Известни са номинациите за годишните награди „Сирак Скитник“, 2021 на БНР

15.01.2022 /09:28 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Годишната награда на БНР „Сирак Скитник“ е учредена през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Тя носи името на първия директор на Радио София – Сирак Скитник, талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик. Наградата се връчва всяка година на 25 януари, Деня на радиото.

С оглед на дейността на Българското национално радио като обществена електронна медия, наградите са обособени в три категории:

Голямата награда „Сирак Скитник” - за значим принос в развитието на Българското национално радио

1.  Номинация на програма „Хоризонт“ – програма „Хоризонт“ на БНР - за висок професионализъм в отразяването на изборите през годината и силен фокус върху отразяване на пандемията от Covid-19 и ваксинацията.

2.  Номинация на Главна редакция „Радио България“ – „Радио България“ - програмата „България днес“ на 9 езика.

3.  Номинация на Дирекция „Музикална къща БНР“ – Галина Траянова

– за значим принос в развитието на БНР.

Награда за радиожурналистика - индивидуална награда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия през изминалата година

1.  Номинация на програма „Хоризонт“ – Тоня Димитрова – международен редактор

– за новините на БНР като редактор Тоня Димитрова осигурява покритието с международна информация, но тя съвместява и функциите на международен репортер. Успява да осигури важни интервюта с чуждестранни експерти, политици и анализатори, а също репортажи от горещи точки като специален пратеник на БНР. Нейните репортажи и интервюта са запомнящи се и от ефира на предаването „Събота 150“, където работи по теми за геостратегическото разпределение на съвременната политика.

2.  Номинация на програма „Христо Ботев“ – Цветан Цветанов – журналист

– за дългогодишната му работа като музикален редактор на пънк джаз канала на платформата „Бинар“.Чрез канала и чрез организацията на концерти от същата линия, Цветан Цветанов успя да направи програма „Христо Ботев“ и БНР популярни сред младата аудитория, която радиото се опитва да привлече и като своя.

3.  Номинация на програма „Радио София“ – Божидар Янев и екип за мобилното студио „Вашият квартал е нашата кауза“

– за задълбочения подход в разследването на подадени слушателски сигнали, разработването и представянето на всеки казус, срещите с кметове и граждани на всеки квартал с помощта на мобилното студио на Радио София.

4.  Номинация на РРС Благоевград – Биляна Славчева – журналист

– един от различимите гласове на Радио Благоевград, който вече 20 години „води“ запомнящ се диалог с аудиторията на обществената медия

5.  Номинация на РРС Варна – Мая Щърбанова – кореспондент на БНР в Добрич и фоторепортера на Радио Варна Румен Сарандев 

– екипната номинация е за отразяването на 36-дневната сага със забилия се в скалите край Яйлата кораб „Вера Су“.

6.  Номинация на РРС Видин –  Цветомир Цветанов – редактор Радио Видин

– за създаването на обществено значими и полезни материали, достигащи до хората със своя безпристрастен разказ, с откровените изповеди и мнения на героите в тях.

7.  Номинация на РРС Стара Загора – Анна Турлакова – журналист

– за работата по рубриката „Минутите на „Зелената сделка“. Темата е изключително

важна не само за региона на Радио Стара Загора и България, но и в международен аспект.

 8.  Номинация на РРС Пловдив – Екатерина Костова – журналист, водещ на информационната програма „Ден след ден“

9.  Номинация на Главна редакция „Радио България“ – Венета Николова – журналист

– любопитството я тегли към желанието да експериментира. Тя съчетава традиционните репортажни форми в радиото с фотографията, операторското изкуство и видеомонтажа.

10.  Номинация на Дирекция „Музикална къща БНР“ - Лилия Големинова

– внучка на един от най-големите български композитори – акад. Марин Големинов, тя непрестанно с финес и очарование отразява всяко музикално събитие.

Награда за радиопредаване/ радио проект/мултимедиен проект, музикален проект на БНР - колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година.

1.  Номинация на програма „Хоризонт“ – Подкастите на програма “Хоризонт” на БНР

2.  Номинация на програма „Христо Ботев“ – „История на изкуството за деца“

3.  Номинация на програма „Радио София“ –музикалният проект „Musicology live“

4.  Номинация на РРС Благоевград – предаването за история и национална култура „Изгрей зора“

5.  Номинация на РРС Бургас – кампания за пътна безопасност „СПРИ, дай път на пешеходец“

6.  Номинация на РРС Варна – предаването на Радио Варна „На село“

7.  Номинация на РРС Кърджали – фолклорното предаване “Полет над Родопите“ и неговия автор Божидар Чолаков

– първото фолклорно предаване в ефира на БНР-Радио Кърджали.

8.  Номинация на РРС Пловдив –предаването „Великите европейци” с автор и водещ Пламен Асенов

9.  Номинация на РРС Стара Загора – филмът посветен на 85-годишнината на медията „История за радиото“

10.  Номинация на РРС Шумен – рубриката „Паметникът на 40“

11.  Номинация на Главна редакция „Радио България“ – „Родина зад граница“

12.  Номинация на Дирекция „Музикална къща БНР“ – номинация за колективна награда: Управителен съвет на БНР

Общественият съвет на БНР излезе със становище, обявено от председателя д-р Милен Врабевски, че номинирането на УС на БНР за годишните награди „Сирак Скитник“ от Музикална къща не отговаря на регламента по награждаването и трябва да отпадне.

 

 

м.л.

Сподели в
 

В понеделник, 31 януари, от 22:00 ч. БНТ 1 ще излъчи документалния филм „Само защото бяха българи“ за процесите на македонизацията в Пиринска Македония. В него свои спомени разказват близки на загиналите в тези събития българи.

28.01.2022/10:06

На 26 януари в книжарница "Тракия" беше представена книгата „Легендата „Вечерни новини“ на издателство Захарий Стоянов“. Неин съставител е вече покойният Тодор Коруев, едно от най-ярките пера на съвременната българска журналистика.

28.01.2022/06:32

Teen Station e най-голямата младежка медия в България, която вече четири години представя теми, близки и важни за ауторията ни от ученици, а вече и студенти в цялата страна. Тя е независима медия, ръководена от авторите на материалите и от техните ментори.

27.01.2022/15:15

Екипът на БНТ е отличен за принос и отношение към отразяването на проблеми и каузи в различните краища на страната в кампанията на в. „24 часа“.

26.01.2022/19:10

Георги Караманев е журналист, писател, програмист и създател на сайта „Дигитални истории“, два пъти носител на наградата в категория „Технологии“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report (2019 и 2021 г.). Той бе главен герой в предаването "Нашият ден" по програма "Христо Ботев" на БНР.

26.01.2022/16:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки