Стартира петиция "Да защитим Велислава Дърева и Свободната Дума!"

14.01.2022 /18:51 | Източник: СБЖ/peticiq.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Велислава Дърева с "Дума" в ръка. Снимка: Иван Стоименов

"Всички, които желаем достоен живот в просветено общество, сме длъжни високо да заявим своята пълна подкрепа за Велиана Христова, за Велислава Дърева, за Георги Георгиев и журналистите в "Дума", рязко да отхвърлим репресията срещу тях!" - зове петицията.

В следобедните часове на 14 януари бе стартирана петиция под надслов "Да защитим Велислава Дърева и Свободната Дума!" В анонса ѝ е посочено:

От 14 януари т.г. от редакционното каре на вестник „Дума“ отпадна и името на Велислава Дърева! Това е анонимният „отговор“ на ръководството на „Позитано“ 20 на спонтанната широка подкрепа за отстранената преди два дни Велиана Христова. И на доскорошния заместник главен редактор Георги Георгиев и на другите журналисти и служители  на вестника.          

Нека няма никакво съмнение – това не е просто опит за разправа с  ярките личности, посветили журналистическия си талант и професионализъм на каузата на ангажираната журналистика, заслужили през годините широко обществено  признание и уважение. Истинската цел е да се ликвидира живецът на Продевата „Дума“, като трибуна на свободното слово и безкомпромисната принципност. Велиана и Велислава, със своето неповторимо перо, непреклонна гражданска позиция и проникновени послания, днес са ни необходими повече от всякога в борбата за обществена мобилизация в името на демократичното начало и свободата на словото!

Ето защо всички, които желаем достоен живот в просветено общество, сме длъжни високо да заявим своята пълна подкрепа за Велиана, за Велислава, за Георги и журналистите в "Дума", рязко да отхвърлим репресията срещу тях!

Ето какво коментират някои от подписалите петицията:

Снежана Тодорова:

Велислава Дърева е символ на свободния дух и свободното слово в българската журналистика!

Анна Заркова:

Подписвам с възмущение от невежеството на анонимните цензури. Нима не знаят, че там, където няма свобода на словото, има реч на омразата?

Ана Пиринска:

Тайното уволнение на Велислава е срамен акт в историята на БСП.

Тодор Петров:

Подписвам в подкрепа на свободната журналистика. Не на политическата цензура!

Боян Дуранкев:

Без тези знакови леви журналисти и анализатори "Дума" става все по-вехта и по-бледа!

Емил Костадинов:

Подписвам решително, защото посегателството над Велислава позори социалистическата партия, но позори и България! Не вярвам обаче, че кръжецът около Нинова е способен да преоцени тези свои действия!

Петър Балабавов:

Съскаща еснафска злоба няма нищо общо с разбиранията за социализъм, морал, дори "европейски ценности". Ненавиждам джуждетата, които пъргаво се наместват върху титаните с надеждата, че така ще станат по-големи.

Иво Инджов:

Велислава Дърева е най-яркият символ на класическата лява журналистика в България!

Мая Буковска:

Ако мълчим сега, когато дойдат за нас, ще има ли кой да каже "Не"?

Иво Хаджимишев:

Подкрепям безапелационно колегите си от от вестник "Дума" Велиана Христова и Велислава Дърева!

Георги Пирински:

НЕ на посегателството срещу Велислава Дърева, с което “Позитано 20” достига ново дъно на своето убийствено за БСП и за левицата безчестие!

Къдринка Къдринова

Позор за всеки, който посегне на свободното слово и свободната съвест, а и за всеки, който мълчи, когато пигмеи се опитват да запушват устата на Велислва Дърева, на Велиана Христова, на Георги Георгиев, на Продевата "Дума", на всеки честен и принципен глас! Днес всички сме Велислава, Велиана, Георги, "Дума"! Ударът по един от нас е удар по всички ни! Само солидарността е отговорът!

Милена Славова:

Велислава Дърева и Велиана Христова могат да бъдат оценени като национален капитал. Който разпилява национален капитал е национален предател.

Ина Лулчева:

Велислава Дърева е достоен човек, изключителен журналист, уволнението й е безобразие, разправа. Надявах се, че този подход е в миналото

Петя Пейчева:

Да защитим смелите пера на в ,,Дума" и на българската журналистика!

Мария Нецова:

Истинската цел е да се ликвидира живецът на Продевата „Дума“, като трибуна на свободното слово и безкомпромисната принципност. Велиана и Велислава, със своето неповторимо перо, непреклонна гражданска позиция и проникновени послания, днес са ни необходими повече от всякога в борбата за обществена мобилизация в името на демократичното начало и свободата на словото!

Сподели в
 

В понеделник, 31 януари, от 22:00 ч. БНТ 1 ще излъчи документалния филм „Само защото бяха българи“ за процесите на македонизацията в Пиринска Македония. В него свои спомени разказват близки на загиналите в тези събития българи.

28.01.2022/10:06

На 26 януари в книжарница "Тракия" беше представена книгата „Легендата „Вечерни новини“ на издателство Захарий Стоянов“. Неин съставител е вече покойният Тодор Коруев, едно от най-ярките пера на съвременната българска журналистика.

28.01.2022/06:32

Teen Station e най-голямата младежка медия в България, която вече четири години представя теми, близки и важни за ауторията ни от ученици, а вече и студенти в цялата страна. Тя е независима медия, ръководена от авторите на материалите и от техните ментори.

27.01.2022/15:15

Екипът на БНТ е отличен за принос и отношение към отразяването на проблеми и каузи в различните краища на страната в кампанията на в. „24 часа“.

26.01.2022/19:10

Георги Караманев е журналист, писател, програмист и създател на сайта „Дигитални истории“, два пъти носител на наградата в категория „Технологии“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report (2019 и 2021 г.). Той бе главен герой в предаването "Нашият ден" по програма "Христо Ботев" на БНР.

26.01.2022/16:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки