НС ще проверява назначението на Кошлуков за шеф на БНТ

19.01.2022 /20:06 | Източник: mediapool.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Емил Кошлуков

Изработване на нов Закон за радио и телевизия и проверка на процедурата, по която е назначен шефът на БНТ Емил Кошлуков. Такива заявки направи в сряда парламентарната комисия по култура.

Председателят ѝ Тошко Йорданов (ИТН) даде да се разбере, че ще инициира проверка дали е спазена процедурата по назначението на Емил Кошлуков за директор на обществената телевезия.

Пред Mediapool депутатът от ИТН Ива Митева уточни, че Йорданов ще изпрати запитване до Съвета за електронни медии (СЕМ), за да се провери чисто документално дали е спазена процедурата по назначението му. Също така ще бъде изпратено запитване и до калифорнийския университет (Санта Барбара), за да се провери дали действително е завършил там специалност "Политически науки".

Кандидатирайки се за генерален директор на БНТ през 2017 г., Кошлуков покри критериите за трудов стаж, посочвайки, че през последната година е бил програмен шеф в телевизия "Алфа" на партия "Атака". Дотогавашният му ръководен стаж в на ТВ7 и Нюз 7, финансирани от фалиралата КТБ, не бе достатъчен да покрие изискването. Представеният документ обаче породи съмнения дали Кошлуков въобще е бил програмен директор на телевизията на Волен Сидеров, защото още тогава служители от партийната медия твърдяха, че никога не са го виждали.

Конкурсът през 2017 г. бе спечелен от Константин Каменаров, който малко по-късно покани Кошлуков за програмен директор на БНТ 1.

През април 2019 г. обаче Каменаров напусна поста заради присъда за шофиране в нетрезво състояние и СЕМ без колебание назначи Кошлуков за временен шеф на БНТ. Престоят в обществената телевизия му осигури легитимен стаж на ръководна длъжност и той се кандидатира с летящ старт за генерален директор. Трудовият стаж в партийната телевизия на "Атака" изведнъж бе заличен от подробната биографична справка, публикувана на сайта на БНТ.

СЕМ избра Кошлуков за директор на БНТ през 2019 г. Тригодишният му мандат изтича тази година.

През цялото време от 2017 г. насам нито СЕМ, нито друга институция в държавата се поинтересува дали шефът на телевизията, издържана с парите на данъкоплатците, е декларирал невярна информация за трудовия си стаж.

Парадокси

По време на заседанието на комисията по култура Александър Симов от БСП коментира, че през последните години в управлението на ГЕРБ са наблюдавани редица парадокси по отношение на медиите. Той даде пример със спирането на програмата на телевизиите, за да се излъчват предавани на живо във фейсбук изяви на бившия премиер Бойко Борисов.

Симов припомни и за безпрецедентното спиране на сигнала на БНР, което в официален доклад е обявено за "тишина в ефира". Това се случи в мандата на Светослав Костов като генерален директор на БНР. Общественото радио замлъкна за около 5 часа на 13 септември 2019 г., а първоначалните твърдения на ръководството на БНР бяха, че причината била "профилактика". Очевидната причина обаче беше свързана с напрежението, предизвикано от свалянето от ефир и отнемането на ресора на дългогодишния водещ на сутрешния блок и съдебен репортер Силвия Великова. След като се разбра, че тя няма да е водещ на сутрешния блок, колегите ѝ масово са отказали да я заместят. Костов така и не можа да даде смислено обяснение защо сигналът на радиото е бил прекъснат и мандатът му бе прекратен в средата на октомври.

"Автоцензората е нечовешка в медиите. В момента, в който Борисов стана минисър-председател, започна да праща есемеси на журналистите", каза още Тошко Йорданов по време на заседанието. Ива Митева също посочи, че ЗРТ е много стар, от 1998 г.. В него още например фигурира Фонд "Радио и телевизия", който никога реално не е могъл да набере средства, каквато е била основната му задача.

Възмутеният Тома Биков отиде да пие вино

"Сменете СЕМ, сменете генералните директори на БНР и БНТ, сменете водещите, след като БНТ не постига резултати. Няма да ви преча да правите каквото и да било. В БНТ работят едни от най-добрите журналисти в България. Това е единствената телевизия с културна програма, тя наскоро излъчи шедьоври от италианското кино от 60-те  и 70-те години. Внимавайте, да не се окаже, че сте си направили ваша телевизия и сте съсипали нещо, което не е толкова лошо", обърна се към управляващите Тома Биков, депутат от ГЕРБ.

Той демонстративно напусна заседанието на комисията и обяви, че отива да пие вино.

ДПС пита за уволненията в "Дума"

Депутатът от ДПС Мукаддес Налбант пък заяви, че не трябва да има двоен аршин по отношение на медиите. Тя се обърна към Александър Симов от БСП и припомни, че миналата седмица от партийния в. "Дума" е била освободена журналистката Велиана Христова. Поводът за нейното отстраняване е протестно писмо на журналистите за натиск от БСП върху редакционната политика на вестника. Като синдикалист Велиана Христова е отнесла писмото на "Позитано" 20. Александър Симов отговори, че нито един материал на Христова не е свалян от страниците на "Дума".Той отбеляза, че журналистката е и в пенсионна възраст.

Тошко Йорданов намекна и за преструктуриране на СЕМ.

"Имаме график, в който трябва да изберем нови членове на СЕМ, но лично моето мнение е, че като цяло този орган трябва да се преструктурира и направо да се закрие, ако ще правим друг орган", каза той.

Комисията по култура ще провери и как работи Законът за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Тошко Йорданов даде заявка, че собствеността на медиите трябва да е проследима, за да се стига до действителния собственик на капитала. В подадени сигнали до комисията обаче се твърди, че до регистъра на медийните собственици е достъпен само с електронен подпис. По този въпрос предстои и изслушване на министъра на културата.

Сподели в
 

Днес, 25 май, в навечерието на 90-тия рожден ден на обичания български актьор Григор Вачков, портретната документална поредицата на БНТ 1 „БНТ Представя“ ще срещне зрителите отново с най-запомнящите се роли и моменти от живота му във филма „Лазар и Григор“.

25.05.2022/14:42

Традиционното честване на празника на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност пред Народната библиотека тази година бе посветено и на 130-годишнината от написването на текста на химна на българската просвета. Бе отбелязана и 50-годишнината от поставянето на паметника на светите братя пред най-голямата ни библиотека.

24.05.2022/16:59

Поетът-бард, журналист и писател Ивайло Диманов с тъга констатира, че когато олиото е колкото билет за театър, а доматите - по-скъпи от книга, едва ли ще предпочетем духовната храна.

24.05.2022/12:44

По повод светлия ни празник 24 май - деня на буквите и на всички, които ни учат на добро с тях, припомняме написаното от вдъхновеното перо на колоса на българската журналистика Стефан Продев за българския учител. Този път не с острието на публицистиката, а с полета на поезията Продев отправя своя поклон и своята обич за Учителя.

24.05.2022/08:00

Отправена е покана за честване на Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, край паметника на Св. св. Кирил и Методий, с изпълнение на отбелязващия 130-годишнината си химн на българската просвета.

23.05.2022/18:47

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 43 гости

Бързи връзки