Начало
 
 

Всяка дописка - лъжа, всеки автор - затворник

05.02.2022 /09:16 | Автор : Петьо Цеков | Източник: segabg.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Момент от протест на СБЖ под надслова "Не убивайте журналистиката в България!", състоял се на 1 ноември 2019 г. пред Народното събрание в София

И новата власт се захвана с това, което не й е работа - да плаши медиите със съд, пише Петьо Цеков във в. "Сега".

Не обичам да говоря Pro domo sua, но когато някакви случайно изстреляни нагоре хора, които са помирисвали печатарско мастило от километър, започнат да ръсят пълни нелепици за журналистите, а особено когато подобни недоразумения се опитват да законодателстват в медийната сфера, работата става съвсем друга - и журналистите не бива да мълчат, пише Петьо Цеков в segabg.com.

Индексът за свобода на пресата ни отрежда плачевната 112-а позиция и честно казано - и това ни е много. Българските печатни медии станаха непривлекателно място през последните 15 години - блато, в което потъват хора. Журналистиката стана тъжен, беден и безперспективен занаят. 

За всички беди на първо място сме си виновни ние, журналистите. Когато мишката взе да яде книжката, повечето от нас не намериха мястото си в пазарната икономика и просто протегнаха ръчички с празна паничка към властта. На практика

правителството се превърна в основен работодател на печатните медии

Ако едно време на първа страница имаше рекламни карета на шест банки, сега всички чакат каретата да дойдат от министерството, агенцията или пък някоя община, чийто кмет е склонен да отдели някой лев за самореклама. Така някои медии оцеляха, но се продадоха на властта. Тези, които ги купиха, днес са първи радетели за свободата на словото. Медиите били на ГЕРБ? Ако тази схема се запази, утре ще бъдат на друг умник. 

И ако някой добронамерен политик днес или утре реши да осветли тази връзка - той трябва да бъде приветстван. 

Тук става дума за сериозните медии - независимо дали печатни или електронни. През годините те врътнаха дискурса, те забравиха, че истинската медия е опозиционната и критичната.

Тук не става дума за кафяви парцали, за жълти сайтове и за новопръкнали се блогъри с микрофон, за всички онези, които смятат, че да правиш вестник не е голям мурафет - "тури си едно перде на очите, па псувай наляво и надясно". Тези бяха обявени за медии от политиците, не от журналистите. Те, политиците, са вторият и главен виновник за тегавото положение на медиите в България. Те направиха така, че всеки майстор на дитирамби да се брои за журналист - и с това напълно принизиха професията. Границата между жълт вестник и истинска редакция бе толкова омъглена, че сигурно 90 на сто от читателите не я схващат. Щом нещо е в сайт, то е медия и значи е написано от журналисти...  

Честно казано, очаквах, че “Продължаваме промяната” и коалицията около нея схваща за какво става дума и

ще подкрепят добрата, честната и критичната журналистика 

Тази, която не прибира острото си перо само защото Пеевски разпродава империята си, а Борисов се е оттеглил в опозиция.

Явно не стана така и това е грешка на новата власт. Читателите са избиратели, те поискаха промяната, но нямат нужда от фалшива реалност.

Очакванията ми се сблъскаха първо с реалността в лицето на пиара на ПП Александър Бойчев, който се обади в сутрешния блок на Нова ТВ, за да нахока Виктор Николаев, че задава въпроси. Пита, моля ви се, кога се е диагностицирал с ковид шефът на парламента. Как е възможно да задава такъв въпрос...

Реакцията на пиара не ме учуди чак толкова, защото по правило всеки журналист, пък бил той и спец по технологии, моментално се превръща в политически еничар, като смени отбора. Учуди ме реакцията на премиера Кирил Петков, който в цялата тази история видя просто един “човек, който се пали от каузи“.

После се появи Антония Димитрова, която се води журналист от Разград и депутат на ПП от Шумен, която има зад гърба си стотина дописки в разградски вестник и

от този журналистически Еверест е решила явно да законодателства

в областта на онлайн медиите. Как да законодателства? Като предлага журналистът “да носи отговорност за съдържанието, което се оповестява публично, включително наказателна”. Редно е поне журналистите като Димитрова - тези, които се докоснат до реалната политика, да знаят, че писането на дописки не е презумпция за вина, а за обида и клевета журналистите носят отговорност и по наказателноправен, и по гражданскоправен ред. Всеки, който иска съдебна защита и справедливост, може да се обърне към съда, а и да предяви и граждански иск за парично обезщетение. 

Но явно това не е важно, важното, че вместо да помага на медиите, “Промяната” явно е решила да плаши журналистите със сурови наказания. Да заповяда, и адвокатите имат право на работа. Един партиен лидер от новата управляваща коалиция вече пети месец се чуди дали да съди "Сега", щото сме го нарекли неуспешен политик.

Една партийна шефка съди поголовно журналистите, които не може да уволни

Т.е. прави впечатление, че ПП чука на отворена врата - в смисъл - и други нови политици са готови моментално да пишат медийни закони. Например Тошко Йорданов, спец по крумовите закони, има идеи за “законодателна промяна, която много рязко ще дисциплинира и сайтовете, и телевизиите“. Т.е. едните ще съдят за дописки, а другите и ще съдят, и ще дисциплинират. Между другото, и по времето на Борисов имаше желание да се регулират медиите, да се плашат със съд, че дори и със затвор и т.н. После заради тая крива Европа се сетиха, че това не е добър ход - нали сме демократи. И си купиха медии.

Ако продължават в тоя дух - новите политици ще доубият медиите и ще изоставят окончателно избирателите си в ръцете на фалшивите новини на съседката, които вече преобладават в социалните мрежи. Това не е пресилено, самите партии вече като че ли са жертва на фалшивите новини, примерно по отношение на ковид - ИТН се затвърди като антиваксърска партия, Кирил Петков легитимира "спецове" като Мангъров (точно както и Борисов го легитимираше). 

Вместо да експериментират с компетентността си, по-добре е новите политици да оставят медиите на мира. Предната власт ги превзе, тази е по-добре да ги изостави. Помощ от държавата май е по-добре да не искаме, щото от държавата нищо добро не може да дойде.

Сподели в
 

Според доклада на „Репортери без граници“ България вече заема 91-во място в сравнение със 112-то миналата година. Ето как коментира тази новина Иван Бакалов пред Българското национално радио(БНР).

03.05.2022/13:01

"Дори и на един слушател да е засегнат интересът, нашата работа е да го отстояваме", казва в интервю за dir.bg членът на СЕМ Соня Момчилова, която е твърде вероятно днес да го оглави.

21.04.2022/09:08

Журналистът Петър Волгин гостува в студиото на Dir.bg, за да представи своята книга "Живот в радиото". Как и защо избира да работи в програма "Хоризонт" на БНР и защо Радиото се е превърнално в негова съдба? Интервюто е взето от Юлия Владимирова.

20.04.2022/15:19

Миналата седмица спряха да излизат два вестника – „Монитор” и „Политика”, а една информационна агенция – „Фокус” и нейните радиостанции из страната са в процес на разделяне и закриване. И трите издания са дългогодишни, а причините за закриването им са различни.

30.03.2022/12:06

Главният редактор на независимото украинско онлайн издание „Таймер” Юрий Ткачов, задържан на 19 март от Службата за сигурност на Украйна, остава в предварителния арест.

20.03.2022/15:39

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки