Начало
 
 

Биографичен епизод от края на миналия век. Без давност.

23.02.2022 /12:49 | Автор : Лозан Такев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лозан Такев

Вероятно нещо съм загатнал за този биографичен епизод и в книгата си „Приятелски огън” , но сега тридесет години след него мисля , че нямат още давност щрихи и малки подробности от историята около него...

През 1992 година бях известно  време на работа в издателска  къща „Везни” към Българската  търговско- промишлена  палата. Беше  ме  поканил нейният управител, кандидататът на историческите науки доктор Никола Терзиев, изявен журналист и публицист, автор на няколко книги и множество сатирични  любопитни  „терзиади”, които чета в социалните  мрежи...

Трябваше доброволно да напусна Българската национална телевизия, защото нейният генерален директор Асен Агов беше дал ултиматум на няколко главни  редактори от миналото да напуснат медията, за да не ги  уволнява лично той  самият. И след журналиста Васил Марков бях вторият, който подаде молба за напускане...

А Никола Терзиев по същото време искрено настояваше да постъпя в издателската  къща към Палатата с думите: „Ти разбираш ли, че съм последният, който ще ти предлага работа в днешно време!?” И беше прав. Никой друг  след това не се яви добронамерено да стане жокер „Помощ от приятел” или „Обади се за  работа”.

После главоломно нещата се развиха енергично и конкретно. БТПП освободи Терзиев, а неговото място зае Атанас  Тасков, бивш колега  от телевизията . И пак  всичко беше твърде временно и несигурно...

Шефът на Търговската палата Божидар, забравил съм фамилното му  име, но почти няма и за какво да си го спомням, питаше непрекъснато Тасков още ли държи на длъжност „отговорен  редактор” в издателската  къща „оня, червения  поет”.

Вероятно не ми знаеше и името, а само беше предупреден, че имам определено  червено минало в биографията си, пиша  предимно леви социални  и политичеснки  творби и нося кръста си на бивш номенклатурен кадър... То  затова и бях напуснал телевизията, защото в нея  на главните редактори се назначаваха със съгласието и подкрепата на отдела „Средства  за масова информация”в ЦК на  БКП и лично  Стоян Михайлов беше  дал препоръка да работя в националната медия на  улица „Сан Стефано” 29. Такова  беше времето, няма защо да спестяваме истината...

Стана така, че в издателската къща дойде явно по роднинска линия нов началник, който продължи акцията по отстраняването ми. Не съм  запомнил името му , но беше  роднина на председателя  на Българската търговско промишлена  палата. И елегантно, без особени препятствия, се стигна и до моето уволнение...

Разказвам  го, защото е уникална причината, поради която намериха съответния член  от Кодекса за  моето освобождаване . Причината беше, че длъжността, която заемам в издателската  къща, е за „средно образование”, а аз имам „висше такова”. (!?)

Трудно си го обяснявам , но така ми го представиха тези, които го осъществиха... И естествено, преминах  временно в Бюрото по труда „Възраждане”, заради  което тогава  самоиронично  си направих и лична визитка: „Лозан  Такев – безработен”, с която вече търсех почти цяла година работа по специалността с висше  филологическо образование... Можете  да го приемете и като първата прохождаща бъдеща  лозанка, с каквито сетне напълних поне двайсетина сатирични  сборници...

Мисля, че за такъв биографичен епизод от миналото няма как да има давност, затова и го споделих отново след тридесет години. Години, в които периодът вече не беше престъпен, а аз днес вече  като десегодишен пенсионер съм претръпнал от спомена за него и е останала  само благодарността ми към Никола Терзиев, с когото имах  щастието преди половин  век да работяи  в Москва. И той беше последният човек в миналия век, който ми предложи работа по специалността по време на Прехода и избухналата набързо българска демокрация...

Сподели в
 

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022/15:08

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022/20:09

Свободата роди „Дума“, а свободата е състояние на духа и словото се ражда от сърцето. „Ако то спре да тупти, ако Духът залинее, никакви байпаси не могат да спасят и левия вестник, и самата БСП“. Казал го е Стефан Продев.

06.04.2022/12:55

Кой ли не нахлу къде ли не, а ненавистта и омразата нахлуха трайно в личните ни съкровени пространства.

17.03.2022/18:15

Всички, които поднасят новини, които пишат, които правят филми и коментират събитията, трябва да мислят и за близките си, за майките и бащите си, за децата си и да ги предпазват, да ги опазват, защото може би това са техните последните мигове на този бял свят, който политиците и държавниците не успяха да съхранят за мирно и спокойто съжителстване!

15.03.2022/17:58

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки