Начало
 
 

В Одеса е арестуван украинският журналист Юрий Ткачов

20.03.2022 /15:39 | Източник: focus.ua/Facebook Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Юрий Ткачов

Главният редактор на независимото украинско онлайн издание „Таймер” Юрий Ткачов, задържан на 19 март от Службата за сигурност на Украйна, остава в предварителния арест.

„Дойдоха за мен. Приятно ми беше да пообщуваме”. Така известнят украински журналист, живеещ в Одеса, Юрий Ткачов се сбогува набързо с читателите си, когато на 19 март служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) нахълтват в дома му, правят обиск и отвеждат Юрий, конфискувайки компютрите му и телефона му. За това съобщава украинското издание focus.ua, както и редица други медии.

Часове наред не се знае къде е Ткачов. Жена му Оксана няма връзка с него. Чак вечерта украинската правозащитничка Оксана Челишева съобщава, че по нейна информация при журналиста, който е в предварителния арест, е допуснат адвокат.

Роденият през 1983 г. Юрий Ткачов е завършил физика и икономика, главен редактор е на независимото онлайн издание „Таймер”, а също така води няколко Телеграм-канала. Една от последните му публикации е за наличието на мини в Черно море, застрашаващи корабоплаването.

Вкаран е в печално известния списък на „проруски” лица, изготвен от националистическата организация „Миротворец”, където срещу него са отправени обвинентия, че извършва „покушение срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна”.

Следилите публикациите на Ткачов след началото на руските военни действия в Украйна са категорични, че той не прави пропаганда за нито едната от двете страни на сблъсъка, а последователно осъжда войната и настоява за бързото ѝ прекратяване.

Скоро след ареста му в Телеграм се появи съобщение от името на Юрий Ткачов, че е добре и предстои да открие нови канали в тази социална мрежа.

Веднага обаче последва опровержение от жена му и негови приятели, които увериха, че това и други съобщения от негово име са фалшиви, като припомниха, че компютрите и телефона му са в СБУ.

Това бе потвърдено и от правозащитничката Оксана Челишева, която пише в своя Фейсбук профил следното:

„Важно! Всички твърдения, че Юрий Ткачов е отворил нов канал в Телеграм след уж освобождаването си от СБУ са лъжа.  Успях да се свържа с жената на Юрий – Оксана. Тя каза, че Юрий е на разпит в СБУ, а тя няма възможност да влиза в интернет ресурсите на мъжа си, защото всички негови компютри са в ръцете на СБУ. Не пускат адвокат при Юрий. (По-късно е бил допуснат, както уточни самата Челишева – б. пр.). Окзана каза, че много им е неубходимо внимание към случя.

По думите ѝ, когато Юрий отворил вратата на квартирата, той не е оказал никаква съпротив. Въпреки това служителите на СБУ го издърпали на стълбището и го накарали да легне по очи. Поискали и Оксана да излезе от каратирата. Към нея не е било приложено насилие.

Оксана твърди, че през отворената входна врата на апартамента тя е видяла как един от сътрудниците на СБУ влязъл в банята и останал там няколко минути. И именно в банята след някокло минути СБУ „открива” граната и тротилова брикета, каза Оксана. След като онзи човек излязъл от банята, Юрий и Оксана били върнати обратно в апартамента, където започнал обиск. Накарали Юрий да се съблече. Позволили му да се облече, едва преди да го отведат. Оксана каза, че те молят за максимално внимание по случая с Юрий.”

Првозащитничката Челишева съобщава в своя Фейсбук и за други арести в Одеса, извършени на 19 март. Това става в навечерието на обявеното рано призори днес решение на президента Володимир Зеленски и на Съвета за национална сигурност на Украйна да бъдат забранени 11 опозиционни украински партии – всичките обвинени, че са проруски.

Става дума за следните партии: „Опозиционна платформа – За живота”, „Партята на Шарий”, „Наши”, „Опозиционен блок”, „Лява опозиция”, Съюз на левите сили”, „Държава”, „Прогресивна социалистическа паритя на Украйна”, „Социалистическа партия на Украйна”, партия „Социалисти”, „Блокът на Владимир Салдо”.

На министерството на правосъдитео е разпоредено незабавно „да предприеме по установения ред изчерпателни мерки за забрана на дейността на посочените партии”.

 

Сподели в
 

Според доклада на „Репортери без граници“ България вече заема 91-во място в сравнение със 112-то миналата година. Ето как коментира тази новина Иван Бакалов пред Българското национално радио(БНР).

03.05.2022/13:01

"Дори и на един слушател да е засегнат интересът, нашата работа е да го отстояваме", казва в интервю за dir.bg членът на СЕМ Соня Момчилова, която е твърде вероятно днес да го оглави.

21.04.2022/09:08

Журналистът Петър Волгин гостува в студиото на Dir.bg, за да представи своята книга "Живот в радиото". Как и защо избира да работи в програма "Хоризонт" на БНР и защо Радиото се е превърнално в негова съдба? Интервюто е взето от Юлия Владимирова.

20.04.2022/15:19

Миналата седмица спряха да излизат два вестника – „Монитор” и „Политика”, а една информационна агенция – „Фокус” и нейните радиостанции из страната са в процес на разделяне и закриване. И трите издания са дългогодишни, а причините за закриването им са различни.

30.03.2022/12:06

Главният редактор на независимото украинско онлайн издание „Таймер” Юрий Ткачов, задържан на 19 март от Службата за сигурност на Украйна, остава в предварителния арест.

20.03.2022/15:39

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки