Начало
 
 

Журналистиката в условията на война носи особено висока отговорност

05.04.2022 /15:34 | Автор : Снежана Тодорова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Разрушително е личните пристрастия и мнения на част от колегията да доминират над журналистическия дълг да се търси истината сред (дез)информационния въртоп, защото подобна „запалянковщина” само нажежава разломите в обществото. Сред фундаменталните етични норми – както професионални, така и общочовешки – е защитата на мира, човешкия живот, човешките права. С оглед на тях е редно журналистиката да допринася за колкото се може по-бързото спиране на войната.

Допустимо ли е журналистиката да се предава пред всеизвестната и често повтаряна сега максима, че истината е първата жертва във всяка война? Да оставя обществото да се справя самò с настървението на пропагандите? Да дезертира от професионалния дълг за проверка на данните, разпространявани било от едната, било от другата заинтересована страна? А когато такава проверка е незъвможна, да „забравя” изрично да посочва в поднасянето на информацията, до която получава достъп, че тя не е потвърдена от независими източници?

През многобройните войни и конфликти, преживявани от човечеството, включително и в ерата на модерните технологии, винаги се е откроявала сериозната и отговорна журналистика, която не е допускала подобни компромиси с базовите принципи на професията. Имаме ярки световни образци за такава честна и достойна журналистика, макар с годините те да стават все по-редки, особено на фона на демонстративната разправа с емблематичния разобличител точно на военни престъпленя Джулиан Асандж.

За съжаление, все по-често в професията доминира подходът на големи световни медийни корпорации, подменящи журналистиката с пропаганда, а фактите с внушения, удобни за собственици, рекламодатели или управленски лобита. Естествено, че този „мейнстрийм” вляе и на цялата медийна среда, допълнително ерозирана от вече неприкритата манипулативност на социалните мрежи.

Това е не просто фонът, а един от ключовите елементи в драмата на сегашната война в Украйна, която в България всички преживяваме болезнено като човешки същества. Естествено и разбираемо е, че както и цялото ни общество, журналистическата ни колегия също е завладяна от силни емоции и поляризация в преценката за трагичните събития. Всички имаме своите лични пристрастия и мнения. Но е много разрушително те да се прехвърлят върху професионалната журналистическа работа, която точно в дадената обстановка е редно да се упражнява с изключителна отговорност и буквално сапьорско внимание.

Емоционални и пристрастни, неподплатени с неоспорими факти публични изблици от страна на журналисти носят крайно деструктивно послание на цялата и без това хвърлена в (дез)информационен въртоп аудитория. Когато представители на колегията пренебрегват своя журналистически дълг и влизат в ролята на (гео)политически „запалянковци”, те само допринасят за допълнително задълбочаване на обществени разломи и конфронтации.

Много тревожно и рисковано е, когато се забравя, че журналистиката е призвана да търси обективната истина и да представя цялостна картина на събитията във всичките ѝ нюанси, детайли, противоречия и исторически контекст, стъпвайки, разбира се, и на фундаментални етични норми – както професионални, така и общочовешки. Сред най-важните от тях е защитата на мира, човешкия живот, човешките права.

Както СБЖ е посочвал многократно, войната в Украйна е огромна трагедия, която не биваше да се допуска. Тя незабавно трябва да бъде спряна, да се поведат конструктивни и ефективни преговори, за да се възстанови мирът и да се търсят компромисни решения на проблемите, като в тази посока бъдат насочени и усилията на всички влиятелни световни сили. Всеки призив за наливане на още оръжия в това братоубийство е равнозначен на призив за наливане на бензин в огъня на унищожителен за човечността пожар. Етичният дълг на отговорната журналистика е да допринася за колкото се може по-бързото спиране на войната.

Снежана Тодорова,

предсидетал на УС на СБЖ

Сподели в
 

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022/15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022/12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022/16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022/09:30

Общото събрание на СБЖ ще се състои на 18 юни 2022 година от 10.00 часа в сградата на СБЖ, град София, ул. „Граф Игнатиев” № 4, етаж 3.

15.04.2022/10:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки