Начало
 
 

Проба, грешка, война, извинение… Или медийният Холокост срещу Истината

07.02.2022 /16:13 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къдринка Къдринова

„Блумбърг” стресна аудиторията си със заглавието „Русия нахлу в Украйна”, но после премахна лъжливата информация и поднесе извиненията си – било грешка, някой случайно пуснал заготовката, отлежаваща в очакване на прогнозираното от Вашингтон нахлуване да се осъществи. Ако и този епизод се отмине като просто пореден куриоз, значи журналистиката вече е ликвидирана от превземащия ни нов Холокост, изтребващ Истината.

Истерията по лансираната от САЩ тема „Предстоящо нахлуване на Русия в Украйна” не секва, и много големи медии по света затъват в нея все по-грозно. Голямо излагане допусна и авторитетната американска медия „Блумбърг”. На сайта ѝ внезапно цъфна стряскаща аудиторията и изглеждаща достоверна заради масираната и продължаваща месеци наред кампания новина „Русия нахлу в Украйна”.

Тя остана на сайта около 30 минути, след което въпросната „новина”, оказала се напълно фалшива, изчезна от там. А „Блумбърг” поднесе извиненията си на публиката, че била допусната случайна грешка. „Подготвихме заглавия за много сценарии и заглавието „Русия нахлу Украйна“ беше по невнимание публикувано около 16:00 ч. днес (на 4 февруари – б. р.) на нашия сайт“, посочва се в съобщението.

Българската журналистическа колегия с по-дълъг житейски и професионален опит би могла и да прояви разбиране към „заглавия за много сценарии”, като се има предвид, че някои наши медии още през април 1979 г. излязоха с цели фалшиви броеве, отпечатани предварително, за уж осъществило се скачване на космическия кораб „Союз-33” с нашия космонавт Георги Иванов и съветския му колега Николай Рукавишников на борда с орбиталната станция „Салют-6”. В предварително подготвените „репортажи” имаше дори колорит за рязане на българска луканка в орбита.

Само че поради извънредна ситуация и технически проблем „Союз-33” въобще не успя да се скачи със „Салят-6”, и Иванов и Рукавишников едва оцеляха, приземявайки кораба си с ръчно управление и проявявайки изключителен героизъм.

Предварително отпечатаните по онова време броеве с „репортажи” за никога не случили се събития станаха библиографска рядкост и професионален куриоз.

Но случаят сега с „Блумбърг” не е просто куриоз. А много тревожен сигнал за най-малко три неща.

Първо, че пропагандната истерия около Русия и Украйна е все по-сериозна заплаха за световния мир, който очевидно човечеството се е отучило да цени – иначе отдавна щеше да има поне реципрочен на градусите на истерията граждански отговор с масови антивоенни демонстрации, каквито пак по-старите в нашата гилдия помним от 1983-та, когато в Англия, Италия и Германия бяха разположени американските ракети „Пършинг” и „Крус”.

Второ, излагането на „Блумбърг”, допълващо, впрочем, цяла поредица сходни „грешки” и в други световни медии с много претенции, като прословутата Си Ен Ен, примерно, показва колко ниско са паднали критериите за журналистически професионализъм дори в уж най-авторитетните медийни марки. И колко неприкрито геополитическите пристрастия вече заместват остатъците от „обективност” в остатъците от „журналистиката”.

Трето, ако в случая с нашия космонавт „предварителните” броеве бяха куриозни, но не носеха заплаха за никого, сега „предварителното” заглавие, уж „случайно” изтекло в „Блумбърг“, носи целия зловещ потенциал на „искрата”, от която може да пламне голяма и страшна война в Европа.

Извиненията пост-фактум няма да съживят хората, които ще бъдат погубени в месомелачката, която една такава „грешка” е в състояние да отприщи. Няма кой да съживи онзи един милион иракчани, които бяха пожертвани заради лъжливата епруветка с „бял прах”, размахана от Колин Пауъл в ООН през 2003-та като прелюдия за интервенцията на САЩ в Ирак, придружена от компанията на „пуделите”, сред които и България записа срама си…

Няма кой да върне в търбусите на американските бомбардировачи онези 7 милиона тона бомби – три пъти повече, отколкото през цялата Втора световна война! – изсипани над многострадален Виетнам след фалшивия „Тонкински инцидент” през 1964-та с никога несъществувалия виетнамски обстрел срещу американски кораб, използван като повод за срамната Виетнамска война на САЩ…

Ако днес няма журналисти, които да реагират така, както реагираха достойните гласове в нашата професия по света и у нас при тези и при много други подобни исторически лъжи и драми, значи журналистиката, чийто най-важен белег е съзвучната с общочовешкия морал съвест, вече е паднала като първа жертва в превземащия ни нов Холокост. Холокост, изтребващ Истината.

Сподели в
 

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022/15:08

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022/20:09

Свободата роди „Дума“, а свободата е състояние на духа и словото се ражда от сърцето. „Ако то спре да тупти, ако Духът залинее, никакви байпаси не могат да спасят и левия вестник, и самата БСП“. Казал го е Стефан Продев.

06.04.2022/12:55

Кой ли не нахлу къде ли не, а ненавистта и омразата нахлуха трайно в личните ни съкровени пространства.

17.03.2022/18:15

Всички, които поднасят новини, които пишат, които правят филми и коментират събитията, трябва да мислят и за близките си, за майките и бащите си, за децата си и да ги предпазват, да ги опазват, защото може би това са техните последните мигове на този бял свят, който политиците и държавниците не успяха да съхранят за мирно и спокойто съжителстване!

15.03.2022/17:58

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки