Начало
 
 

Цензура преди и сега

09.03.2022 /08:12 | Автор : Иван Бакалов | Източник: e-vestnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С появата на интернет всички помислиха, че няма скрито покрито, информацията е достъпна отвсякъде. Е, оказва се, не е така – могат да изтрият цели сайтове, държави. И някои държави могат да забранят цели социални мрежи. Търсачката Гугъл вече от години цензурира, доставя само подбрано съдържание на търсенето за каквото и да е.

Препечатваме статията на журналиста Иван Бакалов от e-vestnik.bg:

Написах във Фейсбук, че някои интернет доставчици у нас са дръпнали шалтера на руски сайтове и това не е добре. Започнаха да ме нападат, не било вярно, едва ли не подкрепям Путин.

Когато написах, че сегашната война няма оправдание и това е началото на края на Путин, ме нападнаха пък негови симпатизанти. Ами ако взема да се съобразявам с всички…

Журналистите и медиите често са популисти като политиците, искат да се харесат на аудиторията. И се самоцензурират не само за да обслужат силните на деня. Автоцензурата е най-страшна.

Но сега се възроди и цензура като от Втората световна война. Официално забраниха руски тв канали у нас, а неофициално сайтове. В много европейски страни също ги забраниха. Либерални талибани приветстват решението. Не било цензура… Русия отговори като затвори сайтовете на световни медии, включително Би Би Си. Спря и Фейсбук и Туитър.

През Втората световна война в България е имало допълнение към Закона за защита на държавата, според което се наказва със затвор до 10 години слушането на чужди радиостанции – руски, английски – понеже не са могли да ги спрат. И са запечатвали радиоапаратите само на определена станция. По време на соца пък имаше заглушители на същите тези радиостанции. Сега спират канали и сайтове. Русия прие поправки в закона, които криминализират разпространението на невярна информация за военните действия – до 10 години затвор. Кой ще каже коя е невярна?

Сега в руските медии е цензура, всички са обединени да подкрепят вожда Путин. Няма други коментари. Като Бойко тв у нас, само дето тук става дума за едни чекмеджета и едни милиони подкупи, а там засяга целия свят. И все пак – трябва да има достъп до техните медии, защото могат да съобщят и покажат неща, които от другата страна няма да съобщят и покажат. И обратно.

Наивният читател не знае (но, разбира се, се съмнява), че вече от години страниците (и сайтовете) на големи световни вестници се пълнят основно не от собствени журналисти и източници, а от пиар агенции. Дори за военни конфликти. Изключваме сегашния, а да вземем например Сирия. Независими журналисти, фотографи, влязоха там, а никой не искаше да купува снимките и репортажите им. Дори тези, които можеха да бъдат в подкрепа на т. нар. опозиция срещу Асад. Всяка голяма медия си има предварително определени източници, от когото взима снимки и новини. Съгласувано и договорено. Никакви случайни снимки и репортажи. Независими журналисти няма повече да ходят по такива места. Затова и сега ще гледаме войната от двете й страни, от медии на двете противостоящи страни. Е, доколкото са достъпни.

Едно става ясно – навремето с традиционните медии, във вестници и по телевизии излизаха „правилни“ неща, според политиката на вестника, но се ползваха и собствени източници, разследвания. Журналистите сами търсеха новини. Вече не е така – от CNN до RT. Нашите кални телевизии да не ги споменавам, зрителите отдавна се отвращават. Има си подбрани канали за информация, подбрани коментатори, определени тези, които трябва да се доказват.

С появата на интернет всички помислиха, че няма скрито покрито, информацията е достъпна отвсякъде. Е, оказва се, не е така – могат да изтрият цели сайтове, държави. И някои държави могат да забранят цели социални мрежи.

Търсачката Гугъл вече от години цензурира, доставя само подбрано съдържание на търсенето за каквото и да е.

Фейсбук манипулира, разпространява до повече хора някои статуси и линкове, ограничава други. И т. н., с новите технологии информацията не става по-достъпна.

Залят си от коментари в социални мрежи, смесени с новини или вместо тях. Коментарът се превръща в новина и вече трудно се научава какво се е случило. На кого да вярваш?

А въобще някой търси ли истината какво се случва? Ако проследи човек поведението на читатели и потребители на социални мрежи – всеки търси новини, които да потвърждават убежденията му. Това е най-лошата автоцензура – читателската. И за всеки има съответни сайтове и групи, които да му потвърждават нагласите кой е добър и кой лош.

Има вече и изкусни дигитални фалшификати, или пък стари кадри се представят като нещо от вчера. До такава степен, че читателят вече не вярва и на истински снимки и кадри. Например в един наш български случай – снимки с чекмеджето на Борисов негови фенове продължават да ги смятат за фалшификат. Дори след като самият той призна, че са правени в спалнята му, само че някой му ги бил внесъл да ги снима там…

Е, това е епохата в която влязохме. Как ли ще излезем от нея?

Сподели в
 

Според доклада на „Репортери без граници“ България вече заема 91-во място в сравнение със 112-то миналата година. Ето как коментира тази новина Иван Бакалов пред Българското национално радио(БНР).

03.05.2022/13:01

"Дори и на един слушател да е засегнат интересът, нашата работа е да го отстояваме", казва в интервю за dir.bg членът на СЕМ Соня Момчилова, която е твърде вероятно днес да го оглави.

21.04.2022/09:08

Журналистът Петър Волгин гостува в студиото на Dir.bg, за да представи своята книга "Живот в радиото". Как и защо избира да работи в програма "Хоризонт" на БНР и защо Радиото се е превърнално в негова съдба? Интервюто е взето от Юлия Владимирова.

20.04.2022/15:19

Миналата седмица спряха да излизат два вестника – „Монитор” и „Политика”, а една информационна агенция – „Фокус” и нейните радиостанции из страната са в процес на разделяне и закриване. И трите издания са дългогодишни, а причините за закриването им са различни.

30.03.2022/12:06

Главният редактор на независимото украинско онлайн издание „Таймер” Юрий Ткачов, задържан на 19 март от Службата за сигурност на Украйна, остава в предварителния арест.

20.03.2022/15:39

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки