И Велислава Дърева е махната от в. „Дума”

14.01.2022 /13:01 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Велислава Дърева

Едно от най-ярките публицистични пера в България, вечната дисидентка и един от символите на Продевата „Дума” Велислава Дърева доживя и 14-ото си уволнение в своя журналистически път. Името ѝ е махнато от редакцонното каре на вестника, без дори да бъде предупредена. Това е второто знаково име, изхвърлено от „Дума” в рамките на два дни, след като вчера от там бе уволнена и Велиана Христова. „Действат подло, анонимно, страх ги е да ме погледнат в очите,” коментира Велислава пред сайта на СБЖ.

Голямата журналистка и носителка на „Златно перо” на СБЖ Велислава Дърева написа днес сутринта във Фейсбук:

„От днес, 14 януари, и аз не съм част от екипа на „ДУМА”. Просто са махнали моето име от карето на вестника. Тез храбреци, гаулайтерите на Вождесата, даже не посмяха да ми го кажат лично. Поне по телефона. Безкрайни са чудесата корнелиански! Уволняват те подло, бандитски, иззад ъгъла! Без аргументи, без мотиви, без обяснения.

Дерзайте, корнелианци!

Репресиите продължават!

#МачкайКорни!”

Велислава е второто знаково име, изхвърлено от „Дума” в рамките на два дни, след като вчера от там бе уволнена и Велиана Христова – също изтъкната журналистка, а и синдикален лидер, председател на журналистическото дружество към СБЖ във вестника. И двете са известни с принципните си критични позиции към настоящото ръководство на БСП и лидерката Корнелия Нинова.

След надигналата се вчера в гилдията и обществото вълна от възмущение заради уволнението на Велиана Христова, в чиято защита бе подета подписка и много журналисти, интелектуалци и общественици, включително вицепрезидентът Илияна Йотова, остро осъдиха посегателството срещу нея, на сайта на БСП се появи анонимно съобщение, че „нито един човек не е уволняван от „Дума”. В него се посочва: „Г-жа Христова не работи на трудов договор във в. „Дума“, следователно няма как да бъде уволнена. Тя е имала авторски договор със срок 3 месеца, считано от 15.07.2020 г. и е изтекъл на 14.10.2020 г.”

Вероятно същият „мотив” сега е приложен и към Велислава Дърева.

Само че той е манипулативен. Какво е реалното положение и какви са причините за неподновените договори на част от работещите в „Дума”, ясно е обяснено – наред с още много други важни обстоятелства – в колективното писмо, написано и подписано от 30 от 34-ата журналисти във вестника, което бе изпратено до членовете на НС на БСП. То е в отговор на неверни твърдения (сред тях – и относно обстоятелствата около договорите) на Корнелия Нинова пред партиен пленум през декември. Именно фактическото разпращане на това писмо от Велиана Христова в качеството ѝ на синдикален лидер бе използвано като конкретен повод за нейното отстраняване от „Дума”.

„Мотивът” за изтеклите още през 2020 г. договори е абсурден за всеки, който следи вестника, защото в организационното и авторското му списване през цялото време, до последно и най-дейно участват и нарочените колеги. Продуктът на техния труд е налице – чрез авторски публикации и реално произвеждан всекидневно вестник, а имената им фигурират в редакционното му каре. Как другояче, освен като уволнение, да се тълкува изхвърлянето на имената на най-острите пера от това каре точно сега, когато делегирани от партийната лидерка дейци декларират пред редакционния екип „реорганизации” и се „сещат” за договори, които не са актуализирани от две години?

Редно е да се поясни, че в отприщилото сегашния трус колективно писмо на колегите от „Дума” до членовете на НС на БСП е повдигната и темата за намесата в редакционната политика на близки до партийната лидерка представители на Фондация „Дума”, както и „спускането” за първи зам.-главен редактор на журналистката от БСТВ Нора Стоичкова, бивш кадър на някогашния в. „Демокрация”, с много различни идейни позиции от тези, отстоявани в „Дума”.

Ето как Велислава Дърева коментира пред сайта на СБЖ своето днешно „изчегъртване” от карето на „Дума”:

„Това, което се разиграва, е репресия срещу вестника и срещу БСП. То продължава вече пет години. Най-кратката ми диагноза е следната: Партията на Димитър Благоев е похитена от човек на Иван Костов, а Продевата „Дума” е похитена от човек от „Демокрация”.

Методично унищожават „Дума” хора, които нямат и понятие от леви идеи, да не говорим за антифашизъм. Дори не произнасят такива думи.

Дейставт подло, коварно, страхливо, анонимно. Изхвърлят ме сега от карето на вестника, без предупреждение. Даже не знаем кой го прави – някой от храсталаците? Не смеят да си покажат лицата, да си кажат имената.

Карето е документ – той удостоверява кой стои с името си и с позициите си зад вестника, кой го произвежда с труда си. На Велиана поне ѝ казаха в пряк текст да не идва повече на работа. А на мен дори не смеят да ми го кажат в очите. Страх ги е, че ще ги ухапя сигурно. Не, че няма да ухапя – със слово.

Онова съобщение от сайта на БСП, че договорът на Велиана бил изтекъл, също е анонимно и страхливо. Кой го твърди? Няма име. А всичко за договорите и за много други неща  ясно е казано в колективното ни писмо до НС на БСП – то изобличава Нинова в лъжи.

„Надигна се партийният еснаф”, предупреди навремето Стефан Продев. Ами да, надигна се и сега коли и беси.

Атанас Зафиров от Фондация „Дума” ни предупреди при едно от идванията си в редакцията – щяло да има „реорганизация” във вестника. И като попитахме каква, отговори: „Ще видите”. Е, видяхме. Срам и позор.

Това ми е 14-ото уволнение като журналист. 5 пъти съм уволнявана преди 10 ноември 1989 г. и вече 9 пъти след това. Ако беше жива майка ми, би казала сега: „Щях да се притесня, ако не те уволнят”.”

Много журналисти, социалисти, общественици изразяват своята подкрепа за Велислава Дърева във Фейсбук. Ето някои мнения:

Албена Шавел:

„...Само духовно нищ човек/човеци може/могат да посегне/ат върху обществения и духовен живот на Велислава чрез едно прозаично уволнение. Някакви рахитични узурпатори на "фондацията „Дума”". „Дума”-та на Продев... Представяте ли си това падение? Нещастници! Корнелианци - от последния ден. Крайният ден. И да искате - не можете без нея. Тя е ВЕЛИСЛАВА! Уволнили я! Откъде бе? И какво ще ѝ вземете - фиша за 180 лв. от „Дума” ли?”

Валентин Иванов-Кардамски:

Да уволниш Велислава Дърева от „Дума” не е героизъм и сила, а слабост и немощ. Големите Думи не се трият, не се изличават, не изчезват по нечия воля… Силата на големите Думи е, че остават. А тези на Velislava Dareva са тук и ще пребъдат и след нас дълго. Защото носят смислие. Всеки написан ред от нея е послание. Но пък има и много малки политици. След като станат излишни, потъват в забрава. Никой не помни и дума от тях, даже имената им.

Иво Инджов:

Няма да ти запушат устата!

Иван Колев:

Велислава е една от малцината в ляво които имат моето уважение.Такива са неудобни навсякъде, където се толерира лицемерието и безчестието. Не се учудвам. И в „Демокрация” да беше, щеше да я последва същото.Едно талантливо и честно перо е отстранено да не бърка схемите.

Цветан Фиков:

Накрая няма да има кой да разпише уволнението на Нинова. Дано поне измете „Позитано”, преди да го заключи и да окачи ключа в Крушовица при компотите. Жалко за БСП, Нинова се оказа по-силна.

Анна Заркова:

Велислава Дърева - изхвърлена от вестник "Дума"! Тя? С нейното остро и талантливо перо, което от години е символ на левия печат и е носител на наследството на Стефан Продев в българската журналистика? Ако тази новина не е фалшива, аз нямам думи да я коментирам.

Константин Иванов:

Позор! Ликвидират „Дума”.

Денчо Славов:

Пострадалият от несправедливост е морално по-силен от този, който е причинил несправедливостта. Мисля, че са думи на Сократ.

Нишан Джингозян:

Не могат обаче да ти отнемат дарбата, с която си дарена, името, което си си извоювала, позицията, всичко, което си постигнала! Тази политическа репресия показва страх и слабост. Искат да те пречупят, да ти запушат устата. Страхуват се от теб! Тези хора са еднодневки, утре няма да ги има!

Сподели в
 

В понеделник, 31 януари, от 22:00 ч. БНТ 1 ще излъчи документалния филм „Само защото бяха българи“ за процесите на македонизацията в Пиринска Македония. В него свои спомени разказват близки на загиналите в тези събития българи.

28.01.2022/10:06

На 26 януари в книжарница "Тракия" беше представена книгата „Легендата „Вечерни новини“ на издателство Захарий Стоянов“. Неин съставител е вече покойният Тодор Коруев, едно от най-ярките пера на съвременната българска журналистика.

28.01.2022/06:32

Teen Station e най-голямата младежка медия в България, която вече четири години представя теми, близки и важни за ауторията ни от ученици, а вече и студенти в цялата страна. Тя е независима медия, ръководена от авторите на материалите и от техните ментори.

27.01.2022/15:15

Екипът на БНТ е отличен за принос и отношение към отразяването на проблеми и каузи в различните краища на страната в кампанията на в. „24 часа“.

26.01.2022/19:10

Георги Караманев е журналист, писател, програмист и създател на сайта „Дигитални истории“, два пъти носител на наградата в категория „Технологии“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report (2019 и 2021 г.). Той бе главен герой в предаването "Нашият ден" по програма "Христо Ботев" на БНР.

26.01.2022/16:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки