"Репортери без граници" искат законова защита на журналисти при SLAPP дела

15.01.2022 /10:02 | Източник: mediapool.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Международната журналистическа организация "Репортери без граници" излезе с официална позиция по случая с делото срещу журналисти от Mediapool.bg. Организацията заявява, че осъжда "съдебния тормоз", на който са подложени главният редактор на изданието Стояна Георгиева и журналистът от Свободна Европа Борис Митов, който е бивш репортер в Mediapool.

Новата управляваща коалиция в България трябва да противодейства на практиката за завеждане на съдебни дела от типа SLAPP (стратегически съдебни дела срещу публично участие), които имат за цел да ограничат свободата на изразяванe, призовава "Репортери без граници", цитирана от mediapool.bg.

Двамата журналисти и сайтът бяха осъдени на първа инстанция да заплатят солидарно на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов обезщетение от 60 000 лв. и 7000 лв. разходи по делото. То бе заведено от съдия Михайлов с мотива, че се е почувствал обиден от отдавна известни факти и изказвания по негов адрес, както и имущественото му състояние на магистрата, който към онзи момент то към онзи момент официално е декларирал, че притежава над 1 млн. лв. Всички тези неща са припомнени в четири публикации с автор Борис Митов по повод кандидатирането на Михайлов за шеф на СГС през 2018 г.

В мотивите на съдебното решение срещу журналистите не се посочва нито кои обстоятелства от статиите са неверни, нито къде има "неприлични, вулгарни и цинични" изрази, каквито според съдебната практика са необходими, за да е налице обида.

"Малко преди Коледа Софийският градски съд осъди Стояна Георгиева, главен редактор на сайта Mediapool, и Борис Митов, един от бившите репортери на сайта, да платят непосилната сума от 67 000 лева (34 000 евро) обезщетение за "клеветнически твърдения" в четири статии през февруари 2018 г. за тогавашния председател на съда Светлин Михайлов, който по това време е кандидат за нов мандат", пише в позицията на "Репортери без граници".

"Тази осъдителна присъда може да създаде опасен прецедент за свободата на печата в България. Непропорционалният размер на обезщетението, което журналистите бяха осъдени да платят, може да има смразяващ ефект върху медиите, които отразяват въпроси от обществен интерес", казва Павол Шалай, ръководител на отдела на "Репортери без граници" за Европейския съюз и Балканите.

В позицията си организацията казва, че има основания да се постави под съмнение безпристрастността на съдия Даниела Попова, която постанови присъдата:

"Тя го поема само два месеца преди да постанови окончателното си решение, заменяйки друг съдия, който се е занимавал с делото в продължение на почти една година. В нейното решение, което, изглежда, е взето набързо, не се споменава фактът, че ищецът е публична личност и освен това е бивш председател на съда. В него не се уточнява кои части от статиите тя счита за "неприлични, вулгарни и цинични" и се въздържа от какъвто и да било коментар на възраженията на защитата, които тя систематично отхвърля по време на заседанията. Също така стана ясно, че през юли 2021 г. Попова е избрана за председател на Българската асоциация на съдиите (БАС) - проправителствена организация, в която членува и Михайлов. Тези обезпокоителни факти навеждат на мисълта, че личните интереси на ищеца може би са били предпочетени пред свободата на изразяване на журналистите от Mediapool".

Павол Шалай изразява надежда Софийският апелативен съд да отмени първоинстанционното решение и призовава управляващите в България да приемат "конкретни мерки, така че злоупотребата със съдебни дела да не могат повече да заплашва свободата на печата в България".

Международната организация припомня с тревога и други подобни дела - през декември застрахователният холдинг "Еврохолд" е предявил финансови претенции в размер на 1 млн. лв. към разследващия сайт "Биволъ".

"Делото е в ранен стадий, но изумителният размер на търсените щети – равностойността на 500 000 евро – би представлявал екзистенциална заплаха за тази медия, ако делото бъде успешно. Адвокатът на "Биволъ" Александър Кашъмов казва, че това е безпрецедентна сума в сравнение с българските стандарти и създава "условия на цензура", които са в пълно нарушение на "европейските стандарти за свобода на изразяване", посочват от "Репортери без граници".

Организацията изтъква, че сред възможните мерки за защита на свободата на словото от подобни дела е да бъдат "насърчавани гражданите, бизнесмените и публичните власти да подават жалбите си до Комисията по медийна етика в страната, за да се създаде ефективна алтернатива на дела за клевета, които често имат за цел да сплашат журналисти".

"Репортери без граници" призовава правителството да насърчи приемането на силно национално и европейско законодателство, което да допълни тези препоръки, за да защити журналистите срещу SLAPP".

В заключение организацията припомня, че "България е класирана на 112-то място от 180 държави в Световния индекс за свобода на печата на "Репортери без граници" за 2021 г., най-ниската позиция от която и да е държава-членка на ЕС".

Подобни позиции по казусите с Mediapool.bg и "Биволъ" по-рано тази седмица изразиха Асоциацията на европейските журналисти в България и президентът на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Джейми Флай.

Сподели в
 

В понеделник, 31 януари, от 22:00 ч. БНТ 1 ще излъчи документалния филм „Само защото бяха българи“ за процесите на македонизацията в Пиринска Македония. В него свои спомени разказват близки на загиналите в тези събития българи.

28.01.2022/10:06

На 26 януари в книжарница "Тракия" беше представена книгата „Легендата „Вечерни новини“ на издателство Захарий Стоянов“. Неин съставител е вече покойният Тодор Коруев, едно от най-ярките пера на съвременната българска журналистика.

28.01.2022/06:32

Teen Station e най-голямата младежка медия в България, която вече четири години представя теми, близки и важни за ауторията ни от ученици, а вече и студенти в цялата страна. Тя е независима медия, ръководена от авторите на материалите и от техните ментори.

27.01.2022/15:15

Екипът на БНТ е отличен за принос и отношение към отразяването на проблеми и каузи в различните краища на страната в кампанията на в. „24 часа“.

26.01.2022/19:10

Георги Караманев е журналист, писател, програмист и създател на сайта „Дигитални истории“, два пъти носител на наградата в категория „Технологии“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report (2019 и 2021 г.). Той бе главен герой в предаването "Нашият ден" по програма "Христо Ботев" на БНР.

26.01.2022/16:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки