Начало
 
 

Любен Генов: Думите на Евгений Станчев имаха душа

14.04.2022 /17:32 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Любен Генов говори за думите на Евгений Станмев, които "имаха душа". Снимка: Къдринка Къдринова

Вълнуваща вечер в Клуб „Журналист” на СБЖ събра колеги и приятели на напусналия ни преди четири години незабравим вестникар Евгений Станчев навръх рождения му ден 13 април. Бе представена и книгата със спомени за два пъти главния редактор на „Поглед” с емблематичното заглавие „Поглед към Евгений”.

Той пак беше тук, сред нас – с артистичната си тръпка към журналистиката, с огромната си ерудираност, с елегантното си чувство за хумор, изпълнили искрящите спомени на толкова много колеги, работили с него в легендарния „Поглед”, в „Народна младеж”, в „Кеш”, в „Дума”...

Събрахме се в Клуб „Журналист” на СБЖ на 13 април, навръх деня, в който незабравимият вестникар Евгений Станчев щеше да навърши 83 години, ако не беше отлетял от нас към вечността преди четири години...

Инициативата за тази вълнуваша вечер, съживила духа на една от най-ярките личности в модерната българска журналистика, бе на децата на Евгений – крачилата известно време по неговия път дъщеря Камелия, вече свърнала към PR-а, и синът Слав,който работи в международна институция в Брюксел.

Емоционалните встъпителни слова на Камелия разплакаха голяма част от залата. Силни чувства изпълваха и думите в памет на Евгений, изречени от тримата съставители на книгата със спомени на колеги за него, чиято премиера беше същата вечер – Любен Генов, Енчо Господинов и Александър Перпелиев. Благодарение на техните усилия 21 журналисти събраха в общо томче с емблематичното заглавие „Поглед към Евгений” историите си с този виртуоз в журналистиката. Специален блясък на книгата, издадена от издателство „Слънце”, придава и разделът с част от най-ярките пътеписи на самия Евгений.

„Думите на Евгений имаха душа,” каза някогашният главен редактор на „Поглед” Любен Генов, чийто заместник е бил Станчев преди сам да оглави легендарния седмичник на СБЖ (и то на два пъти, през различни периоди).

Любовта на Егений към „две страни, които и до днес не могат да си оправят отношенията” – Русия и САЩ, припомни асът международник Енчо Господинов, насочвайки вниманието към уникалното интервю на Станчев с Робърт Кенеди през далечната 1968-ма, кореспондентството му за „Нюзуик”, репортажите му от аварията в Чернобил през 1986-та, срещата му с Михаил Шолохов из донските степи, където е роден и собственият му (на Евгений) дядо...

За пословичната почтеност на Евгений говори работилият с него в „Кеш” и „Дума” Александър Перпелиев, разказвайки как Станчев отказал шефско място във вестник, научавайки, че така ще измести от него свой някогашен колега от „Поглед”.

Вечерта продължи и неформално, между глътки вино в памет на Евгений и много светли усмивки на колеги и приятели, без които просто спомените за него няма как да слизат при нас от висините, откъдето „ни гледа сеира”, както казва неразделният с фотоапарата Иван Григоров...

Свързани:

На 13 април в СБЖ ще отправим "Поглед към Евгений" Станчев

Дата: 08.04.2022

 

Сподели в
 

В навечерието на празника на словото и буквите, на българската култура, като че ли народът се пробужда и се сеща, че освен политика, инфлация, война има и духовност. Няма ден до светлия празник, в който да не бъдем приятно изненадани от храна за душата, била тя интересна книга, изложба, концерт… И в клуб „Журналист“ събитията също са изпълнени с красиви и незабравими преживявания. Това за пореден път го доказа и представянето на новата книга на журналиста и публициста Калин Тодоров „Защо лаят краставите магарета“.

23.05.2022/00:46

„Във времето. Български офицери-лвовци разказват”, написана от дългогодишния шеф на пресцентъра на военното министерство капитан I ранг Цвятко Дончев, бе представена на емоционална среща във Военния клуб. Дойдоха многобройни утвърдени военни журналисти, випускници на някогашното Лвовско висше военнополитическо училище, чиито съдби и истории авторът е събрал в книгата.

20.05.2022/19:00

Втората награда в конкурса за разследваща журналистика на името на отишлата си преди 12 години голяма журналистка е за Здравка Маслянкова, кореспондентка на БНР във Велико Търново.

20.05.2022/07:40

По инициатива на журналистическото дружество "Пътешествия и туризъм" на 26 май от 18.00 ч. в пресклуб "България" в сградата на стадион "Васил Левски" (главен вход, втори етаж) колеги и почитатели на големия журналист Ясен Антов, напуснал ни през 2009 г., ще се съберат, за да си спомнят за него.

19.05.2022/15:47

Колежката Антоанета Титянова, популярен журналист, писател и общественик, е и член н УС на СБЖ. Сегашното ѝ отличие ѝ бе връчено в рамкте на деветото издание на Националния конкурс Read & Travel („Чети и пътувай”) по време на състоялото се във Велико Търново XVII Международно изложение „Културен туризъм“.

19.05.2022/13:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки