Начало
 
 

В. "Публико": Еврокомисията няма правомощия да спира медии

01.03.2022 /11:16 | Автор : Пабло Ромеро | Източник: publico.es Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Обявеното от Урсула фон дер Лайен намерение да бъдат спрени руските медии RT и "Спутник" няма как да се осъществи от ЕК юридически, защото не влиза в нейните компетенции. Това могат да направят сами страните членки на ЕС, но ще им е трудно да го съчетаят със собствените си законодателсва за свободата на словото и на информацията, пише Пабло Ромеро в испанския в. "Публико".

Свободата на информацията е и свобода на пропагандата. Също и свобода да се лъже, свобода да се показва лош вкус. Същевременно е и свобода да смениш канала, програмата, уебсайта. Общо взето в условията на западната демокрация една или друга медия може да бъде спряна само в строго определени случаи, като за целта се иска и съдебно решение. Така започва обширната си статия в испанския вестник "Публико" авторът Пабло Ромеро.

Поводът за статията е предложението на Европейската комисия да спре на територията на целия ЕС достъпа да руските обществени медии RT и "Спутник" и на дъщерните им издания - всичките определени като "медийна машина на Кремъл", припомня Ромеро.

"Държавните компании RT и "Спутник" вече няма да могат да разпространяват лъжи, за да оправдават войната на Путин", заяви председтелката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция с висшия представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Всъщност подобен ход не влиза в правомощията на Европейската комисия. Но това може да на направят страните членки на ЕС, макар че ще имат затруднения със собствените си вътрешни законодателства. В Испания напмимер е необходима намесата на съдия за такова решение, или пък то може да се приложи при такива драстични случаи като тероризъм, детска порнография или нарушения на интелектуалната собственост.

"Работим върху инструментите, с които да забраним тяхната токсична и вредна за Европа дезинформация", допълни Фон дер Лайен, изцяло подкрепена от Борел. Но как именно може да се наложи вето върху глобалното излъчване на един телевизионен канал и на една информационна агенция? И кой ще решава кое е пропаганда и кое не е, за да постанови ограничаване на ксвободата на изразяване - човешко право, признато в Международния договор за гражданските и политическите права, представляващ съставна част от член 19 на Устава на ООН?

Фон дер Лйен, която разполага с най-много власт в ЕС пред лицето на този конфликт, много внимателно премерва думите си, защото изпълнителната власт на ЕС не може сама да забрани разпространяването на съдържанието на тези руски медии, но да, може да предложи начин това да се осъществи според правилата на общността. Тя това и прави - предлага.

В Испания е имало прецедент със забрана на медии - през 1998 г. са забранени всекидневникът Egin и радиото Egon Irratia с решение на съдията Балтасар Гарсон, който ги е определил като инструменти на терористичната групировка ЕТА. Но години по-късно това решение бе обявено за незаконно.

В статията са цитирани мнения на експерти, които допускат, че въпросните руски медии може въобще да не се третират като медии, а като финансирани от руското правителство брошури - така върху тях няма да се разпространява законодателството, третиращо журналистическо съдържание.

Същевременно е представено и мнение на испанския клон на международната организация за защита на медийната свобода Article 19 - според него забраната на RT и "Спутник" в ЕС "не е много интелигентна", защото ще доведе до ответни мерки в Русия, която ще забрани достъпа на руските граждани до европейски медии, а това ще е във вреда на руското общество.

Посочва се и вариант, допуснат от Платформата за свобода на информацията (PLI) с цел законодателно обосноваване на забраната на руски медии - Русия да бъде призната за терористична държава заради военните ѝ действия срещу Украйна, като съответно и нейните държавни медии бъдат забранени за връзки с тероризъм.

(Със съкращения)

Сподели в
 

Според доклада на „Репортери без граници“ България вече заема 91-во място в сравнение със 112-то миналата година. Ето как коментира тази новина Иван Бакалов пред Българското национално радио(БНР).

03.05.2022/13:01

"Дори и на един слушател да е засегнат интересът, нашата работа е да го отстояваме", казва в интервю за dir.bg членът на СЕМ Соня Момчилова, която е твърде вероятно днес да го оглави.

21.04.2022/09:08

Журналистът Петър Волгин гостува в студиото на Dir.bg, за да представи своята книга "Живот в радиото". Как и защо избира да работи в програма "Хоризонт" на БНР и защо Радиото се е превърнално в негова съдба? Интервюто е взето от Юлия Владимирова.

20.04.2022/15:19

Миналата седмица спряха да излизат два вестника – „Монитор” и „Политика”, а една информационна агенция – „Фокус” и нейните радиостанции из страната са в процес на разделяне и закриване. И трите издания са дългогодишни, а причините за закриването им са различни.

30.03.2022/12:06

Главният редактор на независимото украинско онлайн издание „Таймер” Юрий Ткачов, задържан на 19 март от Службата за сигурност на Украйна, остава в предварителния арест.

20.03.2022/15:39

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки