Начало
 
 

Журналистка в руския Първи канал протестира в пряк ефир срещу войната

15.03.2022 /09:53 | Източник: YouTube/BBC News/ТАСС Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Протестът на Мария Овсянникова в студиото на Първи канал

Вчера вечерта по време на централната новинарска емисия „Время“ на руския Първи канал една от сътрудничките, работещи там – редакторката Мария Овсянникова, протестира срещу войната в Украйна. Докато водещата Екатерина Андреева чете поредната новина, Мария се появява зад гърба ѝ със саморъчно направен плакат, зовящ за спиране на войната.

Текстът на протестния плакат гласи: „NO WAR (Не на войната). Спрете войната, не вярвайте на пропагандата, тук ви лъжат. Russians against war (Руснаците са против войната)“. Докато Овсянникова държи плаката зад гърба на Андреева, тя също така извиква три пъти: "Спрете войната! Не на войната!"

BBC News веднага качи записа с този момент от предаването в YouTube. Името на протестиращата пръв съобщи Алексей Венедиктов, главният редактор на спряното наскоро радио "Эхо Москвы".

Преди протестната си проява родената през 1978 г. Мария Овсянникова е записала специално видео съобщение, в което казва, че „това, което се случва в Украйна сега, е престъпление. А Русия е държава агресор. И отговорността за това престъпление е само на съвестта на един човек. И този човек е Владимир Путин.“

В записа Овсянникова казва също, че баща й е украинец, а майката рускиня, и те никога не са били врагове. Мария Овсянникова призовава Русия незабавно да спре братоубийствената война и братските народи да се помирят. Като извинение звучат нейните думи, че я е срам, задето през последните години е работила в Първи канал, където е правела „кремълска пропаганда“.

Мария Овсянникова е задържана на излизане от телевизията веднага след инцидента и отведена в районно управление на полицията, където е разпитана, съобщава tass.ru. Според адвоката ѝ тя вече е привлечена под съдебна отговорност. Според наказателния кодекс я заплашва присъда от 5 до 10 години лишаване от свобода за това, че се е възползвала от служебното си положение при извършване на деянието си.

„Може да бъде подведена под отговорност, включително по член 20.3.3. от Кодекса за административните нарушения („Публични действия, насочени към дискредитиране на използването на въоръжените сили на Руската федерация с цел защита на интересите на Руската федерация и нейните граждани, както и за поддържане на международния мир и сигурност")", каза източник на ТАСС, цитиран от segabg.com. 

Според руската информационна служба на Би Б Си "спрямо Овсянникова се провежда проверка за наличие в действията ѝ на престъпление по чл. 207.3 от НК на Руската федерация". Той третира "публично разпространение на лъжлива информация за използвънето на въоръжените сили на Русия".

Това е нов член в руския Наказателен кодекс, спешно приет след започването на войната на 24 февруари. Според този член "за публично разпространяване" на информация за военните действия "чрез използване на служебното положение" е предвидена санкция във вид на глоба от 5 милиона рубли или лишаване от свобода със срок до 10 години.

От отвеждането ѝ в полицейското управление за Овсянникова няма никакви вести. Адвокатите от правозащитната организация "ОВД-Инфо", които поискаха да поемата нейната защита, не могат да я намерят и никой не им дава информация за нейнота местонахождение. 

Телеграм каналът "БОЖЕНА" написа, че Овсянникова е героиня, съобщава kliker.com.ua. Вече има призиви за протести в защита на Мария Овсянникова. Засега с официална позиция все още не е излязъл Съюзът на журналистите на Русия.

На свой ред Екатерина Андреева, зад чийто гръб Овсяникова издига своя плакат насред прекия ефир, също пусна свой видеокоментар на ситуацията. Според нея по време на пряко предаване "каквото и да се случи, трябва да стоиш като скала".
 
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи действията на Овсяникова като "хулиганство", без да уточнява дали влага в тази дума юридическо съдържание. "Що се отнася до това момиче, това е хулиганство. Това ще го разглежда телевизионният канал и онези, на които това им е работата," заяви Песков пред журналисти. "Има си ведомства, органи, които се занимават с това. Прекият ефир на всеки тв канал - това е специално измерение и специална отговорност, особено за онези, които там работят. Едва ли е уместно да говоря за всекиго поотделно," добави още Песков, цитиран от Би Би Си. Той също така даде и своята оценка за Първи канал, посочвайки, че тази телевизия предоставя "качествена, навременна, много оперативна и обективна информация".

Според президента на Съюза на журналистите на Русия Владимир Соловьов Марина Овсянникова е „нарушила всичко, което е възможно в нейната работа“. Той допуска, че освен вероятното уволнение, което ще последва от Първи канал, ще й бъде наложена и глоба. „За сега не се знае, какво ще бъде нейното наказание, но по всяка вероятност то ще е административно и ще се състоя в налагане на глоба на Овсянникова“ – заяви пред Daily Storm Соловьов. Той похвали, че по време на инцидента водещата на новините Екатерина Андреева се е държала професионално и е запазила спокойствие, продължавайки да чете новините. Владимир Соловьов разказа пред изданието също за много такива случаи в директен ефир, в един от които и с него се е случил подобен инцидент.

Останкинският районен съд в Москва призна за виновна в извършване на административно нарушение Марина Овсяникова и наложи на журналистката глоба от 30 000 рубли, съобщи zona.media/ovsiannikova. Съдията я обяви за виновна, позовавайки се на полицейските протоколи и доклади.   

 

 

Сподели в
 

Според доклада на „Репортери без граници“ България вече заема 91-во място в сравнение със 112-то миналата година. Ето как коментира тази новина Иван Бакалов пред Българското национално радио(БНР).

03.05.2022/13:01

"Дори и на един слушател да е засегнат интересът, нашата работа е да го отстояваме", казва в интервю за dir.bg членът на СЕМ Соня Момчилова, която е твърде вероятно днес да го оглави.

21.04.2022/09:08

Журналистът Петър Волгин гостува в студиото на Dir.bg, за да представи своята книга "Живот в радиото". Как и защо избира да работи в програма "Хоризонт" на БНР и защо Радиото се е превърнално в негова съдба? Интервюто е взето от Юлия Владимирова.

20.04.2022/15:19

Миналата седмица спряха да излизат два вестника – „Монитор” и „Политика”, а една информационна агенция – „Фокус” и нейните радиостанции из страната са в процес на разделяне и закриване. И трите издания са дългогодишни, а причините за закриването им са различни.

30.03.2022/12:06

Главният редактор на независимото украинско онлайн издание „Таймер” Юрий Ткачов, задържан на 19 март от Службата за сигурност на Украйна, остава в предварителния арест.

20.03.2022/15:39

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки