Петиция защитава уволнената от в. „Дума” известна журналистка Велиана Христова

13.01.2022 /14:05 | Източник: СБЖ/peticiq.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Велиана Христова

Освен изтъкнат професионалист, тя е и председател на дружеството на СБЖ във вестника, и член и на УС н СБЖ. Поводът за уволнението е колективно писмо до НС на БСП, написано и подписано от 30 от общо 34-ата журналисти в „Дума”. В него колегите отговарят на неверни твърдения за работата им, изречени от лидерката на БСП Корнелия Нинова на пленум през декември. Като синдикалист Велиана Христова е разпратила колективното писмо до адресатите – и вследствие е уволнена. Открита е петиция в нейна защита в peticiq.com

Колегията  и обществото ни потресени наблюдават поредната разправа с журналист. На 12 януари вечерта от в. „Дума” е била уволнена емблематичната журналистка Велиана Христова. Представляващите Фондация „Дума” Атанас Зафиров и Вяра Емилова са ѝ разпоредили устно да не идва повече на работа, без да ѝ връчат официална заповед.

Освен изтъкнат професионалист с около 40-годишен журналистически стаж, преминал в „Работническо дело” и „Дума”, Велиана Христова е и председател на дружеството на СБЖ във вестника, и член и на УС на СБЖ.

Поводът за уволнението ѝ е колективно писмо до НС на БСП, написано и подписано от 30 от общо 34-ата журналисти в „Дума”. В него колегите отговарят на неверни твърдения за работата им, изречени от лидерката на БСП Корнелия Нинова на партиен пленум, състоял се през декември. Като синдикалист Велиана Христова е разпратила колективното писмо до адресатите – и вследствие е уволнена.

В нейна защита е открита петиция в peticiq.com. Ето какво пише там:

Уважаеми дами и господа, 

Станахме свидетели на поредна политическа саморазправа и посегателство срещу правото на свободно слово и мнение. Журналистката на вестник „Дума" Велиана Христова - едно от най-утвърдените имена на медията, с огромен принос за популяризиране на българската наука и в частност съхраняване на българската археология, бе уволнена политически след изпратено критично писмо до НС на БСП в качеството й на синдикален лидер на СБЖ в редакцията. Писмото е писано от 30 от общо 34 работещи във вестника и цели да опровергае изречени твърдения от лидера на БСП Корнелия Нинова по адрес на медията. Саморазпразавата с Велиана Христова е очевидна – отстранява се човек, който през годините не е пестил критики нито към свои, нито към чужди, но винаги се е водел от интересите на обществото. С настоящата петиция възразяваме срещу опита да се зачертае с лека ръка заради политически сметки биографичен опит и репутация, градени с десетилетия. Вестник „Дума" през годините е пребъдвал като критична медия именно благодарение на хора като Велиана Христова. Тя отдавна е заслужила награда - а не уволнение. 

Петицията е стартирана от колежката от в. „Сега” Таня Петрова. За около два часа под нея са се подписали над 140 души – много журналисти, общественици, интелектуалци, политици.

Сред подписалите е и бившият министър на образованието Красимир Вълчев, който се е аргументирал така:

„Най-много и най-силни критики от журналист към мен съм прочел от Велиана Христова. Дори и да не съм бил съгласен с част от тях, това бяха критики на много добър и вярващ в каузите, които защитава, журналист. Недопустимо е да уволняваш журналист заради позициите му.”

Ето още някои от коментарите на подписали петицията:

Снежана Тодорова:

Подписвам, защото съм солидарна с колегите от в."Дума" в защита на Велиана Христова - авторитетен и уважаван журналист, носител на "Златното перо" на СБЖ...

Ванина Кирова:

Велиана е институция! Изключителен човек с принципи и чувство за справедливост, който не може да се пречупи от моментната политическа конюнктура. Респект!

Костадинка Кунева:

Подкрепям Велиана Христова и съм против нейното отстраняване от работа.

Людмила Чернева:

Големите журналисти днес са рядкост. Велиана е една от тях. Те пречат и срещу тях се прилага репресия и цензура. Длъжна съм да я подкрепя !!!

Дора Чичкова:

Велиана е емблематично име на "Дума", а като професионалист няма равна на себе си в своята сфера. Това не е разправа само с Велиана, това е разправа с "Дума", част от голямата Подмяна на БСП и всичко, що е Ляво, Свободно и Достойно в нея.

Пламен Енчев:

Велиана, с теб съм

Нели Колева:

Уважавам дълбоко професионализма и ерудицията на г-жа Христова. От 10 години работя в неправителствена организация, която се занимава с образование. Независимо от различията на политическия сектор, винаги съм била впечатлена от професионализма, с който отразява образованието. Срамота е, че се е стигнало дотук.

Петър Витанов:

Срам ме е от случващото се!

Велислава Дърева:

Фюрерката и нейните гаулайтери уволниха Велиана. Репресиите продължават!

Андрей Вълчев:

Правото на свободно изразяване на мнение е основно за всяка демократична република.

Светлана Шаренкова:

При тоталния дефицит на сериозна и честна лява журналистика в България, уволнението на Велиана Христова е насочено срещу свободата на интелектуалното слово, социалната кауза и идеология на Българската Социалистическа Партия.

Анна Заркова:

Подписвам, защото съм убедена, че политическото уволнение на журналист като Велиана - заслужил уважение с труда, честността и таланта ни, ни връща към мрачни времена, които трябва да загърбим окончателно - в интерес на обществото, на всеки от нас и на децата ни.

Уляна Пачева:

Личностите, доказали професионализъм и отстоявали справедливост и обществено полезни каузи трябва да бъдат подкрепяни, а не уволнявани. Аз се гордея с това, че има талантливи и непримирими хора като Велиана Христова.

Димитър Танев:

Велиана Христова е безспорен професионалист, уважаван и коректен журналист, който винаги търси и отстоява истината!

Веселин Марков:

Подписвам, защото това е мракобесна разправа със Златното перо на левия печат. От 35 години съм в професията и имам право на тази преценка. Призовавам г-жа Корнелия Нинова да преосмисли своето решение, защото ако ли не-това ще е началото на края...

Павлета Давидова:

Защото тя е сърце и душа, и ДУМАджийка, от истинските. Защото вярва в това, което прави, дори да знае какво ще последва. Защото не това е начинът да "оздравяваш" нещо!

Ружа Райчева:

Защото е абсурд журналист да бъде уволнен заради лично мнение!

Къдринка Къдринова:

Възмутена съм от уволнението на Велиана Христова - изключителна журналистка и личност с винаги принципна позиция, с непримирима гражданска съвест, една от емблемите на Продевата "Дума"! Който посяга срещу свободата на словото и на мнението на Велиана, посяга срещу свободата на всички ни, посяга срещу самите устои на демокрацията! Да не говорим, че Велиана е и синдикалист - председател на журналистическото дружество към СБЖ В "Дума". Тоест - уволнението ѝ дори законово е недопустимо и скандално. Апелирам и към колегията, и към цялото общество - да се мобилизираме в защита на Велиана, на журналистическата свобода и на критичното мислене, защото без тях няма бъдеще за никого.

Михаил Миков:

Велиана Христова е едно от най-силните пера в новата ни журналистика. Ерудирана, емоционална, с изострено чувство за проблемите на образованието и културата. Човек с леви убеждения, които отстоява. Синдикалист, защитаващ своите и на колегите си права-трудови и свобода на словото(от собствен опит). От тези действия губи ДУМА и левите хора в България.

Анжел Вагенщайн:

Безобразието мина всички граници.

Катя Меламед:

Много високо ценя таланта на Велиана! Ерудиран ум, храбро перо и голям приятел на археологическата гилдия!

Димитър Сотиров:

Във време, когато независимата журналистика в България е по-скоро спомен, а страната продължава да заема унизително място в класациите за свобода на словото намирам за недопустимо да се посяга на доказан във времето колега - професионалист с безукорна репутация.

Орлин Попов:

Познавам Велиана повече от 52 години като честен и справедлив човек не щадящ усилията си за разкриване на истината. Хора като нея са нужни не само в ДУМА, но и във всички области на българския културен и обществен живот.

Георги Пирински:

Разправата с Велиана Христова е позор за БСП.

Евелина Славчева:

Г-жа Велиана Христова е сред най-компетентните, безпристрастни и смели журналисти в България. Отстраняването ѝ е груба грешка и поредно посегателство върху свободата на словото в страната ни!

Георги Калагларски:

Да уволниш журналист заради неговата аргументирана и принципна позиция?! Каква метафора и доказателство за безпомощност! Велиана е огън в журналистиката! Не тръгвайте срещу нея - ще изгори вашето достойнство!

Милена Славова:

Велиана, можеш да спиш спокойно. Уволняват те затова, че си доказан авторитет, а не за некадърност или угодничество. В това има много здрава логика, нали така?

 

Сподели в
 

В понеделник, 31 януари, от 22:00 ч. БНТ 1 ще излъчи документалния филм „Само защото бяха българи“ за процесите на македонизацията в Пиринска Македония. В него свои спомени разказват близки на загиналите в тези събития българи.

28.01.2022/10:06

На 26 януари в книжарница "Тракия" беше представена книгата „Легендата „Вечерни новини“ на издателство Захарий Стоянов“. Неин съставител е вече покойният Тодор Коруев, едно от най-ярките пера на съвременната българска журналистика.

28.01.2022/06:32

Teen Station e най-голямата младежка медия в България, която вече четири години представя теми, близки и важни за ауторията ни от ученици, а вече и студенти в цялата страна. Тя е независима медия, ръководена от авторите на материалите и от техните ментори.

27.01.2022/15:15

Екипът на БНТ е отличен за принос и отношение към отразяването на проблеми и каузи в различните краища на страната в кампанията на в. „24 часа“.

26.01.2022/19:10

Георги Караманев е журналист, писател, програмист и създател на сайта „Дигитални истории“, два пъти носител на наградата в категория „Технологии“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report (2019 и 2021 г.). Той бе главен герой в предаването "Нашият ден" по програма "Христо Ботев" на БНР.

26.01.2022/16:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки