Начало
 
 

Спирането дори на спорни медии е сериозна щета за свободата на информация

02.03.2022 /17:00 | Автор : Снежана Тодорова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Такава забрана е посегателство не само върху гражданските свободи в обществото, но и сериозна пречка за професионалната работа на журналистите, които трябва да могат да се информират пълноценно и без филтри за всички позиции по темите, които отразяват, особено пък когато те за свързани с толкова сериозни конфликти като сегашния.

В условията на разтърсили целия свят военни действия, геополитическа поляризация и крайно изостряне на информационната война, и журналистите, и обществото сме изправен пред безпрецедентен наплив на дезинформационни потоци, особено подсилвани от вече способните да подменят всяка достоверност модерни технологии.

Изключително сложно е в такива условия да се отсяват „фалшивите новини” от истината. Този проблем не е от вчера и еднозначно решение за него няма. Но както многократно са изтъквали журналистическите организации и експерти у нас и по света, една от най-ефективните противоотрови срещу „фалшивите новини” е професионалзмът, компетентността, отговорността, строгото придържане към етичния кодекс и стриктното проверяване на фактите чрез няколко източника от страна на журналистите. Само това може да е достойният и сигурен път за преодоляване на щетите от дезинформацията.

Но много силно е и постоянното изкушение на различни официални и властови структури към „по-лесния” път – спиране, заглушаване, забрана, цензуриране на медии и източници, нарочени за недостоверни, или просто поднасящи спорни интерпретации.

Подобен подход обаче, независимо кой и с какви намерения го прилага, е крайно опасен, защото носи огромен риск за злоупотреба и директно погазване на носещи демократични свободи, като свободата на достъпа до информация, свободата на словото, свободата за изразяване на мнения.

За съжаление, залитане в тази посока наблюдаваме през последните дни с отправения от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призив към страните членки на ЕС да приложат забранителни мерки в зависимост от законодателствата си срещу две излъчващи на различни езици държавни руски медии, обявени за пропагандни инструменти на руската държава. Големи частни технологични платформи вече блокираха разпространяването на тяхно съдържание.

България се подреди сред първите държави в ЕС, вече въвели рестриктивни мерки срещу въпросните две медии, чрез решение на Съвета за електронни медии (СЕМ), взето на 1 март. Ден по-рано в медиите бе разпространена информация, че първоначалните намерения са включвали забрана за излъчването на всички руски телевизионни канали у нас. В крайна сметка фактическото решение все пак се ограничи само до спиране на споменатите в Брюксел две медии – телевизия RT и информационна агенция „Спутник”.

Но дори и да са само те, дори и да приемем за основателни критиките към тяхната обективност и обвиненията за манипулационни внушения, спирането им е смущаваща и тревожна мярка. Всяка забрана за достъп до медийни източници, колкото и силен да е пропагандният им профил, е недопустима с оглед свободния достъп до информация. Такава забрана е посегателство не само върху гражданските свободи в обществото, но и сериозна пречка за професионалната работа на журналистите, които трябва да могат да се информират пълноценно и без филтри за всички позиции по темите, които отразяват, особено пък когато те за свързани с толкова сериозни конфликти като сегашния.

Около такава преценка се обединиха и участниците в проведената в СБЖ на 28 февруари дискусия по проблеми на медийната среда. Тази преценка е редно да бъде чута и да бъде взета предвид при изработването на решения, засягащи базисни права както на гилдията, така и на цялото общество.

С оглед на настоящата спорна структура на СЕМ (която също бе предмет на нашата дискусия), където не са представени нито журналистически организации, нито гражданският сектор, очевидно не е това органът, който е редно да взима подобни решения. Освен всичко друго, те са уязвими, ако бъдат оспорени въз основа на международни договорни рамки за свободата на словото и информацията, влизащи и в документи на ООН. Народното събрание е мястото, където този казус е редно да бъде обсъден.

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

 

Свързани:

Войната е път за никъде. Журналистиката трябва да допринесе за завой към мира

Дата: 24.02.2022

Сподели в
 

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022/15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022/12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022/16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022/09:30

Общото събрание на СБЖ ще се състои на 18 юни 2022 година от 10.00 часа в сградата на СБЖ, град София, ул. „Граф Игнатиев” № 4, етаж 3.

15.04.2022/10:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки