Начало
 
 

Напусна ни доайенът на българската журналистика Кирил Янев

10.01.2022 /00:55 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Киирил Янев (1926-2022)

На 8 януари на 96-годишна възраст си отиде от нас големият журналист Кирил Янев. Доайенът на българската журналистика и носител на голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ беше верен на принципа, че ако не си дал всичко в журналистиката, все едно нищо не си дал.

За мнозина Кирил Янев беше учител в занаята, обичан колега и приятел, както и много уважаван изследовател, носител на човешки добродетели. Беше и прословуто известен с честността и професионалната си етика. Непримирим към онези, които търсеха единствено само славата и облагата в журналистиката.

Завидна беше неговата енергия и работоспособност. Винаги съм се възхищавала на неуморността на Кирил Янев да търси и разработва нови и неизвестни теми. Не един или два пъти съм правила с него интервюта. Заедно с покойният ми съпруг Иван Василев често сме били в неговия дом на раздумка или да ни разкаже за това, което работи в момента, или за поредната излязла негова нова книга.

Да си призная, за мен Кирил Янев, един от най-известните български журналисти и един от създателите на в. „Поглед”, винаги ще се остане terra incognita. И това е така, защото той бе непресъхващ извор на новини, открития, а неговите книги още с появата си на пазара вдигаха огромен шум.

Над 70 лета посвети журналистът на професията и не преставаше да пише. За дългите години отдаденост на журналистиката Кирил Янев успя да създаде един от най-богатите лични архиви. Този архив заемаше почти целия му дом. Стените там са в шкафове, пълни с архиви, подредени с аптекарска точност.

Но това не е всичко. Няколко работни места имаше Кирчо в дома си и около тях, освен пръснати негови книги, бяха натрупани папки с новите му разкрития, снимки, архивни материали - по земята, по столове, че дори и на кревата. Чакаха реда си, за да могат новите книги на автора да ни разкажат за неизвестни събития и имена от историята, за български поети или някой чужд герой, за срещите му със световноизвестни личности.

Кирил Янев никога не изневери на максимата „да мислим и усъвършенстваме нашата професия, като шанс на истината“. И това той го доказваше на практика. До последно работеше с хъс и енергия. И беше непресъхващ извор на новини и открития.

В едно от няколкото интервюта, които съм правила с Кирил Янев за сайта на СБЖ, той ми каза: „Сред медиите на първо място слагам вестникарството. Точно за него моят задочен наставник Йосиф Хербст казва: „Вестникарството вече се признава за наука, макар че всъщност то е изкуство”. Точно така. Но кажете, как се съчетава наука с изкуство?“ А Кирил наистина правеше от вестникарството не само наука и изкуство, а и школа за другите.

Кирил Янев е роден на 7 януари 1926 г. в Ахтопол в семейство на бежанци от Одринска Тракия. Бил е журналист във вестниците „Кооперативно село", „Отечествен фронт", зам.-главен редактор на „Труд”, един от създателите, а по-късно главен редактор на култовото списание „Отечество". Кирил Янев е един от създателите на в. „Поглед" - легендарното седмично издание на Съюза на българските журналисти. Работил е и в Комитета за телевизия и радио. Автор е на много художествено-документални книги като „Операция Пойнт Бленк – цел България”, „Голямото журналистическо жертвоприношение”, „Фюрерът умря в 3,30 часа". Написал е стотици журналистически и публицистични материали в медиите, сценарист е на много документални филми по БНТ.

Кирил Янев пое към вечността на 8 януари т. г., точно ден след като навърши 96 години...

Опелото и прощаването с големия български журналист Кирил Янев ще бъде на 13 януари 2022 г., четвъртък, от 15,30 часа в храма „Св. Седмочисленици“.

Поклон пред светлата му памет!

Съюзът на българските журналисти и сайтът към него поднасяме нашите най-топли съболезнования към семейството и близките на Кирил Янев!  

Снимки на Иван Василев

Сподели в
 

Тези дни основният въпрос, който вълнува плевенската общественост (или поне мъжката част от нея) е завръщането на футболния „Спартак” в т. нар. професионален спорт. И точно затова ми се отвори голяма празнота в мислите за бате Слави - Светослав Обретенов. Къде ще играе мачовете си „Спартак”, какви точно футболисти да се вземат и откъде? Кой ще им плаща? Днес, когато се рестартира плевенският футбол, бате Слави липсва страшно. Той е преминал целия си жизнен и творчески път във вестник „Народен спорт”.

28.06.2022/15:26

Тя бе избрана за тригодишен мандат на Общото събрание на ЕФЖ, състояло се в Измир, Турция.

24.06.2022/19:32

Инициативна група от журналисти и общественици организира видеовръзка с украинския политик, която ще се осъществи на 29 юни, сряда, от 11:15 ч. в Клуб „Журналст” на СБЖ, София, ул. „Граф Игнатиев” 4, ет. 1.

24.06.2022/10:30

Днес, на 15 юни, се навършват 10 години, откакто угасна лъчезарната усмивка на Светлана Плашокова-Митева - испанистка, журналистка и преводачка, зам.-председателка на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, кореспондентка на испанската агенция ЕФЕ у нас. Тя ни напусна след тежко боледуване през 2012 г., само три дни преди да навърши 49 години...

15.06.2022/16:16

Решенията в обществените телевизии в Европа се взимат колективно, прозрачно, под активния надзор на органи с широко обществено участие, а у нас самият закон дава твърде големи лични пълномощия на генералния директор на БНТ и не осигурява надзор. За това говори по телевизия „Евроком” доц. Светлана Божилова, която е сред кандидатите в конкурса за нов ръководител на БНТ.

15.06.2022/15:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки