Начало
 
 

Петър Волгин: Журналистиката трябва да се опълчва срещу наложените клишета

20.04.2022 /15:19 | Автор : Юлия Владимирова | Източник: dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Новата книга на Петър Волгин

Журналистът Петър Волгин гостува в студиото на Dir.bg, за да представи своята книга "Живот в радиото". Как и защо избира да работи в програма "Хоризонт" на БНР и защо Радиото се е превърнално в негова съдба? Интервюто е взето от Юлия Владимирова.

Журналистът Петър Волгин гостува в студиото на Dir.bg, за да представи своята книга "Живот в радиото".

С Петър Волгин се познаваме именно от БНР, когато аз работех като водеща на градското предаване "Джинджифил" в радио "София", а той водеше "Деконструкция", пише авторката на интервюто Юлия Владимирова. И продължава: Тогава той ми предложи да започна да правя авторски материали за предаването му, а аз се радвах от възможността да коментирам политически теми, които не бранят статуквото и са критични и срещу мейнстрийм опорните точки. 

Скоро "Деконструкция" беше свалено от ефир, но с Петър Волгин продължихме да работим заедно в списание "a-specto", където той ме покани. Сега се срещаме отново, за да говорим за любимото ни и на двамата Радио.

Петър Волгин е бил водещ на "скандалните" за времето си предавания "Без контрол", "Дим над водата" и "Деконструкция", води и "12+3". Някои от тях са били сваляни от ефир, а Волгин и преди често е уволняван и наказван. В автобиографичната книга си спомня работата в радиото още от най-ранните години.

В курсив предлагаме съждения на Петър Волгин от интервюто пред Юлия Владимирова:

"Всичките ми авторски предавания са били сваляни. Някои хора сигурно се изненадват на моята позиция в момента, на тези скандали и спорове и т.н. Като прочетат книгата, ще видят, че всички мои предавания са били на въпреки генералната линия. На мен ми е скучно да съм в генералната линия. Просто ми е много досадно да говоря това, което говорят тези, които имат лиценза за истината."

Волгин определя себе си като човек, който винаги държи да е контра на битуващите опорни точки на статуквото за истината, още от ранните си години в журналистиката.

"Част от моя натюрел е винаги да ядосвам някакви хора, които вместо да се опитат да ме надприказват с аргументи, ме забраняват".

Петъв Волгин си спомня времето на "Без контрол", където ярко се е отличавал с тогава все още "скандални" и "ужасяващи" теми.

"В един момент може да си бил контра на нещо, което после става мейнстрийм. Нещо, което в средата на 90-те е звучало скандално и ужасяващо, днес е нормално. Например в "Без контрол" аз говорех много за наркотици, за секс, за хомосексуалност, за ЛГБТ..."

В книгата си "Живот в радиото", Волгин разказва не само своята история, но ставаме свидетели и на големите промени в БНР през последните 30 години и различните директори, които минават през институцията. 

Във връзка с журналистическия конкурс на Dir.bg Web Report и идеята за чиста журналистика, той споделя, че за него журналистиката е и битка за истината, но не непременно тази, която ни представят.

"За мен журналистиката винаги трябва да се опълчва срещу наложените клишета и срещу това, което се смята за даденост и няма мърдане от него. Журналистиката трябва да показва, че хората трябва да си мърдат съзнанието."

 

Сподели в
 

Според доклада на „Репортери без граници“ България вече заема 91-во място в сравнение със 112-то миналата година. Ето как коментира тази новина Иван Бакалов пред Българското национално радио(БНР).

03.05.2022/13:01

"Дори и на един слушател да е засегнат интересът, нашата работа е да го отстояваме", казва в интервю за dir.bg членът на СЕМ Соня Момчилова, която е твърде вероятно днес да го оглави.

21.04.2022/09:08

Журналистът Петър Волгин гостува в студиото на Dir.bg, за да представи своята книга "Живот в радиото". Как и защо избира да работи в програма "Хоризонт" на БНР и защо Радиото се е превърнално в негова съдба? Интервюто е взето от Юлия Владимирова.

20.04.2022/15:19

Миналата седмица спряха да излизат два вестника – „Монитор” и „Политика”, а една информационна агенция – „Фокус” и нейните радиостанции из страната са в процес на разделяне и закриване. И трите издания са дългогодишни, а причините за закриването им са различни.

30.03.2022/12:06

Главният редактор на независимото украинско онлайн издание „Таймер” Юрий Ткачов, задържан на 19 март от Службата за сигурност на Украйна, остава в предварителния арест.

20.03.2022/15:39

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки