози.

Бях пословично земна, но лична.

Във световния вечен спектакъл

влачим своите роли човешки.

Кой след бляскав финал не е плакал,

след нелепи провали и грешки?!

Завесата скоро ще падне,

с мене няма светът да се свърши.

На живота след знойното пладне

идва буря – цвета да прекърши.

Сподели в
 

На 31 януари заедно с концерт на ансамбъла в зала "Катя Попова" в Плевен ще се състои и презентация на книгата "60 години Северняшки ансамбъл". Началото на събитието е от 18.00 ч., входът е свободен.

20.01.2022/20:07

Американският киноактьор, продуцент и режисьор от хърватски произход Джон Малкович ще поставя в Народния театър. За това съобщи ръководителят на най-голямата театрална трупа в България Мариус Донкин по време на вчерашната парламентарна комисия по култура и медии. Очаква се Малкович да се присъедини към екипа на Народния театър през 2024 г., предаде БТА.

20.01.2022/11:10

Младата ни олимпийска шампионка Ивет Горанова иска да обучава деца в Плевен, съобщиха от общината.

15.01.2022/21:47

Настя Радзинская е на шесто място в класацията на най-добре платените блогъри и вече живее в САЩ.

15.01.2022/20:43

"Използват Джокович за назидание. Цензурата е по-голяма от всякога," написа в свой обширен коментар във фейсбук известната ни тенисистка, разкривайки доста подробности от "кухнята" на турнира Australian Open.

15.01.2022/06:22

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки