Начало
 
 

Спрете войната, за да не губим повече мирни хора и журналисти!

16.03.2022 /19:30 | Автор : Снежана Тодорова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


СБЖ е покрусен от черна поредица съобщения за няколко покосени във войната в Украйна репортери – и украински, и чуждестранни. Само колкото се може по-бързото завиване към мира ще възпре ужаса и най-непоправимото – гибелта на още и още мирни хора.

Вече три седмици с огромна тревога и болка сме свидетели на недопустим военен сблъсък между Русия и Украйна, съпровождан с човешки жертви, разрушения, бежански поток, дълбок трус в международната сигурност и световната икономика. Както СБЖ вече нееднократно подчерта, час по-скоро е необходимо да замлъкнат гърмежите и да се завие към възстановяване на мира, за да спре тази трагедия. Това обаче няма да стане с нови и нови оръжия и с ескалаця на конфронтацията, а с отговорни и общи усилия за връщане към дипломацията и диалога. Само колкото се може по-бързото поемане по този път ще възпре ужаса и най-непоправимото - гибелта на още и още хора.

Уви, както и във всички други войни и въоръжени конфликти, а такива в момента пламтят в 18 различни точки на планетата, в Украйна наред със свидните мирни жертви загиват и изпълняващите дълга си да информират за събитията журналисти. Кореспондентите винаги са под повишен риск, защото неизменно са все там, където е най-опасно, за да отразяват ставащото най-автентично.

В последните дни дойде черна поредица от съобщения за няколко покосени във войната репортери – и украински, и чуждестранни. Покрусени сме от загубата на колегите... Жертвите сред журналистите винаги са и убийство на истината, която също пада окървавена, когато се стреля по призваните да я показват и разказват „от  първо лице”, „от мястото на събитието”...

Боли ни, че репортерите винаги се окзват мишени при войни и конфликти, не от вчера и не от днес... Дълъг и горчив е този трагичен списък, не спрял да набъбва и през 21-ви век със загиналите журналисти в Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, в израелско-палестинския конфликт, а дори и в страни без преки въоръжени противопоставяния като Мексико... Украйна е съвсем близо до сърцата ни, съсипани сме да виждаме и там продължение на тази непоносима трагедия...

Може би ще намалим жертвите сред колегите, ако журналистическата колегия по цял свят се обедини зад хуманната мисия да дава глас на разума и човечността и така да възпира политици и геополитически съперници в безумните им и разрушителни сблъсъци... Ако наш общ стимул за действие стане възправянето срещу хвърлянето в месомелачката на мирни хора от съсипани от войни страни по цял свят... Убитите в такива катаклизми журналисти са част от огромното море на човешките жертви и страдания.

Просто трябва да спрем войната и насилието, колеги, за да спрем да губим и военни кореспонденти.

Не на войната! Искаме МИР веднага!        

 

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

 

Свързани:

Войнта е път за никъде. Журналистиката трябва да допринесе за завой към мира

Дата: 24.02.2022

Сподели в
 

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022/15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022/12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022/16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022/09:30

Общото събрание на СБЖ ще се състои на 18 юни 2022 година от 10.00 часа в сградата на СБЖ, град София, ул. „Граф Игнатиев” № 4, етаж 3.

15.04.2022/10:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки